Román nemzetiségi műsor – 6. hét

A február 6-12. közötti adások tartalmából.
 

Február 6., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a február 6-án történt érdekesebb eseményekből.
– Január 28-án a gyulai Román Kulturális Központban megrendezett országos román bál nyította meg az idei báli szezont. A kövezkező mulatság február 4-én volt Eleken
– Bemutatjuk Antim Ivireanult, grúz származású román mitropolitát, havasalföldi felvilágosult tudóst és írót. (1650-1716) 1696-ban a Snagovi Kolostorban nyomtaták az ő támogatásával az első egyházi tartalmú kiadványokat.
– A magyarországi románok első tájháza 1984-ben nyílt meg a Békés megyei Kétegyházán, a Kossuth u. 68. szám alatt. Az Országos Román Önkormányzat tulajdonában lévő múzeum minden nap látogatható, mondja, Zombainé Szarka Mária, nyugalmazott tanár.
Megszólaló: Zombainé Szarka Mária.
– Az amerikai foci szerelmesei Gelndale-ra (Arizona) Glendale (Arizona).
figyeltek, ahol február 12-én rednezik az amerikaifutball-liga, az NFL nagydöntőjet: a Super Bowl-t. Beszélgetés Ruzsa Zoltánnal, aki a sportág egyik méhkeréki rajongója.
Megszólaló: Ruzsa Zoltán.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 7., kedd:
– Hírek
– Válogatás a február 7-én történt érdekesebb eseményekből
– Az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező eleki rendezvényt, a Hagyományos Román Batyus Bált tartották meg február 4-én, szombaton a Reibel Mihály Városi Művelődési Házban. A Bélon fellépet az Eleki Román Nemzetiségi Iskola táncegyüttese is.
Megszólaló: Gurzóné Szelezsán Anna tanítónő.
– Egyházi hírek: A 2023-as évet a Román Ortodox Egyház az „Idősek évének nyilvánította, Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba, A Magyarországi Román Ortodox Püspükségen Egyházmegyei Küzgyüllést tartottak szombaton, Vasárnap Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Szent Miklós Katedrálisban, ahol születésnapja alkalmában köszöntötték Luczai Miklóst, a román gimnázium egykori tanárát.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. A legendás edző Guttman Béla 1946-ban a Cicanul Bucuresti (a későbbi Dinamo) edzője volt. Nevégez kötfető a „Benfica átok”. 1962-es BEK-győzelem után a klub megtagadta a fizetésemelést Guttmanntól, aki megharagudott a Benficára, felmondott és megátkozta a klubot: száz évig nem nyernek ezután európai kupát – azóta nyolcszor jutottak döntőbe, és mind a nyolc alkalommal veszítettek.
– Részletek az Eleki Román Iskola Tánccsoportjának egyik tavalyi fellépéséről: Perinita fesztivál Gyula
– Az idén már 14. alkalommal rendezik meg a Foaia Romaneasca elnevezésű Nemzetközi Sakkversenyt Gyulán. Az eseményre most is várnak aradi versenyzőket.
Megszólaló: Kozma János, Mitica Cozma, aradi sakk tanár

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 8., szerda:
– Hírek-sport
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Mind a két román és magyar csapat továbbjutott a női kézilabda BL csoportköréből, ahol február 11-én és 12-én az utolsó forduló meccseit rendezik. 2022 novemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Románia első futballmúzeuma. A Football Museum Bucharest, amint az a nevéből is kiderül, a fővárosban található. Árgyelán Krisztián, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Iskola Tanára sok futóversenyen vett részt 2022-ben is. Megszólaló: Kreszta István, Boka Tibor, Gica Popescu és Árgyelán Kristián.
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– A Magyarországi Román Ortodox Püspükségen idei első Egyházmegyei Küzgyüllést tartottak szombaton. Megszólaló: Siluán atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Florin Olteanu atya, Magyarországi Román Ortodox Egyház kulturális referense

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 9., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Heti jegyzet – a rovat témája a törökországi és szíriai katasztrófa (Megszólaló: Edda Illyés)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája – Grigore Vieru, aki nemcsak a moldáv, de az egész román költészetben egyedülálló hang volt. Szövegei gazdagok világos költői kijelentésekben, szuggesztív és őszinte képekben.Vieru verseiben nincsenek hamis vagy mesterkélt hangzások. Kivételes spirituális adottságokkal rendelkezett. Talán az utolsó olyan költő, aki tudatosan felvállalta a szerepet, hogy Besszarábia lelkiismerete és hangja legyen.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 10., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a tizedik napon, Haralambie szent vértanút ünnepeljük
– Juhász Kárina neve nem ismeretlen hallgatóink számára, hiszen az évek során adott interjúkat. A Gyulai Román Gimnáziumban végzett, elhatározta, hogy 6 évre Nagyváradon tanul orvost. Tanulmányai befejezése után úgy döntött, hazatér Magyarországra. Ezzel egy időben elhatároztuk, hogy új rovatot nyitunk az újságban, amelyen keresztül megismertetjük azokat a fiatal orvosokat, akik a karok elvégzése után visszatértek Magyarországra. Az alábbi interjúban Kárina mesél nekünk választott szakterületéről, a reumatológiáról.
Megszólaló: Juhász Kárina
– Február 1-je az olvasás nemzetközi napja, amikor az emberek a világ minden tájáról együtt olvasnak hangosan, és megosszák történeteiket, ami a fő célja hogy az írástudás mint emberi jog támogatása amely mindenkié. Ez egy kampány az öröm népszerűsítésére, az olvasás szépsége és előnyei. Ez a kezdeményezés összehozza egy nap alatt gyerekek, fiatalok és felnőttek a világ minden sarkából ünnepelni a szavak erejét. A Méhkeréki városháza kezdeményezésére együtt az Óvodával, Általános Iskolával, valamint a Helyi Nyugdíjas Klub csatlakozott az eseményhez. Azon a napon főleg a falu mesemondójától, Vasile Gurzăutól olvastak meséket (1898–1980), az első Magyarországi román, aki 1963-ban kapott a Népművészet Mestere kitüntetést. Február 1-én megnyitották a „Vasile Gurzau” jubileumi évének szentelt rendezvénysorozatokat. Állítólag történeteket mesélt a fronton, és így lett híres, és egyre többen keresték meg történetei miatt, amelyek többnyire humorral színesített élettörténetek, annak érdekében, hogy ezeket a történeteket életünkbe hozzuk, a mai adásban az „Elme és szerencse” című történetet olvashatjuk.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 11., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A nap szentjei – Február 11-én az ortodox keresztények Szent Vlasiusz vértanút, Szevasztia püspökét és Szent Teodóra császárnőt ünneplik
– A 2023-as Eurovíziós Nemzeti Válogatás döntőjére, amely után kiválasztják azt a dalt, amely Romániát képviseli a Liverpoolban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon ma este 20:30-tól kerül sor a TVR közvetíti, a TVR+ platformon és a TVR közösségi média fiókjain.
– A Méhkeréki község városháza és a Miruna jótékonysági egyesület február 17-én, pénteken este 19.00 órai kezdettel románbált szervez jótékonysági céllal. A bált a Művelődési Házban rendezik meg.
– Medgyesegyházi Román Önkormányzat február 25-én, szombaton rendezi meg a Román Nemzetiségi Bált. A buli a városi Hegedűs Fogadóban lesz. Az este 18.00 órakor kulturális műsorral, majd vacsorával és bállal kezdődik.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 12., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 34. vasárnap. – A tékozló fiú vasárnapja.
– A Magyarországi Román Ortodox Püspökségen Egyházmegyei Küzgyülést tartottak szombaton, február 4-én.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Florin Olteanu Atya.
– A mai nap evangéliuma – A tékozló Fiú.
Megszólaló: Visarion Tuderici Atya, a Gyulai Román Ortodox Püspökség titkára.
– A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– Ma már csak az idősebb korosztály jár az Eleki Román Ortodox Kápolnában tartott Szent Liturgiákra. Kéthetente Seres Sándor Atya, tartja a Szent Liturgiákat. Beszélgetés az Eleki Parókia hívőivel.
Megszólaló: Veronica Enghelhart és Nedró Mihályné.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet: a rovat témája a törökországi és szíriai katasztrófa.
– Az idén már 14. alkalommal rendezik meg a Foaia Romaneasca elnevezésű Nemzetközi Sakkversenyt Gyulán. Az eseményre most is várnak aradi versenyzőket.
Megszólaló: Kozma János, Mitica Cozma, aradi sakk tanár.
– Interjú Juhász Kárinával, a gyulai reumatológiai osztály rezidensével. Juhász Karina, a nagyváradi orvosi kar friss diplomás hallgatója.
Megszólaló: Juhász Kárina.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább