Román nemzetiségi műsor – 17. hét

Az április 24-30. közötti adások tartalmából.
 

Április 24., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás az április 24-én történt érdekesebb eseményekből.
– 94 éves korában meghalt Turla Györgyné, Flórika néni, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület egykori tagja. Az 1970-es évektől vett részt aktívan, az 1947-ben a férje, Turla György vezetésével megalakult Nemzetiségi Együttes munkájában. Flórika nénit ma helyezték örök nyugalomra az Eleki Római Katolikus Temetőben.
Megszólaló: Bágy György, Az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke, Turla Györgyné
– Az idén már, tizenhatodik alkalommal rendezte meg Pocsaj települése a Lakodalmas- és Vőfélytalálkozót. Az eseményre az anyaországból és Erdélyből érkeztek vőfélyek, akik lakodalmas népszokásokat hozták el Pocsajba. A vőfélytalálkozó forgatókönyve pontosan egyezett egy lakodalmas napéval. Az eseményt a helyi önkormányzat és a Pocsaji Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezte.
– Szent Györgyre (271 körül – 303. április 23.) római kori katonára és keresztény vértanúra emlélezett tegnap (halálának napján) a Román Ortodox Egyház. Szent György egyike a leghíresebb katonaszenteknek. Az Ortodox Naptárak április 23-án emlékeznek meg Szent Györgyről. A Szent egyházi kultusza a középkorban virágzott igazán. Napjainkban alakja a tavaszkezdet szimbólumaként él. A paraszti kalendárium legjelesebb napjai közé tartozott.
Megszólaló: dr. Mihaela Bucin, a szegedi román tanszék vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 25., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A nap szentjei – Április 25-én Szent Márk evangélistára emlékezünk.
– Interjú a méhkeréki származású Gheorghe Petruzsánnal, aki tanári munkája mellett festeni is szeretett. A mai adásunkban egy beszélgetést hallhatnak az amatőr festővel, akivel Bauer Ádám készített interjút a 90-es években.
Megszólaló: Gheorghe Petruzsán
– Tudósítás Ștefan Augustin Doinaș román költőről, aki esszéíró, műfordító is volt, és aki 1922. április 26-án született az Arad megyei Cherechiu (ma Caporal Alexa) településen.
– Sport-érdekességek műsor – Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Narcis Coman, román válogatott kapus. 1978-ban megválasztották Románia legjobb játékosának. Karrierje során játszott Aradon és volt mind a két bukaresti nagycsapat játékosa. A Dinamonál egy évet játszott. A Steauanál négy évet.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 26., szerda:
– Hírek.
– Válogatás az április 26-án történt érdekesebb eseményekből.
– Az idén, már tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Hajdú Bihar-megyei Pocsajon, a Magyar-Román Lakodalmas- és Vőfélytalálkozót. Az eseményre az anyaországból és Erdélyből érkeztek vőfélyek. Mint minden évben, a vőfélytalálkozó forgatókönyve pontosan egyezett egy lakodalmas napéval, mondja Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke. Az eleki román táncosok rendszeres résztvevői a helyi önkormányzat és a Pocsaji Román Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvénynek, amely az idén, április 15-én volt.
Megszólaló: Bágy György, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület elnöke.
– Egy friss tanulmányban kognitív tesztek alapján mutatják be a legokosabb kutyafajtákat. A vizsgálat alapján az első helyen a belga juhászkutya végzett. A border collie második lett a listán ezen a listán.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Kialakult a foci BL-elődöntő mezőnye. A negyeddöntő lezárását követően az UEFA kihirdette a napokban a Bajnokok Ligája-elődöntőjének pontos menetrendjét. Az első mérkőzésre május 9-én, kedden kerül sor, a Real Madrid otthon fogadja a Manchester Cityt, míg a visszavágót május 17-én, szerdán rendezik Angliában. A milánói derbi (Inter-Milán) odavágója május 10-én, szerdán, a második meccs május 16-án, kedden lesz.
Megszólaló: Florin Olteanu, a Kétegyházi Román Ortodox Templom lelkésze

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 27., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– Heti jegyzet – az időjárás-előrejelzésről és annak előnyeiről (Megszólaló: Edda Illyés)
– A nap szentjei – Április 25-én Szent Márk evangélistára emlékezünk.
– Lapszemle A „Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Interjú Simon Évával, a Békés Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, aki rész vett Békés vármegyei kormányhivatal által szervezett kötelező képzésen, ahol minden nemzetiségi önkormányzati képviselőnek (helyi, megyei és országos szinten is) rész kelett vennie. A képzést a Miniszterelnökség Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Belügyminisztérium kezdeményezte, a képzés helyszíne pedig a Békés Vármegyei Kormányhival volt.
Megszólaló: Simon Éva
– Tudósítás Ion Heliade Rădulescu román író és politikus életéről és tevékenységéről, aki 1872. április 27-én halt meg Bukarestben és a román kultúra egyik kiemelkedő személyisége volt.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 28., péntek:
– Válogatás az április 28-án történt érdekesebb eseményekből.
– Először juthat két magyar csapat a női kézilabda BL négyes döntőjébe. De, ez igaz a román csapatokra is. Szombaton kezdődik a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntője, amelyben a Győri Audi ETO KC a dán Odense HB, a Ferencváros pedig a francia Metz HB csapatával találkozik. A román csapatok vasárnap játszanak. Akkor rendezik a Rapid-Kristiansand és a CSM Bukarest-Esbjerg összecsapásokat.
Megszólaló: Florin Olteanu.
– A kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Sportpark Iuliu Hatieganu nevét viseli. Iuliu Hatieganu (1885-1959) román orvos, egyetemi tanár, aki 1952-ben visszautasította Sztalin kezelését.
– Bemutatjuk a bánáti bolgárokat: Az etnikai identitásukat leginkább megőrző bolgár közösségek Romániában a katolikus kisebbséghez tartozó bánáti bolgárok. A bánáti bolgárok központja Óbesenyő.
Megszólaló: Pavel Velciog, óbesenyői kulturális referens.
– Nyelvek és kultúrák a nemzetiségi oktatásban – nemzetiségi kutatásban címmel tartottak ma konferenciát Szegeden.
Románia gasztronómiája: Látogatás egy Arges-megyei faluban

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 29., szombat:
– Az ortodox és a neoprotestáns egyházak vasárnapi programja
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Hírek
– Tudósítás Gabriel Șopandă úrnak, Románia magyarországi nagykövetének, április 26-i hivatalos látogatásáról a szegedi egyetemen. A látogatás során találkozott az egyetem vezetőségével és a Juhász Gyula Pedagógiai Kar Nemzetiségi Tanszék vezetőivel. A látogatás egy előadással folytatódott, amelyet Románia magyarországi nagykövete angol nyelven tartott az egyetem oktatói és hallgatói, különösen a Közgazdaságtudományi Kar oktatói és hallgatói számára. Az előadást az elhangzott témához kapcsolódó kérdés-felelet követte. Az előadás témája „Románia és Magyarország kétoldalú gazdasági kapcsolatai” volt.
– Szurkolók klubja
Daniela Băcilă folklórműsora a Temesvári Rádióból

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 30., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Ma van Húsvét utáni 3. vasárnap.
– Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Magyarországon április 28-a és 30-a közt Budapesten.
– A Kenetvivők vasárnapja – A mai evangéliumról David Pop Atya, a budapesti „Keresztelő Szent János” román ortodox kolostor vezetője beszél. Megszólaló: David Pop Atya.
– 11 éve jelent meg Dolores Wagner „Visul de împrumut@ (Kölcsönkapott álmok) c. albuma.
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Heti jegyzet – (Megszólaló: Edda Illyés)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább