Szlovák nemzetiségi műsor – 11. hét

A március 13-19. közötti adások tartalmából.
 

Március 14., kedd:
– hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Ferenc pápa elképzelhetőnek tartja a papi cölibátus eltörlését. 3,00
– E hét végén romániai Nadlakon nemzetközi konferenciát tartanak amelynek a fő témája: A szlovák egyesületek, szervezetek és intézmények dél alföldön.
– Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke – portréja. A 90-es évek elején ott állt a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének kezdeteinél. 1994-től rövid ideig a Magyarországi Szlovákok Szövetsége ügyvezető titkára volt. 1998 és 2006 között az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke volt. 2014-ben megválasztották az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége elnökének. 2015 óta tölti be a Határon Túli Szlovákok Világszervezete ügyvezető titkári posztját. archív 2018
megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 15., szerda:
– A március 15.-ről és annak történelmi jelentőségéről beszél Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák gimnázium nyugdíjazott történelem – filozófia szakos tanára
– Irodalmi összeállítás – Ľudovít Štúr a 19. századi szlovák történelem legnagyobb hatású szereplője, a modern szlovák nemzet kiemelkedő alakja.
megszólaló: Ján Sabol szlovák nyelvész professzor

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 16., csütörtök:
– A „Szokolay 100” kiállítás nyílt Szegeden, a Szegedi Szlovákok Egyesületének és a Tótkomlós Barátainak Körének szervezésében Szokolay Sándor, tótkomlósi festő, népművész, néprajzi tárgygyűjtő és tanár születésének századik évfordulója alkalmából.
Szokolay Sándor életműve
Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, az OSZÖ elnöke
Bencsik János, Szegedi Szlovákok Egyesülete
Zsolnai Mihály, fafaragóművész
Paulik József
Szokolay Dongó Balázs zenész, Szokolay Gabriella, Szokolay Sándor, Szokolay Sándor, tótkomlósi festő, népművész, néprajzi tárgygyűjtő és tanár, gyermekei.
Zsura Zoltán János polgármester, Tótkomlós
-„Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe sorozatunknak, mely segít megismerni a szlovák történelmet. 7. rész – „Matúšova zem“ (Szlovák Rádió, 58.35).
Megszólaló: Peter Himič, Beáta Drotárová, Ivan Krúpa, Peter Gažo

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 17., péntek:
– Aktuális felhívások
– 50 éves a London Bridge
– 25 éves a Vertigo Szlovák Színház
megszólalók: Lázár erika, Zsákai Vlasta, Szabóné Tóth Katalin, Anna Crnecska, Király Katalin,
– A jelen/Lét fesztiválón szrepel a Vertigo Szlovák Színház. A professzionális társulat a Színésznők /Herečky/ – avagy szeresd felebarátodat vígjátékát adja elő. Színészképzésre nem csak azok a fiatalok jelentkeznek, akik a Színművészeti Egyetemre szeretnének bejutni, néha előfordul, hogy más okból is vállalkoznak a tanfolyamra érdeklődők. Például három hölgy: egy volt állami hivatalnok, egy biztosítási ügynök és egy fordító. Nem a felvételi a céljuk, hanem, hogy meg tudják oldani a problémáikat szomszédjukkal, partnerükkel, vagy egyszerűen csak a férfiakkal. A tanfolyamot záró vizsga – a Rómeó és Júlia balkon jelenete – egy ponton azonban burjánzó groteszkbe vált….
megszólalók: Nagy András, rendező, Onodi Daniela, Vertigo igazgatója,
Holecskó Orsolya, Thirring Viola.
– Tulák Jonatán / Csavargó Jonatán / c. rádiójáték, pozsonyi anyag
író: Milčák Ján, színészek: Benedik Jozef ml, Romančík Elo, Radimáková Gabriela, Šafárik Štefan, Čilik Igor, Mistrík Ján

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 18., szombat:
– Nemzetiségi információk
– Március 16-án adták át a romániai Nagylakon az idei Ondrej Štefanko-díját. Az idén a díjazottak: Dr. ORBÁNOVÁ KATARÍNA MÁRIA Nagylakról és BENŽA MOJMÍR történész Szlovákiából.
– Ma ért véget Nagylakon az alföldi szlovák egyesületekről, szervezetekről és intézményekről szóló konferencia. A színházak nyilván ezek közé tartoznak. A következő percekben a most 120 éves Stará Pazovai VHV Színházról lesz szó
megszólaló: Bako Alexander
– X Csoport amatőr színjátszó csoport Nagylakon
megszólaló: Chrapanová Michaela
– PILiS KÓRUS– Három szlovák pávakör egyben, kesztölci, piliscsévi és pilisszántoi énekesek egy csoportban énekelnek már az 1989 – óta. Dicséretes és örömteli, hogy a szlovákok lakta falvakban még mindig léteznek pávakörök – megőrzik és továbbadják az elődök népi kultúrát.
– Pilisszántoi pávakör próbája
– A középkori kolostortáj vizsgálat egy sajátos részét képezi a tájrégészetnek és a tájvizsgálatnak. közép európai országokban egy teljesen új kutatási terület, mely csak pár évtizedes múlttal rendelkezik, melynek főleg történelmi okai vannak.
megsz: Balega Alexander, történész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 19., vasárnap:
– Zeusz, az Olümposz legfőbb Istene beleszeretett a gyönyörű hercegnőbe – Európába, fehér bikává változtatta magát, majd elrabolta és Kréta szigetére vitte, így lett a mi kontinensünk neve Európa – valóban így történt? Amikor Amerigo Vespucci rájött, hogy Christopher Columbus nem az Indiába vezető utat fedezte fel, hanem egy új kontinenst, elnevezte azt Amerikának – ez talán már hihetőbb. A mai nyelvi ablakban a földrészek és óceánok neveinek nyelvi eredetéről beszélünk.
megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora
– Február 23-tól 26-ig tartott a 45. alkalommal, a Hungexpo-n megrendezett Utazás kiállítás, ahol 4 napon keresztül találkozhattak mindazok, akinek az utazás a szenvedélye. Északi szomszédunk, Szlovákia is színes programmal és kínálattal várta az érdeklődőket.
Megszólalók: Václav Mika, a Slovakia Travel nemzeti turisztikai promóciós ügynökség vezérigazgatója, Pavol Hamžík, Budapesti szlovák nagykövet, Soňa Jelíneková, a Szlovák Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője; Kiss Bartalos Éva, dunaszerdahelyi turisztikai információs iroda, ügyvezető igazgatója
– A SlovakUm Társaságának kiadványairól tart előadást annak ügyvezetője Fuhl Imre a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban március 23-án
– A SlovakUm Társaságnak köszönhetően jelent meg Budapest szlovák térképe, amely több mint 60, a szlovákokhoz köthető helyre vezet el bennünket a Duna mentén elterülő gyönyörű metropoliszban. Megszólalók: Fábián Éva, Kiss Andrea

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Szlovákia, pexels

Olvasson tovább