Román nemzetiségi műsor – 7. hét

A február 13-19. közötti adások tartalmából.
 

Február 13., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a február 13-án történt érdekesebb eseményekből
– Február 11-én, szombaton, volt a gyulai román gimnázium végzőseinek a szalagavató ünnepsége. Az eseményen 46 diákra tűzték fel a szalagot. Többségük hazai felsőoktatási intézményben tervezi a következő éveket, de többen romániai továbbtanulást terveznek
– Bemutatjuk a két világháború közötti Bukarest híres komikus párját: Stroet és Vasilachet. Nicolae Stroe és Vasile Vasilache nevéhez fűződik az első román hangosfilm. A Bing-Bang c. filmet 1935. február 7-én mutatták be. Nicolae Stroe sok slager szövegírója is volt: Trurli Trurli, Du-mă acasă, măi tramvai, vagy a Morariţa c. dalok szövegét is ő írta
– Az egykori Farsang Kupa, tavaly óta Szántó György nevét viseli. A Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat egykori elnöke kezdeményezésére szervezték meg a román nyelvet oktató iskolák diákjai számára ezt a rendezvényt. A hagyományos kispályás labdarúgó tornának minden évben a Lőkösházi Általános Iskola tornacsarnoka ad otthont. A helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat és az Országos Román Önkormányzat közös rendezvénye február 17-én várja a fociszerető diákokat.
Megszólaló: Szántó György
– Női kézilabda: A Siófok után, a Békéscsaba megverte a Dunaújvárost is. Beszélgetés Árgyelán Krisztiánnal, a csapat egyik kétegyházi szurkolójával.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel (Temesvári Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 14., kedd:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Olyan társadalomban élünk, ahol sok szó esik mások szeretetéről, egy olyan világban, amely a közösséggel foglalkozik. Nagyon furcsa azonban, hogy bármennyire is igyekeznek összehozni az embereket, az elért eredmények olyan csekélyek. Az emberek megosztják egymással magányukat. Isten az egyetlen, aki elűzheti ezt a magányt, és aki a megmaradt helyre tudja tenni a szeretet beteljesülését. Egy interjú Visarion Tuderici atyával, melynek témája: Istenszeretet-forrás a felebaráti szeretetért.
Megszólaló: Visarion Tuderici atya
– Tudósitás a Gyulai „Nicolae Bălcescu” Gimnázium Szalagavató báljáról, ahol 46 leendő végzős szavalt verset, a csúcspont pedig a hagyományos keringő volt.
– Sport érdekességek műsor – A „Futballtörténetek, amelyek megérdemlik, hogy ismerjük” címmel a román futballtörténet érdekességeinek szentelt sorozat – ma – tragikus epizódot idéz majd fel: 1993. február 2-án Michael Klein gyanús körülmények között meghalt egy edzésen.
– Szent Valentin legendája

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 15., szerda:
– Hírek-sport
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor.
– Az Iskola Rádió adásának bemutatása, a gyulai Román Nicolae Bălcescu Gimnázium és Szakközépiskola első rádióadásából.
– Interjú a rádió archívumából, Borza Luciával, (1928-2016) magyarországi román folklórgyűjtő, tanár, újságíró, tankönyvszerkesztő. Borza Lucia (Kétegyháza, 1928. február 13. – Budapest, 2016. április 6.), az egykori kétegyházi ortodox lelkész leánya volt az első olyan tanár a román gimnáziumban, aki a II. Világháború utáni magyarországi román közösségből származott. kalendárium – ism. rádió archívumából – az interjú 25 évvel ezelőtt készült, Lucia Borza 70. születésnapján.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 16., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Heti jegyzet – 95 éves lenne Borza Lucia, magyarországi román folklórgyűjtő, tanár, újságíró és tankönyvszerkesztő. Lucia Borza 1928. február 13-án született Kétegyháézán.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– A hét embere c. sorozat: Titu Maiorescu, román esztéta, irodalomkritikus, államférfi, műfordító. A Junimea irodalmi társaság és a Convorbiri literare folyóirat vezéralakja. Titu Maiorescut tartják a román filozófia valódi atyjának, ugyanis ő volt az első szigorú értelemben vett filozófus, aki ilyen irányú felsőfokú szakképzettséggel rendelkezett.
Megszólaló: dr. Judit Calinescu, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszékének a lektora
– Interjú a világhírű román rendezővel, Cristian Mungiuval. Az R.M.N. című román filmet február 16-án mutatják be a magyar mozikban. Cristian Mungiu rendező a román film új hullámának generációjához tartozik, amely a 2000-es évek elején örökre bevonult a filmtörténetbe. Cristian Mungiuval február 8-án a budapesti Puskin moziban beszélgettünk, ahol a film magyarországi forgalmazója, a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet a bemutatót megelőző vetítést szervezett.
Megszólaló: Cristian Mungiu-film rendező
– Beszámoló az első román nyelvű ortodox Szent Liturgiáról Szegeden (1996). 2023 januárjától a szegéden tartott Szent Liturgiákat ideiglenesen felfüggesztik és a híveket a magyarcsanádi római ortodox templomba várják.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 17., péntek:
– Hírek.
– Válogatás a február 17-én történt érdekesebb eseményekből.
– Az egykori Farsang Kupa, amelyet több mint húsz éve rendeznek Lőkösházán, tavaly óta Szántó György nevét viseli. A helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat és az Országos Román Önkormányzat közös rendezvényét ma tartották meg.
– A házasság hetét 2008 óta tartják hazánkban azzal a céllal, hogy programok sokaságával felhívják az emberek figyelmét a házasságban rejlő értékekre, szépségekre. Idézetek, aforizmák a házasságról.
– A pusztaottlakai Horga Aranka és Vigyikán Mihály 1964-ben házasodtak össze. Jövőre ünneplik házzaságuk 60. évfordulóját. Látogatás a Vigyikán családnál.
Megszólaló: Vigyikánné Horga Aranka és Vigyikán Mihály.
– Sielés a romániai Aranyon. Aranyos, a magyar-román határtól kb. 130 km-re található.
– Románia gasztronómiája: szász ételek, finomságok.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 18., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Megfontolások Anton Pann életéről és tevékenységéről – 1854. november 3-án született Bukarestben, bolgár vagy aromán származású román költő, vallásos zenetanár, protopsalt, vallásos zeneszerző, folklorista, írástudó és publicista, Románia himnuszának zeneszerzője.
Megszólaló: Rus Paul
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a tizennyolcadik napon Nagy Leó atyánk, Róma pápája szentjeinek megemlékezése
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub (szerkesztő: Ștefan Crâsta)

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 19., vasárnap:

– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel.
– Az Utolsó Ítéletről szól a mai nap evangélima, amelyről a Kétegyházi Román Ortodox Tempom parókusa beszél.
Megszólaló: Olteanu Florin, a Kétegyházi Román ortodox templom parókusa.
– A Baptista Egyház üzenete. – Az Úr barátsága.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– 1996 – tól, 2022 végéig tartottak román nyelvű Szent Liturgiákat Szegeden.
A szegedi hevők Magyarcsanádra járhathan ezentúl. Az első szegedi román nyelvű Ligurgia felidézése.
Megszólaló: Stefan Soc, Virgil Oprea, Aurel Becan.
Válogatás a hét anyagaiból:
– Heti jegyzet – a rovat témája, 95 éves lenne Borza Lucia, magyarországi román folklórgyűjtő, tanár, újságíró és tankönyvszerkesztő. Lucia Borza 1928. február 13-án született Kétegyházán.
– Az Iskola Rádió adásának bemutatása, a gyulai Román Nicolae Bălcescu Gimnázium és Szakközépiskola első rádióadásából.
Interjú a világhírű román rendezővel, Cristian Mungiu. Az R.M.N. című román filmet február 16-án mutatják be a magyar mozikban. Cristian Mungiu rendező a román film új hullámának generációjához tartozik, amely a 2000-es évek elején örökre bevonult a filmtörténetbe. A világhírű rendező, Cristian Mungiu az alábbi interjút adta nekünk február 8-án a budapesti Puskin moziban, ahol a film magyarországi forgalmazója, a Cirko Film és a Budapesti Román Kulturális Intézet a film bemutatóját megelőző vetítést szervezett.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: forrás: foter

Olvasson tovább