Román nemzetiségi műsor – 18. hét

A május 1-7. közötti adások tartalmából.
 

Május 1., hétfő:

– Hírek
– Sport
– Népi kalendárium – a rovat témája a május 1-jén tartott „üröm-nap” a népi hagyományok szerint Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Tudósítás és rövid interjú Gabriel Șopandă romániai nagykövet hivatalos szegedi látogatásáról. Szegeden találkozott a városháza tisztségviselőivel, hivatalos látogatást tett a szegedi Tudományegyetemen, az utolsó találkozó pedig Románia szegedi főkonzulátusán volt, ahol találkozott a szegedi román intézmény képviselőivel. Megszólaló: Gabriel Șopandă, Románia budapesti nagykövete
– A paronimákról (román hasonló alakú szavak) beszél dr. Judith Calinescu, a szegedi román tanszék lektora. (Megszólaló: dr. Judith Călinescu)
– Ferenc pápa budapesti látogatásáról és néhány érdekesség, amit kevésbé tudunk a pápáról.
– Dr. Gabriela Burghele, a Zalău Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum etnológusa és tudományos kutatója a hagyományos családról és a román paraszti élet néhány fontos eleméről beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 2., kedd:
– Válogatás a május 2-án történt érdekesebb eseményekből.
– 85 éves lenne Magdu Lucian, orvos, költő, filmrendező. 1937. április 23-án, Szent György napján született Battonyán román szülőktől. Édesapja Ioan Magdu román ortodox pap, aki a battonyai Szent György román ortodox templomban szolgált.
– Sokan bíznak abban, hogy három év szünet után jövőre ismét megrendezik a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaratont. A minden év májusában megrendezett versenyen sokszor rajthoz állt – az elmúlt években – Árgyelán Krisztián, a kétegyházi román iskola tanára is. A verseny lebonyolítását mindig segítette a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat is.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián, Juhász Tivadar, a csabai román önkormányzat elnöke és Szelezsán Péter.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Viorel Nastase egykori román profi labdarúgó, a Steaua Bukarest egykori csatára. Az 1971/72-es szezonban a Kupagyőztesek Európa Kupájában a Staeua idegenben és hazai pályán is megverte a Barcelonát. Natase mind a két meccsen gólt rúgott. 1979-as disszidálás után a német 1860 Munchen csapatában együtt játszott Rudi Wöller, későbbi világbajnok labdarúgóval.
– Április 29-én volt a Nemzetközi Táncnap. Egy éve, romániai néptánc csoportok is felléptek Szegeden, a Szeged Város Napja alkalmából tartott Nemzetiségi Gálán. Bolgár együttes is érkezett a Temes megyei Óbesenyőről. Az Aradi Zarandul Kulturális Egyesület román táncokkal lépet fel.
Megszólaló: Anca Cheveresan (Aradi Zarandul Kulturális Egyesület) és Pavel Velciog (Palucenka Bolgár Néptánccsoport)
– Irina Pop és Cosmin Florián Pop képeiből nyílt kiállítás Gyulán, a Román Dokumentációs és Információs Központban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 3., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Népi gyógymódok és hiedelmek – a rovat témája, a varázserejű üröm. Megszólaló: Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Maria Szarka Zombai, ketegyházi nyugdíjas tanárnő a gyógynövényekről és a hagyományos ketegyházi ételekről beszél egy interjúban. Megszólaló: Maria Szarka Zombai
– Hírek és aktuális események a magyarországi román közösségben
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A magyar férfi kézilabda-válogatott 31–30-as vereséget szenvedett Grúziától, de már korábban biztossá tette a 2024-es németországi kontinensviadalon való szereplését. Románia is kijutott a 2024-es EB-re. A román csapat 28 év után szerepel megint az EB-én. Szombaton kezdődött a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntője, amelyben a Győri Audi ETO KC a dán Odense HB, a Ferencváros pedig a francia Metz HB csapatával játszott. A román csapatok meccsei vasárnap voltak: Rapid-Kristiansand és a CSM Bukarest-Esbjerg összecsapásokat játszottak. A Rapid és a CSM Bukarest is kikapott. A visszavágókat május 6-án és 7-én játszák. Megszólaló: Florin Olteanu, Szelezsán Péter

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Május 4., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a május 4-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium (Román Rádió)
– Irina Pop és Cosmin Florián Pop képeiből nyílt kiállítás Gyulán, a Román Dokumentációs és Információs Központban. Beszélgetés Irina Pop, amatőr festővel, akinek már korábban is volt Gyulán kiállítása. Akkor, férjével Cosmin Pop Atyávan, a Zsákai Zomán Ortodox Templom parókusával ikonokat állítottak ki.
Megszólaló: Irina Ecaterina Pop
– Az idén már 27. alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat az Országos Román Mesemondó Versenyt, melyet a 2015-ben elhunyt egykori elnök, Grósz György kezdeményezett a kilencvenes évek első felében. Ma, a verseny az ő nevét viseli. Az esemény május 12-én lesz a békéscsabai Meseházban.
Megszólaló: Juhász Tivadar, Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” román hetilap új száma.
– Heti jegyzet.
Megszólaló: Edda Illyes
– A gyulai Román Gimnázium és Általános Iskola, Iskola Rádiójának május első hetének az adása beszámol az iskolai versenyekről és az anyák napi készülődésről is.
Megszólaló: Diana Bogdan és Livia Stavaru

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Május 5., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A mai napon a gyulai román gimnázium 12. osztályos diákjai román írásbeli érettségi vizsgát tettek. Összesen 46 diák érettségizett a mai napon és hétfőn tovább folytatódnak a vizsgák.
– Árgyelán Krisztián, a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola tanára évek óta rendszeres résztvevője a maratoni és félmaratoni versenyeknek. Ma reggel rajthoz állt az Ultrabalatonon, Magyarország -legnépesebb tömegsportrendezvényén is.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián, a kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola tanára
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, az 5. napon, Thesszalonikai Szent Eirénére emlékezünk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 6., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, május 6-án Szent Jób prófétára emlékezünk.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub – A magyar férfi kézilabda-válogatott 31–30-as vereséget szenvedett Grúziától, de már korábban biztossá tette a 2024-es németországi kontinensviadalon való szereplését. Románia is kijutott a 2024-es EB-re. A román csapat 28 év után szerepel megint az EB-én. Szombaton kezdődött a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntője, amelyben a Győri Audi ETO KC a dán Odense HB, a Ferencváros pedig a francia Metz HB csapatával játszott. A román csapatok meccsei vasárnap voltak: Rapid-Kristiansand és a CSM Bukarest-Esbjerg összecsapásokat játszottak. A Rapid és a CSM Bukarest is kikapott. A visszavágókat május 6-án és 7-én játszák.
Megszólaló: Florin Olteanu, Szelezsán Péter

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Május 7., vasárnap:
– Ma van Anyák napja. Versek, énekek a gyulai román gimnázium és általános iskola diákjainak előadásában.
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Húsvét után megyedik vasárnap – Az inaszakadt vasárnapja. –
– Az inaszakadt vasárnapja. Ezen a napon, a húsvéti időszak 4. vasárnapján az inaszakadt emlékét tartjuk, és a vele történt csodát ünnepeljük.
Megszólaló: Marius Vidican Atya, a Battonyai Román Ortodox Templom Parókusa.
– Az újjászületés lényegéről szól a Baptista Egyház mai üzenete.
Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Nyugdíjba megy a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
Megszólaló: Füstüs Gyula.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet.
– Tudósítás és rövid interjú Gabriel Șopandă Románia Budapesta nagykövetével, aki Szegedre látogatott a napokban. Szegeden találkozott a városháza tisztségviselőivel, hivatalos látogatást tett a szegedi Tudományegyetemen. Románia Szegedi Főkonzulátusán találkozott a szegedi román intézmény képviselőivel is.
Megszólaló: Gabriel Șopandă, Románia budapesti nagykövete
– Irina Pop és Cosmin Florián Pop képeiből nyílt kiállítás Gyulán, a Román Dokumentációs és Információs Központban. Beszélgetés Irina Pop, amatőr festővel, akinek már korábban is volt Gyulán kiállítása. Akkor, férjével Cosmin Pop Atyávan, a Zsákai Zomán Ortodox Templom parókusával ikonokat állítottak ki.
Megszólaló: Irina Ecaterina Pop
– Dr. Gabriela Burghele, a Zilah Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum etnológusa és tudományos kutatója a hagyományos családról és a román paraszti élet néhány fontos eleméről beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább