Román nemzetiségi műsor – 8. hét

A február 20-26. közötti adások tartalmából.
 

Február 20., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás a február 20-án történt érdekesebb eseményekből.
– A Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat egykori elnöke kezdeményezésére már több mint húsz éve, ebben az időszakban, amikor más településeken román bált tartanak, Lőkösházán focitornát szerveznek. A kupa egy éve Szántó György nevét viseli. Pénteken, február 17-én, a helyi iskola adott otthont az eseménynek, amelyet a helyi román önkormányzat és az Országos Román Önkormányzat szervezett. Az egykori Farsang Kupa mellett, Lőkösházán sokszor megrendezik (a tavaszi időszakban) a magyarországi román közösség másik sportvetélkedőjét, a Barátság Kupát is.
Megszólaló: Tóthné Kovács Anikó, a Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szaniszló Ferenc, testnevelő és Florin Trandafir Vasiloni, Románia Gyula Főkonzulja, valamint Szántó György.
– Békéscsabai sporteseményekre: a női kézilabda csapat, a labdarúgó csapat és a női röplabda csapat meccseire rendszeresen járnak kétegyházi szurkolók is. Az idei évben a kézilabdások és a labdarúgók is a bent maradásért küzdenek. A szurkolók bíznak a sikerben, mert az elmúlt időszakban jönnek az eredmények is. De eddig is, a mutatott játék jobb volt, mint amit az eredmények tükröztek, mondja Árgyelán Krisztián, a kétegyházi román iskola tanára. Tegnap egyébként, a foci csapat hazai pályán legyőzte a Szentlőrincet.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.
– Sielési lehetőségek már a magyar-román határtól kb. 130 km-re is vannak. Tegnap jött haza Aranyosról egy baráti társaság. Arról számoltak be, hogy nagyon jó körülmények között és kedvező áron lehet ott kikapcsolódni és hódolni a téli sportoknak.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 21., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a február 21-én történt érdekesebb eseményekből.
– 24 éve szentelte fel Teoctist bukaresti pátriárka Sofronie atyát gyulai püspökké azok után, hogy a fürdővárosban román püspökség alakult. Erre emlékeztek vasárnap a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban, ahol Püspöki Szent Liturgiát tartott Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Sofronia Atya, Nagyvárad püspöke, aki a Magyarországi Román Ortodox Egyház első püspöke volt 1999 és 2008 között.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Sofronia Atya, Nagyvárad püspöke.
– Beszélgetés Sofronie Atyával, aki 1999-ben műsorunk vendége volt.
– Bemutatjuk Traian Dorz, román költőt, keresztény énekek, dalok szerzőjét.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. 1973-ban két alacsonyabb osztályú csapat került a Román Kupa döntőjébe: az egyik a C Ligában játszó Constuctorul Galati csapata volt. A döntőt a B ligás Chimia Ramnicu Valcea nyerte meg, amely azután a Kupagyőztesek Európa-kupájában a Glentoran Belfaszttal, az északír labdarúgócsapattal játszott.
– Európa kulturális fővárosaként Temesvár új hídszerepet tölt be, és más európai kulturális közösségekkel köti össze Romániát. Megkezdődött a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozat.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 22., szerda:
– Hírek-sport
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor, az elmúlt héten történt sporteseményekről, de a jelenlegi mérkőzésekre vonatkozó javaslatok is.
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Az Iskola Rádió adásának bemutatása, a gyulai Román Nicolae Bălcescu Gimnázium és Szakközépiskola, ezúttal a februári ünnepekről és az iskolai farsangról. Megszólaló: diák – Mara Stăvaru, és a tanárok: Diana Bogdan és Livia Stăvaru

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Február 23., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Heti jegyzet
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája – Eugen Barbu híres román akadémikus, újságíró, publicista és író életrajzáról, életéről és munkásságáról.
– Isten szeretete – a felebaráti szeretet forrása a témája a Visarion Tuderici atyával, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöki titkárával készült interjúnak – 2. rész

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Február 24., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a huszonnegyedik napon, a Szent Előfutár és Keresztelő János próféta szent fejének megtalálásának emlékezése.
– A Méhkeréki Városháza kezdeményezésére az Óvoda és az Iskola, valamint a Nyugdíjasklub csatlakozott február 1-jei, az Együttolvasás Nemzetközi Napja elnevezésű rendezvényhez. Történeteket olvastak fel, főleg a falusi mesemondótól, Vasile Gurzăutól (1898-1980), akinek születésének március 16-án lesz 125 éve. Vasile Gurzău mesemondó volt az első Magyarországi román, aki 1963-ban megkapta a Népművészet Magyar Mestere kitüntetést. Ezzel az alkalommal a mai műsorban „A boldog ember” történetét olvasták fel a Méhkeréki iskola diákjai.
– Interjú Mária Netye Perdiné-vel aki az új igazgató a Méhkeréki román óvódában.
Az új vezető 1970-ben született Méhkeréken, majd a községi általános iskola után a Gyulai „Nicolae Bălcescu” Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Tanári oklevelét a Sárvasi Pedagógiai Karon szerezte. Két fiú édesanyja, családjával a faluban él, és több mint 20 éve foglalkozik oktatással, a helyi román óvodában.
Megszólaló: Mária Netye Perdiné

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 25., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Napi kalendárium
– Interjú a sakkszövetség elnökével, János Kozmával, aki idén 14. alkalommal rendezte meg a „Foaia românească” nemzetközi sakkkupát, ahová idén Magyarországról és Romániából is érkeznek játékosok.
Megszólaló: János Kozma
– A Vița de Vie és az Aradi Filharmonikus Zenekar rendkívüli szimfonikus rockkoncertet ad elő Remus Grama mester vezényletével A Vița de Vie egy 1996-ban alakult romániai rockzenei együttes . Első albumuk, a „Rahova” 1997-ben készült. A banda az első demót Adrian Ordean stúdiójában veszi fel, mely alkalomból ő keresztelte el a csapatot „Vița de Vie” névre. 1997-ben a debütáló album, a „Rahova”, a Zone Records lemezkiadó égisze alatt jelenik meg. 1998-ban a banda, még az út elején, részt vett a Hollywood Rock Tour-on a már megalakult Holograf és Timpuri Noi mellett. 1999-ben Vița de Vie nagy feltűnést keltett a román zenei piacon a „Fenomental” című albummal, hangkazettán és a 1Basul si cu toba mare” című dal videójával.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 26., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel.
– A mai vasárnap evangéliumáról, Ádám kiűzetéséről a Paradicsomból beszél Cosmin Pop Atya, a zsákai temolom parókusa.
Megszólaló: Cosmin Pop, a Zsákai Román Ortodox Templom parókusa.
– A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
24 éve szentelte fel Teoctist bukaresti pátriárka Sofronie atyát gyulai püspökké. Erre emlékeztek február 19-én a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban, ahol Püspöki Szent Liturgiát tartott Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház pöspöke és Sofronia Drincec Atya, Nagyvárad püspöke, aki a Magyarországi Román Ortodox Egyház első püspöke volt 1999 és 2008 között.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház pöspöke és Sofronia Drincec Atya, Nagyvárad püspöke.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet – a rovat témája a törökországi és szíriai katasztrófa
– Isten szeretete – a felebaráti szeretet forrása a témája a Visarion Tuderici atyával, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöki titkárával készült interjúnak – 2. rész
Megszólaló: Visarion Tuderici atya
– Interjú Mária Netye Perdiné-vel, aki az új igazgató a Méhkeréki Román Óvódában. Az új vezető 1970-ben született Méhkeréken, majd a községi általános iskola után a Gyulai “Nicolae Balcescu” Román Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Tanári oklevelét a Szarvasi Pedagógiai Karon szerezte. Megszólaló: Mária Netye Perdi

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább