Román nemzetiségi műsor – 5. hét

A január 30. és február 5. közötti adások tartalmából.
 

Január 30., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás a január 30-án történt érdekesebb eseményekből.
– Ma, január 30-án van a Három Szent Főpap ünnepe: Az Ortodox Egyház Aranyszájú Szent Jánosra, Nagy Szent Bazilra és Nazianzi Szent Gergelyre emlékezik. Az év első hónapjában egyházunk több szentéletű atya között kiemelten is megemlékezik a nagy keleti egyházatyákról. Január elsején Szent Bazilról (329-379). Január 25-én Szent Bazil ifjúkori barátjára és későbbi küzdőtársára, Nazianzi Szent Gergelyre emlékezünk, január 27-én pedig Aranyszájú Szent János ereklyéinek a császárvárosba való átvitelére. Ezek után , január 30-án a három nagy egyházatyát közösen is megünnepeljük
Megszólaló: Daniel patriárka, a Román Ortodox Egyház vezetője.
– Meghalt Iuliana Mamuzsity, a Battonyai Román Női Kórus egykori karnagya, aki közel négy évtizeden át vezette a kórust. Az 1972-ben megalakult kórus számos magyarországi és Romániai fesztiválon szerepelt.
– Battonyai és Lippa jó kapcsolatokat ápolt egymással. 1994-ben Lippán is fellépet a battonyai kórus az „Emil Montea” Kórusversenyen.
Megszólaló: Iuliana Mamuzsity.
– Veszprém, Elefszína és Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. Veszprémben már január 21-én megnyitották a kulturális programok sorát, Elefszínában február 2-án lesz a megnyitó. Temesváron február 16-án kezdődnek a programok.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel. Dalok a fiatalságról.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 31., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a január 31-én történt érdekesebb eseményekből.
-Szombaton a gyulai Román Kulturális Központban megrendezett országos román bál nyitotta meg az idei báli szezont. A következő mulatság február 4-én lesz Eleken. Az elmúlt évekhez hasonlóan meghívták a mulatságra Elek város romániai testvértelepüléseit is, mondja Bágy György az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyesület vezetője.
Megszólaló: Bágy György.
– Az Arad megyei Mácsa és Elek kapcsolata is több évtizedes múltra tekint vissza. Az eleki táncsoport sokszor fellépet a Mácsai Paradicsomfestiválon is.
Megszólaló: Ciprian Otlacan. Mácsa polgármestere.
– Tavaly nem voltak az elekiek a Mácsai Paradicsomfesztiválon. 2023-ban szerepel a programjukban, hogy 2019 után ismét ott legyenek az eseményen.
Négy éve nagy sikert arattak az eleki román táncok Mácsán.
Megszólaló: Bágy György, Otlakán György.
– Hamarosan megjelenik George Whitefield, anglikán felekezetű vándorlelkész „George Whitefield naplója” című kötete. George Whitefield (1714-1770) egy özvegyasszony fia volt, aki egy fogadót vezetett Gloucesterben. Már gyermekkorában láthatóvá vált szenvedélye és tehetsége a színpadi szereplés iránt, mely stílus mindvégig megfigyelhető volt a szentbeszédei alatt előadott Biblia történeteken. Bemutatjuk a vándorlelkészt.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Barátky Gyula – Iuliu Baratky (Nagyvárad, 1910. május 14 – Bukarest, 1962. április 14.) a magyar és a román válogatott labdarúgója, csatára. Magyarország válogatottjában 1930-1933 között 9-szer lépett pályára, gólt nem lőtt, Románia válogatottjában 1933-1940 között 20-szor játszott és 13 gólt rúgott. Tagja volt az 1938-as világbajnokságon szereplő román csapatnak.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Február 1., szerda:
– Hírek-sport
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Dr. Camelia Burghele – a Zalău Megyei Történeti és Művészeti Múzeum etnológusa és tudományos kutatója – a tavaszi ünnepekről és a februári mezőgazdasági munkákról beszél. Megszólaló: dr. Camelia Burghele
– Interjú Tat Margittal, méhkereki polgármester – Vasile Gurzău, méhkereki népmesemondó jubileumi évéről. A jubileumi évet felolvasónappal nyitották meg, február elsején, ahol a felolvasónap keretében a népi mesemondó meséit olvasták fel. Megszólaló: Tát Margit, méhkereki polgármester

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 2., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Heti jegyzet – A magyarországi románok körében történt legutóbbi eseményekről. Gyulán elhelyezett Eminescu-emléktábla és a Pro Musica kórusról, aki januárban apta a Kota-díjat.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája – Ion Luca Caragiale (Haimanale, 1852. február 1.– Berlin, 1912. június 9.) román író, drámaíró, költő, elbeszélő, újságíró, publicista. A román irodalomtörténet a legnagyobb drámaíróként és az egyik legfontosabb íróként tartja számon.
– Interjú a battonyai kétnyelvű óvoda pedagógusával, Adelina Sturza Olteanu-val, aki egy ambiciózus természetű, a gyerekeket nagyon szerető pedagógus.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Február 3., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a harmadik napon a szent és igaz Simeon, az Isten befogadója és Anna prófétanő megemlékezése
– A Méhkeréki Városháza kezdeményezésére az Óvoda és az Iskola, valamint a Nyugdíjasklub csatlakozott február 1-jei, az Együttolvasás Nemzetközi Napja elnevezésű rendezvényhez. Történeteket olvastak fel, főleg a falusi mesemondótól, Vasile Gurzăutól (1898-1980), akinek születésének március 16-án lesz 125 éve. Vasile Gurzău mesemondó volt az első Magyarországi román, aki 1963-ban megkapta a Népművészet Magyar Mestere kitüntetést.
– Románia Gyulai Főkonzulátusa a Körösszegapáti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával és az Aradi Egyetem segítségével január 31-én művészeti-irodalmi ünnepséggel ünnepelte a Nemzeti Kultúra napját. Az esemény a Körösszegapáti kultúrházban zajlott, ahol az iskolások a nagy román költő, Mihai Eminescu verseit mondták el. A rendezvény végén a jelenlévők megkoszorúzták Miahi Eminescu mellszobrát, amely a Román ortodox templom udvarán található.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 4., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Tudósitás az Istenszülő mennybevétele az új Dévai püspöki székesegyházban ahol a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke is részt vett. A Szent Liturgián számos, különböző korú pap és hívő vett részt, akik örültek annak, hogy együtt különlegesebb védőnői istentiszteletet és imádkozást végezhettnek. Megszólaló: Siluan atya
– Január 31-én megválasztották a Méhkeréki óvoda új igazgatóját, a posztra Perdiné Netye Máriát választották meg, aki több mint 20 éve aktív az oktatásban. Egy hosszabb interjúval térünk vissza egy másik műsorban.
Megszólaló: Perdiné Netye Mária
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Február 5., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 33. vasárnap.
– Január 29-án Püspöki Szent Liturgia volt a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban, ahol 88. születésnapja alkalmából felköszöntötték Csóka Lukrécia tanárnőt, a gyulai román iskola volt tanárát.
Megszólaló: Siluan Atya, a MROE pöspöke.
– A Baptista Egyház üzenete. – Elfogadva vagy elutasítva lenni.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptsita Gyülekezet lelkipásztora.
– Egy hete, bemutattunk egy hamarosan megjelenő könyvet: George Whitefield, anglikán felekezetű vándorlelkész „George Whitefield naplója” című kötetét. Ma, bemutatjuk a szerzőt. George Whitefield (1714-1770) egy özvegyasszony fia volt, aki egy fogadót vezetett Gloucesterben. Már gyermekkorában láthatóvá vált szenvedélye és tehetsége a színpadi szereplés iránt, mely stílus mindvégig megfigyelhető volt a szentbeszédei alatt előadott Biblia történeteken.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Románia Gyulai Főkonzulátusa a Körösszegapáti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolával és az Aradi Egyetem segítségével január 31-én művészeti-irodalmi ünnepséggel ünnepelte a Nemzeti Kultúra napját. Az esemény a Körösszegapáti kultúrházban zajlott, ahol az iskolások a nagy román költő, Mihai Eminescu verseit mondták el. A rendezvény végén a jelenlévők megkoszorúzták Miahi Eminescu mellszobrát, amely a Köröszegapáti Román ortodox templom udvarán található.
– A Méhkeréki Városháza kezdeményezésére az Óvoda és az Iskola, valamint a Nyugdíjasklub csatlakozott február 1-jei, az Együttolvasás Nemzetközi Napja elnevezésű rendezvényhez. Történeteket olvastak fel, főleg a falusi mesemondótól, Vasile Gurzăutól (1898-1980), akinek születésének március 16-án lesz 125 éve. Vasile Gurzău mesemondó volt az első Magyarországi román, aki 1963-ban megkapta a Népművészet Magyar Mestere kitüntetést.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább