Szlovák nemzetiségi műsor – 6. hét

A február 6-12. közötti adások tartalmából.
 

Február 6., hétfő:
Maruzsné dr. Sebó Katalin még a tavalyi járványidőszakban ünnepelte kerek születésnapját. A professzor asszony 1975-től a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Szlovák Nyelv- és Irodalom Tanszékén oktatott, ahol tanszékvezetőként és a Nemzetiségi Intézet vezetőjeként is dolgozott. Elődeihez – Sziklay Lászlóhoz, Drahos Ágostonhoz, Bacsa Pálhoz, Králik Aladárhoz – híven hozzájárult ahhoz, hogy a tanszék sok éven keresztül megőrizze kulcsszerepét a nemzetiségi kultúra fejlesztésében és az identitás erősítésében. Pedagógusi munkája mellett – a szegedi nemzetiségi szervezetekkel közösen – a főiskolán 12 nemzetközi irodalmi szimpóziumot szervezett. A mai napig szívesen látogatja az itthoni és a külföldi szlovák rendezvényeket. Mai filmünkben nem tudományos munkájáról, nem az irodalomtörténetről és módszertanról beszélgetünk vele, hanem gyerekkoráról, tanulmányairól, munkájáról és családjáról osztja meg velünk emlékeit.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta 

Február 7., kedd:
– Aktuális felhívások
– Kalendárium
– A disznóvágás valamikor társadalmi esemény volt, amelyen a tágabb család nemcsak azért gyűlt össze, hogy segítsen, hanem azért is, hogy találkozzon. Volt jó étel, és, természetesen, ital is. És így történtek váratlan dolgok, a disznó megszökött, a kolbászba só helyett cukrot tettek, vagy valaki megcsúszott és eltörte a lábát – karját. Erről a következő disznóvágáson ismét pletykáltak. A disznóvágáson lehet mostanában rész venni sok pénzért, a falusi turizmus révén….
– Studnicka /Forrás/ c. sorozat a szlovákiai folklórról. Mai téma – hagyományos falusi disznóvágás

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta 

Február 8., szerda:
– Hírek, nemzetiségi információk, jeles napok
– Aktuális felhívások
– A mai vendégünk Miroslav Demák szlovák író, költő, fordító, kiadó lesz, aki minden évben részt vesz az őszi pozsonyi nemzetközi könyvvásáron. A beszélgetésünkben nem csak irodalomról lesz szó, hanem a történelmen keresztül elkalauzol bennünket az ízek világába is.
Megszólaló: Miroslav Demák
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin, benne:
– A világ legismertebb virága a rózsa, amely hosszú és izgalmas múltra tekint vissza. Órákat venne igénybe a teljes történeti áttekintés, ezért csak a legfontosabb és a legérdekesebb dolgokkal foglalkozunk.
– A rózsa története – rövid áttekintés. A rózsa, mint szimbólum. A rózsa színei és jelentésük. A rózsa gyógyászatban.
Megszólalók: Ludmila Šomráková, Pavol Hlásnik, Mária Andrášiková

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 9., csütörtök:
– hírek, nemzetiségi információk
– Szlovákia 30 éve tagja az UNESCO-nak
– Bajmóc (Bojnice), a Privigye (Prievidza) melletti városka gyöngyszeme, amely nemcsak Szlovákia, hanem Közép-Európa egyik leglátogatottabb és legszebb várkastélya is. A „mesés” Bajmóci várkastély – az idei programokról beszélgetünk a várkastély menedzserével (interjú)
Megszólaló: Gordíková Petra, Bajmóci várkastély menedzsere
-„Parászba fúvás” (Dúchanie do pahrieb) a címe annak a sorozatnak, mely bemutatja nekünk a szlovák történelmet. 2. rész. Hogy is volt az elején” (pozsonyi anyag).
Megszólaló: Vladimír Puchala

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 10., péntek:
– nemzetiségi hírek, programajánló
– aktuális felhívások
– 1920-ban jelent meg először Békéscsabán a Cabiansky kalendár, azaz a Csabai Kalendárium c. szlovák nyelvű évkönyv. Népszerű olvasmány volt az alföldi szlovákság körében egészen 1948-ig. A családfők ebbe a kiadványba jegyezték fel a család és a gazdaság fontosabb eseményeit is. Kiadása 1990-ben indult újra, azóta töretlenül népszerű nemcsak a hazai szlovákság, hanem a romániai és a vajdasági szlovákok körében is. A mai műsorban az idei évkönyv -mely a Csabai kalendárium 60. száma is egyben- tartalmáról beszélgetünk a felelős kiadó Csabai Szlovákok Szervezete elnökével, Lászik Mihállyal .
– Az idei Cabiansky kalendár-ban a békéscsabai Tranoscius ev. egyházi könyvesboltról is találhatnak írást . a cikk szerzőjével Bertók Bertalannal beszélgetünk.
– A műsor második részében a Ján Chalupka regénye alapján készült Bendegúz c. szlovák rádiójátékot hallhatják. Szerzője: Jozef Repko

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 11., szombat:
– Nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Az első szlovák rádiójáték Jozef Joštiak Sukničkár című műve alapján készült, melynek premierje 1929. március 14-én volt.Az 1923 és 1945 közötti időszakban a rádiójátékokat élőben sugározták, 1945-től felvételről (azaz eredetileg magnószalagról). A rádiójátékok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szólhatnak. Sokat közülük hűséges hallgatóink is megismerhettek már a Szlovák Rádió archívumából.
– A mai adásban a gyermek- és ifjúsági rádiójátékokról lesz szó. Ellátogatunk Pozsonyba, ahol novemberben rendezték meg a PRIX EX AEQUO 2022 14. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztivált.
– A Szlovák Rádióban elhangzó gyermekműsorokról lesz szó, és arról, hogyan tudják megszólítani a fiatal korosztályt. Megszólalók: Zuzana Belková- a Rádio Devín (rtvs) intendánsa, Beáta Panáková dramaturg és – Radek Bachraty zsűritag, több szlovák rádiójáték szerzője. Veronika Martinková- zsűritag, Timotea Vráblová pszichológus, Vladimír Balko- főszerkesztő- RTVS gyermekműsorok, Jozef Puchala –igazgató, RTVS – – – Kassai Stúdió, Ingrid Dezijn, kreatív producer, Ladislav Kerata- RTVS irodalmi műsorok gyártása, osztályvezető, rendező, több szlovák rádiójáték szerzője

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 12., vasárnap:
Ismétlő válogatás a héten elhangzott riportokból, benne:
– Maruzsné dr. Sebó Katalin még a tavalyi járványidőszakban ünnepelte 70. születésnapját. A professzor asszony 1975-től a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Szlovák Nyelv- és Irodalom Tanszékén oktatott, ahol tanszékvezetőként és a Nemzetiségi Intézet vezetőjeként is dolgozott. Pedagógusi munkája mellett – a szegedi nemzetiségi szervezetekkel közösen – a főiskolán 12 nemzetközi irodalmi szimpóziumot szervezett. A mai napig szívesen látogatja az itthoni és a külföldi szlovák rendezvényeket. Hétfői adásunkban nem tudományos munkájáról, nem az irodalomtörténetről és módszertanról beszélgettünk vele, hanem gyerekkoráról, tanulmányairól, munkájáról és családjáról osztja meg velünk emlékeit.
– Szerdai adásunkban MiroslavDemák szlovák író, költő, fordító, kiadóval beszélgettünk, aki minden évben részt vesz az őszi pozsonyi nemzetközi könyvvásáron.A beszélgetésünkben nem csak irodalomról volt szó, hanem a történelmen keresztül elkalauzolt bennünket az ízek világába is.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább