Román nemzetiségi műsor – 13. hét

A március 27. és április 2. közötti adások tartalmából.
 

Március 27., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a március 27-én történt érdekesebb eseményekből
– Elkezdődött a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezője. Március 25-én a román válogatott idegenden verte 2-0-ra Andorrát. Holnap este, hazai pályán Fehéroroszországgal játszik Románia, amely az I csoportban van Svájccal, Koszovóval, Fehéroroszországgal, Izraellel és Andorrával. Megszólaló: Szelezsán Péter
– A Magyar válogatott ma este kezdi meg az Eb-selejtező sorozatot. 20.45.-kor kezdődik a Magyarország-Bulgária meccs a Puskás Arénában. Bizakodóak a szurkolók.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– Március 25-e környékén, Szűz Mária örömhírvétele napján, ünneplik minden évben a Sarkadkeresztúri Román Ortodox Kápolna Védészentjének az ünnepét. Az idei templomünnep szombaton volt.
Megszólaló: Siluan Atya, a MROE püspöke.
– 2015-ben volt a sarkadkeresztúri román ortodox kápolnát újraszentelése. A hívők álma vált valóra amikor, a felújítási munkálatok befejeztével, Siluán Atya, a Magyarorági Román Ortodox Egyház Püspöke újraszentelte a Békés-megyei település megszépült kápolnáját. A helyi hívők összefogása mellett – akik felekezetre való tekintet nélkül, munkájukkal és anyagilag is segítettek – szükség volt a Román Kormány határon túli Hivatalának és a romániai testvértelepülés, Cefa segítségére is.
Megszólaló: Seres Sándor, a kápolna parókusa, Siluan Atya, a MROE püspöke.
– A nagyböji időszakában, a vasárnapi Szent Liturgia után, előadásokat tartanak a Méhkeréki Temlomban.
Megszólaló: Ionut Negrau Atya, a Méhkeréki Román Ortodox Templomban parókusa.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel. – 24.25. (Temesvári Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 28., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, március 28-án, Új Szent Hilárion pelekétéi apátra
emlékezünk.
– Interjú a román származású Valeria Tudósa Ambrussal, aki több éve Mórahalomban telepedett le. A mai adásban elmeséli, hogyan készül az ortodox Húsvétra és milyen ételeket készitt.
Megszólaló: Valeria Tudósa Ambrus
– Margareta Pâslaru román énekesnő éppen ma, március 28-án, töltötte be 65 éves előadóművészi pályafutását. Egy zenés összeállítással emlékezünk meg erről az évfordulóról.
– Sport érdekességek műsor – Nicolae Simatoc, román válogatott labdarúgó, már jóval Gheorghe Hagi és Gica Popescu előtt játszott a FC Barcelona csapatában. 1940 és 1946 között 8 alkalommal játszott a román válogatottban. 1951-ben szerződött az FC Barcelonához. Két idény alatt 34 bajnoki meccsen szerepelt és két gólt szerzett. Volt spanyol bajnok és, a Nagyváraddal, 1944-ben, magyar bajnok is. 1944 őszén játszott a Vasas csapatában is. Nicolae Simatoc 1920-ban született a besszarábiai Grimancautiban, amely ma Moldovában van.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 29., szerda:
– Kulturális, politikai és sporthírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium temája: ”A hegyi ünnepek”, a március 29-i népünnepélyről. Gabriela Nedelcu Păsărin
– Interjú a gyulai Román Nyugdíjas Klub új elnökével, a szervezet munkájáról. A Nyugdíjas Klub 2011-ben alakult. Jelenleg több mint 30 tagja van. Legtöbben közülük pedagógusként dolgoztak a magyarországi román közösségben. Megszólaló: Elena Gál Kondoros, román nyugdíjas klub elnöke.
– Aktualitások a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnáziumról: a román gimnázium alapítványának jótékonysági báljáról, valamint az intézmény ECL projektjének keretében induló román nyelvtanfolyamokról. Megszólaló: Maria Gurzău Czeglédi, a gyulai román gimnázium igazgatója, valamint a tanárok és a középiskolás diákok beszélnek.
Szurkolók Klubja c. sportműsor

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 30., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Heti jegyzet
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Riport a március 24-én a Budapesti Román Kulturális Intézet szegedi kirendeltségén tartott kulturális rendezvényről. A rendezvényen a „BRÂNCUȘI előtt” című kiállítás és színházi előadás volt látható.
– Anglicizmusok a mai román nyelvre gyakorolt hatásáról beszél dr. Judith Calinescu, a szegedi román tanszék lektora.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 31., péntek:
– Hírek
– Válogatás a március 31-én történt érdekesebb eseményekből
– Sporthírek: Győzelemmel búcsúzott a férfi kézilabda Bajnokok Ligájától a Dinamo Bukarest csapata, amely 32-31 verte a THW Kiel csapatát. Összesített eredménnyel azonban a népet csapat jotott tovább. A sorozat negyeddöntőjében a németek a PSG-vel játszanak majd
– 1889. március 31-én adták át az Eiffel-tornyot, Párizs egyik jelképét. A 1989. évi világkiállításra készült létesítményhez egy hihetetlen történet is kötődik. A cseh származású Victor Lustig képes volt eladni az Eiffel-tornyot. Kétszer is. 1925-ben, az Eiffel-torony még nem volt az a turistalátványosság mint ma. Az 1989-es világkiállításra építették, és az eredeti tervek szerint csak ideiglenes látványosság lett volna, amit 20 év múlva lebontanak…
– A településrő elszármatottak nagy örömére, heti két alkalommal a Youtube-ra is feltölti Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora az Istentiszteleteket.
Megszólaló: Füstös Gyula
– 1841. március 31-én született Iosif Vulcan, magyarországi román író, szerkesztő. 1865-ben alapította meg a Familia, román kulturális és irodalmi folyóiratot. A román kultúra nagy alakjáról beszél dr. Berényi Mária, a Magyarországi Románok Kutatóintézetének az igazgatója.
Megszólaló: dr. Berényi Mária
– A francia kultúrából kaptak ízelítőt az érdeklődők március 29-én a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének gyulai székházában tartott frankofón napon. Az eseményt Románi Gyulai Főkonzulátusával közösen rendezték meg.
Megszólaló: Trandafir Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Április 2., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. Ma van a nagyböjt ötödik vasárnapja.
– 2023. április 2-án, nagyböjt ötödik vasárnapján Egyiptomi Szent Mária anyánk emlékét ünnepeljük. A mai vasárnap Evangéliumáról Márius Vidican, a Battonyai Román Ortodox Templom parókusa beszél.
Megszólaló: Marius Vidican, a Battonyai Román Ortodox Templom parókusa
– A településrő elszármatottak nagy örömére, heti két alkalommal a youtube-ra is feltölti Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora az Istentisteleteket.
Megszólaló: Füstös Gyula.
– A Baptista Felekezet üzenete.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet
– Interjú a gyulai Román Nyugdíjas Klub új elnökével, a szervezet munkájáról. A Nyugdíjas Klub 2011-ben alakult. Jelenleg több mint 30 tagja van. Legtöbben közülük pedagógusként dolgoztak a magyarországi román közösségben. Megszólaló: Elena Gál Kondoros, román nyugdíjas klub elnöke.
– Riport a március 24-én a Budapesti Román Kulturális Intézet szegedi kirendeltségén tartott kulturális rendezvényről. A rendezvényen a „BRÂNCUȘI előtt” című kiállítás és színházi előadás volt látható.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább