Ukrán nemzetiségi műsor: Február 2-án volt Ivan Puluj születésének 183. évfordulója

A február 3-i adás tartalmából
 

Február 2-án volt a 183. évfordulója Ivan Puluj születésének – túlzás nélkül, kiemelkedő tudósnak, akinek munkásságát Európában is ismerték és értékelték. Ugyanakkor olyan ember volt, aki az ukrán kultúrát szolgálta.

Ivan Puluj (1845. február 2., a Hrymailiv város, galíciai tartományok, Osztrák birodalom – 1918. január 31., Prága) – ukrán és osztrák fizikus és villamosmérnök, feltaláló, kutató, esszéíró, műfordító. A prágai Német Felsőfokú Műszaki Iskola professzora és rektora, a Cseh Királyság és a Morvaországi Őrgrófság villamosmérnöki állami tanácsadója. Aktív tagja a Sevcsenko Tudományos Társaságnak, tiszteletbeli tagja a bécsi Elektrotechnikai Egyesületnek.

A híres fizikus és villamosmérnök Ivan Puluj állt az emberiség egyik legfigyelemreméltóbb vívmányának – a röntgensugarak felfedezésének – kiindulópontjánál, és ezek felhasználásával készítette el az első jó minőségű fényképeket. A tudós minden röntgenkísérletet saját tervezésű vákuumcsövekkel végzett.

Az adásunkban a tudósítást Ivan Puluj munkásságáról hallgathatják meg valamint interjút ukrán fizikussal, kutatóval, Senderovszkij Szergij professzorral, aki könyvet írt Ivan Puluj-ról.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább