Szlovák nemzetiségi műsor – 13. hét

A március 27. és április 2. közötti adások tartalmából.
 

Március 27., hétfő:
– hírek, nemzetiségi inf., aktuális felhívások
– Roman Štefan Boleslav /1921-1988/- szlovák származású kanadai iparmágnás, a Szlovákok Világkongresszusának alapítója és első elnöke.
– Az Szlovák Köztársaság és a Külföldi Szlovákok Állandó Konferencián, amelyre tavaly októberben került sor Pozsonyban, bemutatták az Uránkirály című kiadványt. A könyv Stefan Boleslav Roman születésének 100. évfordulója alkalmából a Kanadai-Szlovák Kereskedelmi Kamara adta ki, és a konferencián Burza Jozef, e társulás elnöke, ajánlotta a közönség figyelmébe.
megszólaló: Burza Jozef
– A mai Nyelvi ablakban a Szlovákia régiók és a Magyarország vármegyek nevei nyelvi eredetéről beszélünk.
megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora
Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat 5. rész – Pozsonyi vár ostroma 1052 évben ….alkotók: Machaj Lubos, Vlasková Rozália
megszólaló: Juraj sedivy, a helyi történész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 28., kedd:
– Hírek, nemzetiségi inf., aktuális felhívások
– Március 12-én minkrofonunkkal a festői Börzsönyben, Szokolyán jártunk. A jelenleg körülbelül kétezer lakosú falu neve a szlovák sólyom, azaz sokol szóból származik. S ebbe a festői falucskába érkezett meg az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus autóbusza, hiszen egy szlovák-magyar ünnepi szentmise keretében köszöntötték Czifra Józsefnét, Ruzsenka nénit, az énekkar szeretett alapító tagját, aki egy helybeli nyugdíjas otthonban él és március 11-én ünnepelte a 90. születésnapját.
megszólalók: Czifra Ruzsenka, Brtos Stanislav, Szelényi Mónika, Hollósy Tiborné, Zsákainé Vlasta
– Czifra Ruzsenka portréja

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 29., szerda:
– 2023-ban az eddigieknél is nagyobb szükség van arra, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmusban érintett társaink és családjaik mindennapi helyzetére
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne:
– Az autizmus fogalma, típusai, okai….
A pozsonyi Andreas, autizmus gyógyító központot látogatjuk meg.
megszólaló: Padr. Andrea Sedibová
– A Snoezelen terápia – egy Hollandiában kidolgozott program értelmileg akadályozott, autista és halmozottan fogyatékos gyermekek részére.
megszólaló: Mgr. Daniela Ponechalová

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 30., csütörtök:
– Tavasszal fordítsunk gondot a bokrok, fák metszésére, a talaj tisztán tartására, a permetezésre és a téli feltöltésre.
– Tavasz a kertben
megszólaló: Huszát Erzsébet, nyugdíjazott szlovák tanár, Békéscsaba
– „Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe sorozatunknak, mely segít megismertetni a szlovák történelmet. 9. rész – „Umenie stredoveku“ (középkori művészet) – Szlovák Rádió, 58.48.
Megszólaló: Peter Himič, Beáta Drotárová

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 31., péntek:
– Nemzetiségi hírek, programajánló, aktuális felhívások
– Holnapután, április 2-án lesz Virágvasárnap, mellyel elkezdődik a nagyhét, amikor az Egyház alapítását, Jézus kínszenvedését, kereszthalálát és feltámadását ünnepli a keresztény világ. Jeruzsálemben a IV. századtól kezdődően az Úr Jézus virágvasárnapi bevonulását felidézve az Olajfák hegyéről megszentelt pálma- és olajfaágakkal vonultak a városba. Virágvasárnap közeledtével ezekről a bibliai eseményekről Dr. Ladislav György, szlovák lektor összeállítását hallhatják.
– A műsor második részében egy szlovák rádiójátékot hallhatnak, Pôstny Menuet / Bőjti menüett / címmel, mely Vincet Sikula elbeszélése alapján készült.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 1., szombat:
– Közeleg a húsvét. A kifejezésről tudni kell, hogy tükörszó, olyan délszláv eredetű szavak alapján, mint a horvát, szlovén vuzem (‘vétel’), ezek ugyanis egy korábbi menszovazam (‘hús vétele’) rövidült formái. A szó arra utal, hogy a nagyböjt elején „elhagyott” húst a feltámadás napjától újra magukhoz „vehetik” a hívők. A nyelvészeti szempontokon túl a húsvétot megelőző népszokásokról és hagyományokról beszélgetünk Dr. Ladislav Györggyel, a SZTE szlovák lektorával.
– A húsvét előtti időszak és a kellemes napos idő beköszöntével zsigerből kívánjuk a megtisztulást, ezért március és április hagyományosan a tavaszi nagytakarítás ideje.
A lakásunk mérete és a kitartásunk behatárolja azt időt, amit mindenképpen rá kell szánni a lakás alapos kitakarítására. Ki hogyan takarít, van-e hozzá segítsége, mivel kezdjünk, sor kerül-e a kertre is (?)… Öszeállításunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ. Megszólalók: Lubomíra Fallerová, Zlatica Liska, Zuzana Benková, Nagy Mária, Laukó Zsuzsanna, Kondacs Pálné, Korcsok Anna.
– Különös zarándok / Podivny pútnik/ a címe a műsor utolsó részében hallható szlovák rádiójátéknak, mely egy balladai történeten alapul.

Szerkesztő- műsorvezető: Makai Ildikó

Április 2., vasárnap:
– Vasárnapi válogatás, ismétlés: – Roman Štefan Boleslav /1921-1988/- szlovák származású kanadai iparmágnás, a Szlovákok Világkongresszusának alapítója és első elnöke.
– A Szlovák Köztársaság és a Külföldi Szlovákok Állandó Konferencián, amelyre tavaly októberben került sor Pozsonyban, bemutatták az Uránkirály című kiadványt. A könyv Stefan Boleslav Roman születésének 100. évfordulója alkalmából a Kanadai-Szlovák Kereskedelmi Kamara adta ki, és a konferencián Burza Jozef, e társulás elnöke, ajánlotta a közönség figyelmébe.
megszólaló: Burza Jozef
– A Nyelvi ablakban a szlovákiai régiók és a magyarország vármegyék neveinek nyelvi eredetéről beszélgetünk. Megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora
– Március 12-én mikrofonunkkal a festői Börzsönyben, Szokolyán jártunk. A jelenleg körülbelül kétezer lakosú falu neve, a szlovák sólyom, azaz „sokol” szóból származik. Ebbe a festői falucskába érkezett meg az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus autóbusza, ahol egy szlovák-magyar ünnepi szentmise keretében köszöntötték Czifra Józsefnét, Ruzsenka nénit, az énekkar szeretett alapító tagját, aki egy helybeli nyugdíjas otthonban él és március 11-én ünnepelte a 90. születésnapját.
megszólalók: Czifra Ruzsenka, Brtos Stanislav, Szelényi Mónika, Hollósy Tiborné, Zsákainé Vlasta
– Budapest II. kerülete szlovák önkormányzatának tavaszi és nyári rendezvényeiről, megszólaló: Lubomíra Fallerová- elnök
– Literárne informačné centrum (Irodalmi Információs Központ) kiadó új könyvei. Megszólaló: Dana Podracká, szlovák író, költő

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább