Román nemzetiségi műsor – 15. hét

Az április 10-16. közötti adások tartalmából.
 

Április 10., hétfő:
– Megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka
– Válogatás az április 10-én történt érdekesebb eseményekből
– Jézus elitéltetése címmel tartottak konferenciát az aradi Ioan Slavici Színházban. Április 3-án, Ioan Selejan bánsági ortodox metropolita előadásán jelen volt a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is. – A konferenciát az Aradi „Vasile Goldis” Nyugati Egyetem és az Aradi Ortodox Érsekség szervezte.
Megszólaló: Ioan Selejan bánsági ortodox metropolita, dr. Coralia Adina Cotoraci, „Vasile Goldis” Nyugati Egyetem rektora, Siluan Atya, a MROE püspöke.
– Hargita és Kovászna Megye ortodox érsekét, Ioan Selejánt 2014. december 28-án iktaták be a Bánság Mitropilitájának. Az új metropolitával 2015 tavaszán, a nagyhét idején beszélgetett Boka Tibor.
Megszólaló: Ioan Selejan bánsági ortodox metropolita.
– Az idén is megrendezik a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának éves konferenciáját. A nemzetiségi pedagógusok konferenciáján rést vesznek a magyarországi román óvónők, tanítók és tanárok is. Az esemény április 19-én lesz.
– A főiskola nemzetiségi és idegen nyelvi tanszéke mindig jó kapcsolatot ápolt a magyarországi román iskolákkal. – mondta még 2018-ban dr. Olteanu Florea főiskolai docens, a nemzetiségi és idegen nyelvi tanszék egykori vezetője. Megszólaló: dr. Olteanu Florea.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel. (Temesvári Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 11., kedd:
– Hírek
– Válogatás az április 11-én történt érdekesebb eseményekből
– Jó és izgalmas meccsekkel folytatódik a BL. Már a nyolcaddöntőben is, izgalmas összecsapások voltak. A Real Madrid látványos meccseken kiütötte a Liverpool csapatát. A negyeddöntőben ma van a Manchester City-Bayern München meccs.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– Ma van nagykedd, amikor a tíz szűzről szóló evangéliumi példabeszédre emlékezünk. A mai napról és a nagyhét további napjairól beszél Cosmin Pop Atya a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
Megszólaló: Cosmin Pop Atya a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
– A nagyböjt utolsó hetében vagyunk. Hogyan várták a Húsvétot Eleken.
Megszólaló: Bágy György.
– Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola tanára, évek óta rendszeres résztvevője a maratoni és felmaratoni versenyeknek. Májusban rajthoz szeretne állni az Ultrabalatonon, Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvényén.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián
– Hagyománnyá vált, hogy a Virágvasárnapi Szent Litirghiát Siluan Atya tartja a Kétegyházi Román Ortodox Templomban. Így volt ez 2023. április 9-én is.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa
– Részletek a Szent Liturgiából
– Florin Olteanu, Atya, a Kétegyházi Román Ortodox Templom parókusa 1994 óta szolgál Kétegyházán.
Megszólaló: Florin Olteanu
– 2021-et a határon túli románság évének nyilvánította a Román Ortodox Egyház. A Román Ortodox Egyház TV-je, a Trinitas TV, a magyarországi román közösségről készített akkor egy sorozatot. Kétegyházán is jártak a Trinitas TV munkatársai.
Megszólaló: Stefan Buchiu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 12., szerda:
– Hírek és sporthírek
– Népi kalendárium
– A Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával a „Vastaps a költönek…” című multimédiás projektet mutatták be 2023. április 11-én, kedden, a magyar költészet napján, szegedi, megyei könyvtárban. A Romániában egyedülálló projekt, amelynek már több teltházas előadása is volt, ezúttal új formában került megrendezésre Szegeden és Budapesten is: az előadás jellegű bemutatót váltogat Mihai Eminescu, Tudor Arghezi és George Coșbuc költők verseinek szavalásával, amelyeket Dsida Jenő, Kacsó Sándor, Székely János, Képes Géza, Berde Mária, Kiss Jenő, P. Tóth Irén és Szemlér Ferenc fordítottak magyarra. Demeter András színművész verseket szavalt és élőben monológokat adott elő magyarul, előadását videóintervenciók egészítették ki, román színészek – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Rădescu, Ion Caramitru akik szavalták a verseket román nyelven. Megszólaló: A projekt kezdeményezője Ovidiu Miculescu és Oltea Șerban-Pârâu művészeti tanácsadó, Demeter András színművész
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A katari világbajnokság után is jó meccseket láthatunk a BL-ben. Így volt ez már a nyolcaddöntőben is, amikor pl. a Real Madrid kiütötte a Liverpool csapatát. A negyeddöntőben (ezen a héten játszák az összecsapások első mérkőzéseit) is angol csapat vár a madridiakra. Real-Celsea meccs lesz ma este. A Real játékosa, Benzema nagyon jó formában várja az összecsapást. Sok szurkoló inkább neki adta volna, február végén az Év játékosa díjat. Ma lesz még a Milán-Napoli meccs. A román foci legnygyobb sikere 1986-ban volt, amikr a Steaua Bukarest megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. A cspat edzője Jenei Imre volt. Megszólaló: Szelezsán Péter, az Eleki Román nemzetiségi Iskola igazgatója és Jenei Imre.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 13., csütörtök:
– Hírek – sport
– Népi kalendárium – A rovat témája a nagycsütörtöki népszokásról szól. Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Heti jegyzet
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Cosmin Pop esperes, zsákai plébános, beszél a nagycsütörtök jelentőségéről
– Az antonimákról beszél dr. Judith Calinescu, a szegedi román tanszék lektora.
– Egy rövid riport bedői román hölgyekkel, a húsvéti szokásokról

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Április 14., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Az ortodox húsvéti nagyböjt utolsó napján vagyunk, amikor a hívők nagy része fekete böjtöt tart. Nagypéntek a gyász napja az egész kereszténység számára, mert ez az a nap, amikor Jézus Krisztust keresztre feszítették. A hívők ezt a napot azzal tisztelik meg, hogy részt vesznek a nagypénteki szentmisén.
Megszólaló: Florin Olteanu, kétegyházi ortodox pap
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a 14. napon, Szent Arisztarkhosz, Pudensz és Trophimosz apostolokra emlékezünk.
– Interjú Szabóné Patkás Éva tanárnővel, aki arról beszélt nekünk, milyen volt a húsvét az ő gyerekkorában Méhkeréken, és hogyan emlékszik még ma is ezekre a régi román hagyományokra.
Megszólaló: Szabóné Patkás Éva

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 15., szombat:
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– Nagyszombat a nagypéntek utáni nap, Húsvét előtti nap amikor a keresztények húsvétra készülnek. Arra a napra emlékezik, amikor Jézus Krisztus testét a sírba helyezték.
Megszólaló: Cosmin Pop, ortodox pap Zsáka faluban
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub – A katari világbajnokság után is jó meccseket láthatunk a BL-ben. Így volt ez már a nyolcaddöntőben is, amikor pl. a Real Madrid kiütötte a Liverpool csapatát. A negyeddöntőben (ezen a héten játszák az összecsapások első mérkőzéseit) is angol csapat vár a madridiakra. Real-Celsea meccs lesz ma este. A Real játékosa, Benzema nagyon jó formában várja az összecsapást. Sok szurkoló inkább neki adta volna, február végén az Év játékosa díjat. Ma lesz még a Milán-Napoli meccs. A román foci legnagyobb sikere 1986-ban volt, amikor a Steaua Bukarest megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. A csapat edzője Jenei Imre volt.
Megszólaló: Szelezsán Péter, az Eleki Román nemzetiségi Iskola igazgatója és Jenei Imre

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Április 16., vasárnap:
– Húsvét üzenete. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Húsvét vasárnapja
– Húsvét üzenete. Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Hagyománnyá vált, hogy a Virágvasárnapi Szent Litirghiát Siluan Atya tartja a Kétegyházi Román Ortodox Templomban. Így volt ez 2023. április 9-én is. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa.
– Részletek a Szent Liturgiából
– Húsvét vasárnapi szokásokról (Román Rádió)
– Népi kalendárium – A rovat témája a a húsvéti szokásokról szól. Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Heti jegyzet

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább