Román nemzetiségi műsor – 11. hét

A március 13-19. közötti adások tartalmából.
 

Március 13., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a március 13-án történt érdekesebb eseményekből
– A Báhreini Nagydíjjal egy hete elkezdődött a Forma-1-es szezon. A futamot Max Verstappen és a Red Bull nyerte. Általános vélekedés, hogy az idén minden futamot a Red Bull fog megnyerni és, hogy a Forma-1-es világbajnokság és a vb-cím sorsa már el is dőlt.
Megszólaló: Kimpián Péter
– Tegnap volt a nagyböjt második vasárnapja. Ezen a vasárnapon Palamasz Szent Gergely, tesszaloniki érsekről szólt az Evangélium. Palamasz Szent Gergely a
bizánci lelkiség egyik kiemelkedő Szentje. Bemutatjuk a bizánci lelkiség jelemzőit
– A gyulai román gimnáziumban, nőnap alkalmából tartott ünnepi műsoron jelen volt Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke is.
Megszólaló: Siluan Atya, Czeglédiné Gurző Mária, a gimnázium igazgatőja
– Megzenésített versek c. sorozatunk pár éve több költőnőt és női dalszövegírót is bemutatott.
Megszólaló: Kaupert Júlia, dr. Mihaela Bucin, a szegedin román tanszék vezetője
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 14., kedd:
– Hírek
– Válogatás a március 14-én történt érdekesebb eseményekből
– A foci BL legjobb 16 csapatának nyolcaddöntőit nyolc játéknapon rendezik meg. Az odavágók február 14-15-én és 21-22-én voltak. Négy visszavágót már lejátszottak március 7-8-án. Az utólsó négyet ma és holnap játszák. Ma játszák a Porto-Inter Milano és a Manchester City-Lipcse mérkőzéseket.
Megszólaló: Szelezsán Péter
– A nagyböjt volt a témája annak a konferenciának, amit vasárnap, március 12-én (a nagyböjt második vasárnapján) tartottak Méhkeréken, a Püspöki Szent Liturgia után.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke.
– Március 12-én volt a nagyböjt második vasárnapja. Ezt a vasárnapot Palamasz Szent Gergely vasárnapjának is nevezik. Palamasz Szent Gergely a
bizánci lelkiség egyik kiemelkedő Szentje. Palamasz Szent Gergely, bizánci szerzetes, teológus, egyházi író művének a bemutatása. Thesszaloniki érseke, a középkori bizánci lelkiség egyik legkiemelkedőbb képviselője.
Megszólaló: Stefan Buchiu, a Bukaresti Ortodox Teologia tanára
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat: Bölöni László, a francia másodosztályban szereplő FC Metz vezetőedzője, aki labdarúgóként 108-szor lépett pályára a román válogatottban, március 11-én ünnepte 70. születésnapját.
– A Báhreini Nagydíjjal egy hete elkezdődött a Forma-1-es szezon.
Megszólaló: Kimpián Péter.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Március 15., szerda:
– Kulturális, politikai és sporthírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor, az elmúlt időszak legfontosabb sportversenyeiről, de az elkövetkezendőkről is.
– Népi kalendárium temája „Hónapok és az emberi egészség”, az étkezési korlátozásokkal járó böjti időszakokról és azok jelentőségéről az egészség szempontjából. Gabriela Nedelcu Păsărin
– Hanganyag a rádió archívumából, Berényi Mária kutatóval, Magyarországi Románok Kutatóintézetének igazgatója, a 19. századi budapesti román életről. Megszólaló: Berényi Mária

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 16., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – a csillagok szimbolikájáról az emberi életben. A csillagok szimbolikájáról az emberi életben. (Az utat, a népi hagyomány szerint, ki kell világítani. Az út mentén vagy az ég felé tekintve a paraszt ember a fényben keresett támaszt, amely láthatóvá teszi az élet útját. Amikor az éjszaka sötétsége borult a csendes falu fölé, az emberek a csillagfényt keresték. A csillagok az emberek csillárjai, a sors jelei, nem csupán a fény- remény adományozói.)
– Heti jegyzet – a rovat témája A budapesti Thália Színházban nemrég bemutatott ”Egy elveszett levél” című darabról. (Megszólaló: Edda Illyés)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Interjú Visarion Tuderici atyával, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye titkára – Az ortodox húsvét nagy böjtéről, arról, hogy a böjt segít elszakadni mindennapi életünk zajos és hektikus ritmusától, és belépni a lelki élet harmóniájába, amely békét és nyugalmat hoz. (Megszólaló: Visarion tuderici)

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Március 17., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Interjú Martyin Kristztinával az új családi vállalkozásukról, amelyet nemrég alapítottak együtt a férjével Méhkeréken. A helyi tradicíókat követve, húsüzletük román nevet kapott, „Misernița satului” elnevezéssel.
Megszólaló: Martyin Krisztina
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a tizenhetedik napon emlékezünk Alexie atyánkra emlékezünk.
– A Méhkeréki Települési Önkormányzat és a Helyi Román Önkormányzat, március 16-án megemlékezett a falu híres mesemondójáról, Vasile Gurzău-ról (Gurzó László) (1898–1980), aki éppen 125 évvel ezelőtt született. Az eseményre a helyi könyvtárban került sor, ahol a mesemondó rokonai, falubeliek, pedagógusok, diákok, ismerősök ünnepeltek együtt. Ettől a jeles naptól kezdve, a helyi önkormányzat döntése értelmében, a helyi könyvtár felvette a mesemondó Vasile Gurzău nevet.
Megszólalók: Tát Margit, polgármester, Czeglédiné Gurzó Mária, a mesemondó unokája

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 18., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– A nap szentjei – Ennek a hónapnak a tizennyolcadik napján Szent Cirill jeruzsálemi érsekre emlékezünk.
– A Méhkeréki Települési Önkormányzat és a Helyi Román Önkormányzat, március 16-án megemlékezett a falu híres mesemondójáról, Vasile Gurzău-ról (Gurzó László) (1898–1980), aki éppen 125 évvel ezelőtt született. A mai adásunkban Czeglédiné Gurzó Mária, a mesemondó unokája elmesélte a mesemondóval kapcsolatos gyermekkori emlékeit.
Megszólaló: Czeglédiné Gurzó Mária
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Március 19., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma va a Nagyböjt harmadik vasárnapja.
– A Keresztet ünnepeljük ma, a nagyböjt harmadik vasárnapján. A keresztről beszél David Pop Atya, a budapesti „Keresztelő Szent János” román kolostor vezetője.
Megszólaló: David Pop.
– A Baptista Egyház üzenete. Szeresd az Urat!
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Egy hete volt nagyböjt második vasárnapja, melyet Palamasz Szent Gergely vasárnapjának is neveznek. Palamasz Szent Gergely a bizánci lelkiség egyik kiemelkedő Szentje. Bemutatjuk Palamasz Szent Gergely, bizánci szerzetest, teológust, egyházi írót. Thesszaloniki érseke, a középkori bizánci lelkiség egyik legkiemelkedőbb képviselője.
Megszólaló: Stefan Buchiu, a Bukaresti Ortodox Teologia tanára
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Válogatás a hét anyagaiból:
– Heti jegyzet – a rovat témája A budapesti Thália Színházban nemrég bemutatott ”Egy elveszett levél” című darabról.
– Interjú Visarion Tuderici atyával, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye titkára – Az ortodox húsvét nagy böjtéről, arról, hogy a böjt segít elszakadni mindennapi életünk zajos és hektikus ritmusától, és belépni a lelki élet harmóniájába, amely békét és nyugalmat hoz.
– A Méhkeréki Települési Önkormányzat és a Helyi Román Önkormányzat, március 16-án megemlékezett a falu híres mesemondójáról, Vasile Gurzău-ról (Gurzó László) (1898–1980), aki éppen 125 évvel ezelőtt született. Az eseményre a helyi könyvtárban került sor, ahol a mesemondó rokonai, falubeliek, pedagógusok, diákok, ismerősök ünnepeltek együtt. Ettől a jeles naptól kezdve, a helyi önkormányzat döntése értelmében, a helyi könyvtár felvette a mesemondó Vasile Gurzău nevet. Megszólalók: Tát Margit, polgármester, Czeglédiné Gurzó Mária, a mesemondó unokája.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább