Román nemzetiségi műsor – 3. hét

A január 16-22. közötti adások tartalmából.
 

Január  16., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás a január 16-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Tegnap volt a Román Kultura Napja. Január 15-ét, Mihai Eminescu születésének évfordulóját 2010-ben nyilvánították ünneppé. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata emléktábla avatással tiszteleg Románia Nemzeti Költője előtt. Az ünnepséget ma tartják Gyulán, az önkormányzat Székházánál. Ünnepi megnyitó, emléktábla avatás és szentelés, valamint irodalmi megemlékezés szerepelt a 14.00. h-kor kezdödő rendezvényen.
– Mihai Eminescu idézetei – örök érvényü gondolatok.
– Beszélgetés dr. Petrusán Györggyel, a szegedi román tanszék volt vezetőjével Mihai Eminescu-ról.
– Tegnap, Püspöki Szentmisével emlékeztek meg Körösszegapátiban is Mihai Eminescuról.
Megszólaló: Siluan Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Elkezdődött a báli szezon. Eleken fenruár 11-én rendezik meg a hagyományos román batyus bált.
Megszólaló: Bány György, az Eleki Román Hagyományőrző Egyesület elnöke, a helyi román önkormányzat alelnöke.
– Decemberben volt a katari labdarúgó-világbajnokság. Regi tornák felidézése: 1978. Argentina, 1982. Spanyolország.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 17., kedd:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A Nemzeti Kultúra Napját először 2011. január 15-én, azaz 12 éve ünnepelték. Ezt a napot a románok nemzeti költőjének, Mihai Eminescunak a születésnapja ünneplik. „Mivel nagyon román, Eminescu egyetemes” – mondta Tudor Arghezi költő. Január 16-án, hétfőn a Gyulai Román Iskolában a nemzeti kultúra napjának szentelt ünnepséget készítettek. A rendezvényen az Általános Iskola és a Gimnázium valamennyi diákja, a tanári karral és az egyetemi tanárral együtt jelen volt. A nap második részére a Gyula város Eminescu utca 1. szám alatt került sor, ahol a költő Mihai Eminescu emléktáblájának leleplezésére került sor. Az emléktábla márványból készült, rajta az elhunyt születési dátuma, a költő portréja és egy idézet az eminesi költészetből, román és magyar nyelven.
– Január 16-án, hétfőn Mihaela Bucin tanárnő, a Szegedi Román Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője meglátogatta a Gyulai Román Iskolát, hogy bemutassa a diákoknak a Pedagógiai Kart. Azok a diákok, akik tanár akar lenni, megismerkedhettek a kar szakterületeivel. Nagyon fontos megemlíteni, hogy idén középfokú érettségivel is jelentkezhetnek a fiatalok, a felsőfokú végzettség már nem szükséges. Természetesen ezek a változtatások csak a 2023-as évre érvényesek.
Megszólaló: Mihaela Bucin
– Sport érdekességek műsor – bemutatta ma a román futball egy ellentmondásos karakterét, becenevén 0Kis Napóleont” – Constantin Teașcă-rol akinek születése tavaly ősszel – 100 éves volt

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 18., szerda:
– Hírek
– Válogatás a január 18-án történt érdekesebb eseményekből. 1948. Január 18-án született Ioan Slavici, román író.
– Népi kalendárium.
– Mihail Sadoveanu műveiben megjelenik a sakk is. Az iró kezdeményezésére 1926-ban alakult meg Románia Sakkszövetsége, amelynek első elnöke ő maga volt. A jászvásári Traian Hotel kávézójában, 1918 és 1936 között, amikor a városban élt, rendszeresek voltak a sakkpartik.
Február 4-én rendezi meg, az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Egyesület és az Eleki – Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Batyus Bált. Az eseményre meghívták a romániai testvértelepüléseket is. Borossebes és Elek kapcsolata 32 éve kezdődött. Azóta rendszeresen jelen vannak egymás rendezvényein. A borossebesi Patkó Vilmos mesél arról, hogy mit jelent nekik ez a kapcsolat, mit adnak és mit kapnak ők.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Éppen egy hónapja, 2022. december 18-án ért véget a katari labdarúgó-világbajnokság. A tornát Argentina nyerte miután a döntőben 2-2-es rendes játékdő és 3-3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel legyőzte a legutóbb aranyérmes francia válogatottat. A harmadik helyen Horvátország végzett. Visszatekintés a tavalyi év talán, leginkább várt eseményere. Az idei év első jelentős eseménye a férfi kézilabda-világbajnokság, ahol már a főcsoport meccsei zajlanak.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 19., csütörtök:
– Hírek
– Sport
– Heti jegyzet – Békés megyei ökumenikus hétről
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája – Ioan Slavici román író, született 1848, január 18-án.
– Moldvai „Osoianu-testvérek” népzenei műsor. Az együttes „Osoianu-testvérek”, 5 tesverből áll, akik mindannyian zeneiskolát végeztek, és húsz éve együtt lépnek fel a világ színpadain.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Január 20., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A Heymedica egy webes platform, amely egyesíti az összes egészségügyi szolgáltatót, kórházat, klinikát, orvosi elemző laboratóriumot, gyógyszertárat, fogorvost. Az ötlet egy Gyulafehérvári csapattal indult.
Megszólaló: Horia Timiș
– Interjú Nagyváradi fotóssal Tóth Istvánnal. Lenyűgöző névjegykártyával rendelkezik. 1951 augusztus 9-én született, kiskorától fogva szerette a fotózást, az évek során tanulta a fényképezést. 1973-ban debütált fotóművészként a Fighting Time című alkotásával. Pályafutása során több száz művészi fényképet készített, amelyeket több száz hazai és nemzetközi fotóművészeti szalonban fogadtak el, és ezek közül sokat éremmel és díjjal jutalmaztak.
Megszólaló: Tóth István
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, a huszadik napon, jámbor atyánk, Nagy Euthymius megemlékezése

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 21., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– Tudósitás két Mihai Eminescu költőnek szentelt eseménykől amely január 16-án történt.
Megszólaló: Maria Gurzau Czeglédi , Gheorghe Kozma
– Tudósitás – A Hódmezővásárhelyi „Németh László” Városi Könyvtár tavaly októbertől kezdeményezte a „Kulcs a jó szomszédsághoz” elnevezésű projektet, melynek keretében román nyelv és kultúra tanfolyamot szerveztek minden város iránt érdeklődőnek. A tanfolyam tíz találkozón zajlott, és az órákra lelkesen jelentkező tizenhárom felnőtt kezdő szinten, román nyelvtudás nélkül indult.
– A nap szentjei – Ebben a hónapban, huszonegyedik napján, jámbor atyánk, Maxim gyóntató megemlékezése.
Temesvár egy hónap múlva hivatalosan is megnyitja a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa évét, a kulturális események változatos palettájával, amely a város összes negyedében zajlik majd. Az év legvonzóbb eseményei a fesztiválok és kiállítások lesznek, és a szervezők elvárásai egy új, ma látens kultúrafogyasztó közönség kialakítását is célozzák.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 22., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 32. vasárnap.
– Egyházi hírek: Püspöki Szent Liturgia volt január 15-én a Körösszegapáti Román Ortodox Templomban. Megemlékeztek Mihai Eminescuról is. 173 éve született Románia Nemzeti Költője, akinek a mellszobrát 2000-ben avatták fel a templom kertjében. Evangelizácios estek Temesváron a Smirna Pünkösdi Gyülekezetben.
– „Egy új kezdet utáni vágy” a címe a Baptista Egyház mai üzenetének. Megszólaló: Petrică Crețu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
Egykori papjukra, az egy éve elhunyt Ioan Bunra emlékeztek január 8-án a méhkerékiek.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Ionuț Negrău, méhkereki román ortodox templom parokusa.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Eminescu emléktábla avatás, Gyulán. Megszólaló: Maria Gurzau Czeglédi , Gheorghe Kozma
– Január 16-án, hétfőn Mihaela Bucin tanárnő, a Szegedi Román Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője meglátogatta a Gyulai Román Iskolát, hogy bemutassa a diákoknak a Pedagógiai Kart. Nagyon fontos megemlíteni, hogy idén középfokú érettségivel is jelentkezhetnek a fiatalok, a felsőszintű éretségi vizsga már nem szükséges. Megszólaló: Mihaela Bucin
– Tudósitás – A Hódmezővásárhelyi „Németh László” Városi Könyvtár tavaly októbertől kezdeményezte a „Kulcs a jó szomszédsághoz” elnevezésű proiektet, melynek keretében román nyelv és kultúra tanfolyamot szerveztek minden város iránt érdeklődőnek. A tanfolyam tíz találkozón zajlott, és az órákra lelkesen jelentkező tizenhárom felnőtt kezdő szinten, román nyelvtudás nélkül indult.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább