Román nemzetiségi műsor – 2. hét

A január 9-15., közötti adások tartalmából.
 

Január 9., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás a január 9-én történt érdekesebb eseményekből.
– Az idén játsszák a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőit. A magyar válogatott 2023. március 27-én hazai pályán, Bulgária ellen kezdi, és november 19-én szintén hazai környezetben Montenegró ellen zárja a sorozatot. A román válogatott az I jelű csoportban van, ahol Svájc a favorit.
– Az etnikai identitásukat leginkább megőrző bolgár közösségek Romániában a katolikus kisebbséghez tartozó bánáti bolgárok. A bánáti bolgárok központja Óbesenyő. Beszélgetés Pavel Velciog, óbesenyői kulturális referenssel. Megszólaló: Pavel Velciog.
– Vízkereszt ünnepe a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. Püspöki Szent Liturgiát tartott január 6-án Siluan Atya, a MROE püspöke.
Megszólaló: Siluan Atya.
– 2021. Május 21-én, romániai néptánccsoportok is felléptek Szegeden, a Szeged Város Napja alkalmából tartott Nemzetiségi Gálán. Bolgár együttes a Temes megyei Óbesenyöről érkezett. Az Aradi Zarandul Kulturális Egyesület román táncokkal lépet fel. Összeállításunk bemutatja Augustin Cionca, pécskai hegedűst is.
Megszólaló: Anca Cheveresan (Aradi Zarandul Kulturális Egyesület) és Pavel Velciog (Palucenka Bolgár Néptánccsoport)3

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 10., kedd:
– Hírek
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Gyászjelentés, Gheorghe Moț, fúvószenekari karmester és fúvószenekari zeneszerző. Kétegyházán élt, több fúvószenekart is vezetett itt és Romániában. Január 6-án hunyt el. A műsor egy rövid interjút is tartalmaz Moț Gheorghe-val az egyik békéscsabai Zenit fúvószenekari fesztiválon.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Nyolcvankét esztendős korában elhunyt Pelé, háromszoros világbajnok brazil labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja, akinek román csapattársa is volt a New York Cosmos csapatánál. Mircea ”Gil” Mardarescu is 1975-ben szerződött a Cosmosba. Minden idők legjobb világbajnokságaként és a támadófutball diadalaként emlegetik az 1970-es mexikói VB-t, ahol a Pelével felálló Brazília (aki két gólt rúgott) csak nehezen verte meg a román válogatottat.
– Riport vasárnapi istentiszteleten a méhkereki román ortodox templomban, ahol gyászistentiszteletet is celebráltak, Ioan Bun lelkész emlékére, egy évvel halála után. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Ionuț Negrău, méhkereki román ortodox templom parokusa.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Január 11., szerda:
– Hírek-sport
– 1857. január 11-én született Ottlakán (ma Grăniceri, Románia) községben Ștefan Rusu, a magyarországi Pusztaottlaka (románul Otlaca-Pustă) község ortodox templomának alapítója. Pustaottlaka falu alapításának legendájáról egy interjúban beszél dr. Mihaela Bucin, aki Pustaottlaka faluban élt, és néprajzi kutatásokat végzett a falu alapításáról. Megszólaló: dr. Mihaela Bucin
– Interjú egy gyümölcstermesztővel, a tavaszi munkákról, amelyeket egy gyümölcsös ebben az időszakban igényel. Megszólaló: Viorel Maier, Vársándból (Románia)
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Január 12., csütörtök:
– Hírek
– Heti jegyzet – Új élményekről két budapesti múzeum látogatása során. Az új élményekről, a múzeumok új infrastruktúrájáról, hogy a lehető legvonzóbbá tegyék őket a nagyközönség számára.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája – Mihai Eminescu, a román költészet legnagyobb alakja – 173 éve, 1850. január 15-én született.
– A Budapesti Román Kulturális Intézet egy kamarakoncertet szervezett amelynek elsődleges célja a klasszikus zene valamint a román kulturális értéktár népszerűsítése és bemutatása. A koncert előadó művészek a Trio Florescu–Fernandez kamaraegyüttes tagjai voltak: Monica Florescu – zongora, Makszim Fernandez Szamodajev – cselló és Rafaela Fernandez Szamodajev – hegedű. A kamarazenei rendezvénysorozat harmadik koncertje ugyanannak a koncepciónak egy újabb aspektusát mutatott be, a folyton változó műsor célja a román kultúra népszerűsítése kortárs és klasszikus kompozíciók révén. Megszólalók: Monica Florescu, Makszim Fernandez és Simona Tănăsescu Budapestei RKI igaztatója.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Január 13., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– 7 éve, 2017. január 13-án Magyarcsanádban Baptista Gyülekezethez Romániabol érkeztek vendégek. Elterjedt a lehetőség, hogy ebben a gyülekezetben a Romániai teológiai szemináriumokból érkezzenek hallgatók Isten Igéjét hirdetni.
– Magyarországon idén is a Gyulai román intézményekben áldotta meg őket Siluan Püspök szenteltvízzel. Az eseményre január 12-én, csütörtökön került sor.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 14., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Eminescu költészete – varázslatos univerzum gyerekeknek, Mihai Eminescu a román irodalom ragyogó csúcsát, a román költészet páratlan dicsőségét képviseli az idők során. Munkásságában nagy mélységű szintézisben fejezte ki a román nép sajátosságait. A Gyulai „Nicolae Bălcescu” középiskolások verseket mutattak be.
Megszólaló: Gyulai „Nicolae Bălcescu” diákok
– A Nemzeti kultúra napjának szentelt több rendezvényre és tevékenységre kerül sor holnap a Romániai Kulturális intézményekben, például múzeumok, színházak és operaházak szervezésében, de külföldön más városokban is, Bécsben, Budapesten, Berlinben stb.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 15., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 29. vasárnap.
– A mai nap evangéliuma a tíz leprás meggyógyításáról – a hálaadás fontosságáról szól.
– Mot György, fúvószenekari karmester és fúvószenekari zeneszerzőre emlékezünk. Kétegyházi Baptista Gyülekezet egykori vezetője és karnagya – aki Romániában is vezetett fúvószenekarokat – január 6-án hunyt el. Temetése tegnap volt a Kétegyházi Baptista Temetőben.
– Az anyag egy rövid interjút is tartalmaz Gheorghe Mot-val, aki sokszor részt vett általa szervezett fúvószenekarokkal a békéscsabai Zenit fúvószenekari fesztiválon. Romániai Baptista Gyülekezetek zenészeiből állította össze a zenekart.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Interjú egy gyümölcstermesztővel, a tavaszi munkákról, amelyeket egy gyümölcsös ebben az időszakban igényel.
– A Budapesti Román Kulturális Intézet egy kamarakoncertet szervezett amelynek elsődleges célja a klasszikus zene valamint a román kulturális értéktár népszerűsítése és bemutatása. A koncert előadó művészek a Trio Florescu–Fernandez kamaraegyüttes tagjai voltak: Monica Florescu – zongora, Makszim Fernandez Szamodajev – cselló és Rafaela Fernandez Szamodajev – hegedű. A kamarazenei rendezvénysorozat harmadik koncertje ugyanannak a koncepciónak egy újabb aspektusát mutatott be, a folyton változó műsor célja a román kultúra népszerűsítése kortárs és klasszikus kompozíciók révén.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: Pixabay

Videó ajánló

Olvasson tovább