Román nemzetiségi műsor – 1. hét

A január 2-8. közötti adások tartalmából.
 

Január 2., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás a január 2-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– December 23-án a Lökösházi Általánis Iskola tanulói Gyulán jártak, ahol meglátogatták a Szent Miklós Román Ortodox Katdrálist és a Román Ortodox Püsökséget is. A gyerekeket Márk Tivadar, a tamplom parókusa hozta Gyulára.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Az év első nagy sporteseménye a férfi kézilabda-VB. A svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokság csoportkörében a magyarok 12-én a Koreai Köztársasággal, 14-én Izlanddal, 16-án pedig Portugáliával találkoznak Kristianstadban.
Megszólaló: Kimpián Péter.
– Az Eleki Román Hagyományörző Táncegyüttes sok fesztivánon vett részt 2022-ben. Fellépet Kőszegen, Gyulán, Budapesten. Szlovákiába is meghívták az elekieket. A tavalyi év egyik utolsó fellépése a lösházi óvodában volt, ahol karácsonyi szokásokat mutattak be a gyerekeknek. Milyen volt a pandémia után a 2022-es év. Beszélgetés Bágy Györggyel, az együttes vezetőjével.
Megszólaló: Bágy György.
– 2010-ben a Magyarországi Román Ortodox Egyház szervezésében egy magyarországi román csoport meglátogatta az Athos-hegyi kolostorokat. A csoport tagja volt Bekén Aurel Atya, a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom Parókusa.
Megszólaló: Bekán Aurél.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 3., kedd:
– Hírek
– Hálaadó imával és örömteli imával köszöntötték a 2023-as új naptári év beköszöntét a Gyulai püspöki székesegyházban, ebből az alkalomból Siluan főtisztelendő atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke végezte a Szent Liturgiát
– Visszatekintés 2022 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
– Április utolsó hete a Batániai Román Iskolában a „Lucian Magdu gyermekszemmel” című Országos szavaló- és rajzverseny zárult. Ezt a versenyt a költő emlékének szentelik, mert a batániai származású, az iskola egykori diákja, Lucian Magdu rövid életében az orvostudományban, a rendezésben és nem utolsósorban a költészetben tűnt ki.
– Kozma János földrajz, román nyelvtanár, aki Körösszegapátiban az Általános Iskola igazgatója lett . Aktív tanári élet után, május 2-án, a szakma szintjére emelt szenvedéllyel megkezdte igazgatói mandátumát. Az interjúban Kozma János elmondta, milyen oktatási terveket és tevékenységeket szeretne végezni.
Megszólaló: Kozma János
– Visarion Tuderici atya június 30-tól, csütörtöktől július 3-ig vallási tábort szervezett Romániában, pontosabban Máramarosban a Méhkeréki Általános Iskola 3-7. osztályos tanulói számára. Kora reggel indultak, és a Bârsanai kolostorban szállásolták el őket, majd onnan számos kolostorba mentek, mint például a Moisei kolostorba, Rodiába, és meglátogatják a sepsiszentgyörgyi boldog temetőt is
Megszólaló: Visarion Tuderici
– Nehéz művésznek lenni, főleg, ha nem vállalja a felelősséget, a történetmesélés pedig nehezebb dolga egy bábosnak. Strausz Adrienn Zsuzsanna és férje, Strausz Róbert a szakterület szakértői közé tartozik. Adrienn név nem újdonság, hiszen a Szarvasi „Gál Ferenc” Egyetem elvégzése után vált ismertté, amikor diákéveiről készítettünk vele interjút.
Megszólaló: Adrienn Strausz

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 4., szerda:
– Hírek-sport
– Riport a Nagyszeben melletti Topârcea faluban, egy olyan faluban, amely számos személyiséget adott, többek között George Toparceanu román költőt, Lucretia Ciobanu népdalénekest, Teofil Părăian atyát stb. Interjú a topârcsai Mărgineanu pásztorcsaláddal a juhtenyésztésről és a híres juhsajt készítéséről, amely Nagyszebenben országos hírűvé vált. Megszólaló: Vasile és Elena Mărgineanu, juhpásztorok
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 5., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Heti jegyzet –A keresztények többsége két héttel ezelőtt ünnepelte a karácsonyt, Julián naptár szerint viszont az ortodox egyház hívei január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ilyes Edda heti jegyzetünkben arról mesél, hogyan emlékszik vissza egy hagyományos karácsonyi estére egy ukrajnai rokon házában.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Interjú Ruja Róberttel a Méhkereki „Miruna” Jótékonysági Egyesület, decemberi jótékonysági akcióiról.
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája – Iuliu Maniu (Szilágybadacsony, 1873.január 8. – Máramarossziget, 1953. február 5.) Romániai román jogász, politikus, Románia miniszterelnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 6., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Napi kalendárium
– A nemzetiségi díjakat magánszemélyeknek és szervezeteknek ítélik oda akik példamutató tevékenységet végeznek a közélet területén, nevelnek kultúrat, egyházi életet, tudomány, tömegtájékoztatás szentelnek Magyarországon. Idén tizenegyen részesültek elismerésben. Az egyik díjazott személyiség PS Siluan, a Magyarországi Román Ortodox Püspöke.
– Visszatekintés 2022 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
– A Magyarországi románok önkormányzata december 8-án, csütörtökön négy nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényt szervezett, amelyek a romániai intézményekben megvalósuló beruházások egy részének végét jelentettek. Soltész Miklós Budapesti államtitkár közreműködésével a következő új beruházások avatására került sor: a Gyulai iskolaudvar új burkolata, az Eleki iskolában a felújított sportcsarnok és az új sportpálya, az új sportpályát Battonyán és egy modern teqball pálya. Mind a négy új beruházást Siluan püspök és az egyes helységek papjai szentelték fel.
– November 26-án, szombaton a Dokumentációs és Információs Központ székházában került sor a hagyományos varrásnak és hímzésnek szentelt workshop első összejövetelére Anca Becan kolléganőnk támogatásával. Generációnként eltérőek a román identitás elemei, ezért a workshop fő célja egy új kiállítás létrehozása a hagyományos román textilekből, de emellett a hagyományos varrás és hímzéstechnikák elsajátítása is. A találkozón több mint 10 hölgy vett részt, akik szívesen elsajátították a varrás titkait. A műhely koncepciójában egy terápiás hatású tevékenységet ötvöztek a folklór és a román szimbolika fogalmaival, amely több órás tematikus és gyakorlati munkát is tartalmazott.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 7., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Nagy örömmel köszöntötték a vízkereszt ünnepét a Gyulai püspöki székesegyházban és az összes többi Magyarországi román templomban is.
Megszólaló: Siluan atya
– Interjú Siluan atyával az Úr megkeresztelkedésének ünnepéhez kapcsolódó szokásokról és hagyományokról
Megszólaló: Siluan atya
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Január 8., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Vízkereszt utáni vasárnap.
– Január 6-án Vízkeresztkor véget értek a karácsonyi ünnepek. Egy népszokásokban gazdag időszak fejeződött be a házszentelések szertartásával, melynek során a pap házról-házra járva szenteltvízzel megáldja a lakásokat, házakat, valamint a benne lakókat.
Megszólaló: Bekán Aurél, a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom parókusa.
– Vízkereszt utáni vasárnap evangéliumáról Seres Sándor, az Eleki Román Ortodox Kápolna parókusa beszél.
Megszólaló: Seres Sándor, az Eleki és a Sarkadkereszturi Román Ortodox Kápolnák parókusa
– 2010-ben A Magyarországi Román Ortodox Egyház szervezésében egy magyarországi román csoport meglátogatta az Athos-hegyi kolostorokat. A csoport tagja volt Bekén Aurel Atya, a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom Parókusa.
Megszólaló: Bekán Aurél
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet –A keresztények többsége két héttel ezelőtt ünnepelte a karácsonyt, Julián naptár szerint viszont az ortodox egyház hívei január 7-én ünneplik a karácsonyt. Ilyes Edda heti jegyzetünkben arról mesél, hogyan emlékszik vissza egy hagyományos karácsonyi estére egy ukrajnai rokon házában. (Megszólaló: Edda Illyés)
– Interjú Ruja Róberttel a Méhkereki „Miruna” Jótékonysági Egyesület, decemberi jótékonysági akcióiról. (Megszólaló: Ruja Róbert, az egyesület elnöke)
– Magyarországon 1995. szeptember 21-én döntött arról a kormány, hogy december 18-a a kisebbségek napja, és ekkor alapították a Kisebbségekért Díjat is; 2012-ben az Országgyűlés a napot a nemzetiségek napjának, az ez alkalomból odaítélt díjat pedig a Nemzetiségekért-díjnak nyilvánította. A díjat idén 11 embernek és két szervezetnek ítélték oda. Elismerést vehetett át mások mellett Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke. Megszólaló: Siluan román ortodox püspök

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább