Román nemzetiségi műsor – 52. hét

A december 26 és január 1. közötti adások tartalmából.
 

December 26., hétfő:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Tudósitás a Karácspnyi szertartásról amely nagy örömmel köszöntötték a Magyarországi Gyulai püspöki székesegyházban, nagyszámú hívő, minden korosztályból, akik azért érkeztek a templomba, hogy tiszteljék az ősi hagyományt és élvezzék az ajándékot
– Interjú Paul Surugiuval (Fuego), aki a Karácsony jelentéséről mesélt nekünk és milyen volt gyerekkorában, hogyan ünnepli idén.
Megszólaló: Paul Surugiu (Fuego)
– Keresztény példázatok
– Román kolindadallamok

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 27., kedd:
– Hírek
– Népi kalendárium – A csillag-járás karácsonyi népszokásról
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Interjú arról, hogy a magyarországi román ortodox püspokség megalakulása milyen változásokat hozott a közösség életében. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– „Izvorașul” – Gabriela Nedelcu Păsărin folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

December 28., szerda:
– Válogatás a december 28-én történt érdekesebb eseményekből.
– A sport a test imája, mondta Salvador Dali. Igazi különc, excentrikus, ellentmondásos figura, aki új korszakot nyitott a modern művészetben. Érdekességek Daliról.
Válogatás a 2022-es év sport témájú anyagaiból:
– Bronzérmet szerzett Alex Bologa román dzsúdós a 60 kilogrammos súlycsoportban a tokiói paralimpiai játékokon. A 2021-ben elért sikeréről januárban mesést műsorunkban.
Megszólaló: Alex Bologa.
– A kétegyházi Árgyelán Krisztián, a Román Nemzetiségi Általános Iskola tanára 2022-ben – megdöntve eddigi rekordját – szeretne több mint 5 ezer km-t futni. 2021-ben is sok futóversenyen, maratonon és ultramaratonon is indult és, több mint 4 ezer km-t teljesített.
Megszólaló: Árgyelán Krisztián.
– Februárban Rokszin Tibor, gyulai testnevelő tanárral beszélgettünk a sportról.
Megszólaló: Rokszin Tibor.
– November elején volt a női kézilabda Európa-bajnokság. Románia és Magyarország a 11. ill. a 12. helyen zárta a tornát, melyet Norvégia nyert meg. Aznap, november 20-án elkezdődött a foci VB, az év legjobban várt sporteseménye.
– A Szurkolók Klubja c. sportműsorban a női kézilabda EB mellett beszéltünk a foci VB-ről is. Az év legjobban várt sporteseménye november 20-án kezdődött. A tornát Argentina nyerte miután a december 18-án rendezett döntőben 2-2-es rendes játékidő és 3-3-as hosszabbítás után tizenegyesekkel legyőzte a legutóbb aranyérmes francia válogatottat. A harmadik helyen Horvátország végzett.
Megszólaló: Kreszta István, Bauer Adam.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 29., csütörtök:
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
Időjárás előrejelzés
– Visszatekintés 2022 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
– Február 5-én, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének székházában került sor a 13. alkalommal megrendezett Nemzetközi Sakkverseny „Romániai Lap” címmel. A megmérettetésen 50 sportoló és sakkozó indult Romániából és Magyarországról, különböző korosztályokban. Természetesen, mint minden évben, az aradi Gyermekpalota több sakkozója is részt vett. A rendezvény kora reggel, 8 órakor a versenyzők regisztrációjával kezdődött, majd 9 órakor a verseny megnyitójára került sor.
Megszólaló: Florin Varga, Mitică Cosma sakk edzők
– A Gyulai „Nicolae. Bălcescu” Iskola és Gimnázium tanárai projektnapot szerveztek, a tavasznak és természetesen a gyerekeknek szentelt napot. Egy nap, amelyen a diákok megmutathatták szeretetüket a nemzeti és egyetemes kultúra iránt. Támogatáson, de jókedvre épülő légkörben csoportokba osztották a tanulókat, így a felső tagozatosok általános művelődési játékokat játszhattak.
Megszólaló: Beata Szőllősi Kondors, tanár
– Március vége a szalagavató bállal zárult, a Gyulai Román Kulturális Központ ünnepi termében rendezték meg a „Szalagdíjátadó bált” a Gyulai „Nicolae Bălcescu” Gimnázium 45 végzősének, akik búcsút vett az iskolától, a tanároktól és kollégáiktól. A leendő végzősöket Czeglediné Mária igazgató asszony köszöntötte, aki ismét örömét fejezte ki ezért az érzelmes és ünnepi pillanatért.
Megszólaló: Czeglediné Mária igazgató
– Áprilisban Visarion atya megtanított bennünket a nagy böjt, a húsvét előtti jelentéséről. A böjt bizonyos ételektől és italoktól való teljes tartózkodást jelenti vallási és erkölcsi célból. Ezenkívül a keresztényeknek tartózkodniuk kell bizonyos tisztátalan gondolatoktól, vágyaktól, szenvedélyektől vagy rossz cselekedetektől. Ez azt jelenti, hogy a testi böjtöt az Egyház szerint lelki böjtnek is kell kísérnie.
Megszólaló: Visarion atya
– A mai szám visszatekintését április hónapjával zárjuk. És pontosabban az országos olimpiával, amely április 26-án volt. Óriási érzelmekkel vettek részt a magyar nemzetiségi iskolák diákjai az Országos Áltános Iskolai Tanulmányi Verseny. A verseny főként a 7-8 osztályos tanulók román nyelvtudására épül.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 30., péntek:
Válogatás a december 31-án történt érdekesebb eseményekből.
Válogatás a 2022-es év kulturális és egyházi témájú anyagaiból:
Mihai Eminescu költő születésnapja (január 14.) a Román Kultúra Napja is. Ebből az alkalomból Románia Budapesti Nagykövetségén bemutattak két Magyarországon született román nyelvű kötetet. A könyvek szerzői a Szegedi Egyetem és az ELTE román tanszékének két tanszékvezető oktatója.
Megszólaló: dr.Mihaela Bucin és Nagy Levente.
Születésének 100. évfordulója alkalmából Nyisztor György, méhkeréki táncosra, a népművészet mesterére emlékeztek május 6-án Méhkeréken.
Megszólaló: Jova Éva, Kozma György.
Jövőre lesz 45 éves a Pusztaottlakai Románok Egyesülete, amely minden évben megszervezi a Békés-megyei egyesületek és nyugdíjas klubok találkozóját. A magyarországi román közösség egyik lagnagyobb múltú civil szervezetének a meghívására az idén is sokan jöttek el az októberben tartott rendezvényre, mondja Szabó Miklósné. Az egyesület elnökasszonya már a jövő évi évfordulóról is beszél, amelyre meghívják a világosi barátaikat is. Pusztaottlaka és a romániai világos több mint harminc éve kötöttek testvértelepülési megállapodást.
Megszólaló: Szabó Milkósné, a Pusztaottlakai Románok Egyesületénel elnöke.
2018-ban, a Pusztaottlakai Románok Egyesülete megalakulásának 40. évforbulója alkalmából tartott ünnepségen részt vett Valentin Bot, Világos polgármestere, aki a két település kapcsolatáról, barátságról és arról is beszélt, hogy mit jelentett Világosnak 1990-ben, mindjárt a romániai forradalom után, ez a kapcsolat, Már akkor is rendszeresén látogatták egymást. Abban az időben, mint a Világosi tánccsoport tagja jött Pusztaottlakára.
Megszólaló: Valentin Bot.
A méhkeréki románok november 12-én ünnepelték templomuk védőszentjeit. A településen található Román Ortodox Templomot Szent Mihály és Gábriel arkangyalok védelmére bízták hajdanán a méhkerékiek.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Ionut Negrau, a méhkereki templom lelkésze és Kozma György, a MROÖ elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 31., szombat:
– Népi kalendárium szilveszter éjszakáról
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Visszatekintés a 2022-es év legfontosabb eseményeire a magyarországi román közösségben.
– „Izvorașul” – Újévi hagyományokról és szokásokról – Gabriela Nedelcu Păsărin folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 1., vasárnap:
– Válogatás a január 1-én történt érdekesebb eseményekből.
– A nagyvilágban a tűzijáték mellett sok helyen nagyon szokatlan szilveszteri hagyományok vannak. A mondás szerint: ahány ház – vagy éppen ország, annyi szokás. Bemutatunk néhány újévi szokást Spanyolországból, Portugáliából, Skociából és sok más országból.
Megszólaló: Szabó Zsolt, a szegedi román tanszék volt lektora.
– Arsenia Bocat, az 1910-ben született szerzetes papot, teológust Erdély szentjének is nevezik. A fesőszilvási ortodox kolostorban található sírját nagyon sok zarándok keresi fel. Ünnepnapokon több tízezer ember is ellátogat oda. Arsenia Bocat az egyik legnagyobb hatású ortodox szerzetes. Hogyan emlékeznek rá az emberek?
Megszólaló: Nifon Atya, a fesőszilvási ortodox kolostor parókusa és hívők, akik meglátogatták Arsenia Boca sírját.
– Nagyszeben az erdélyi szászok egyik fontos települése, később azonban a románság is szellemi központra talált itt. Az 1321-ben Hermannsdorfként említett város, a XIV. század második felében elnyeri a szabad királyi város címet, és egy 1366-os dokumentumban, már Hermannstadtként nevezik meg. Jelenlegi román elnevezését, hivatalosan csak a XX. század elején nyeri el. Az Erdély déli részén található Nagyszebent már régóta a román ortodoxia egyik fontos központjaként tartják számon. Az 1864-ben a Magyarországon született Andrei Şaguna, nagyszebeni székhellyel szervezi újjá az egykori erdélyi érsekséget.
Megszólaló: Laurentiu Streza, Erdály Mitropolitája.
– Orosz-ukrán háború, Energiaválság, Koronavírus-járvány. Mit hozhat az új év?
– Népzenei műsor: Zenés év eleji összeállítás.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Olvasson tovább