Szlovák nemzetiségi műsor – 49. hét

A december 5-11. közötti adások tartalmából.
 

December 5., hétfő:
– Aktuális felhívások
– Szent Miklós Kr. u. 350 körül halt meg. Testét mirhába mártották és szarkofágba helyezték. 1087-ben a dél-itáliai Bari városának tengerészei ellopták a szarkofágot Myrából, és Bariba vitték, ahol a Szent István templomban helyezték el. Az egyik szertartás során állítólag annyi mirha kezdett el folyni a szarkofágból, hogy a hívek üvegekbe gyűjtötték, és különböző betegségek ellen használták.
– A sorozatunkban – nyelvi ablakban, a szavak – a hónapok megnevezése – eredetéről beszélünk. Január – januárius szóból ered, ami pedig Ianus (Janus), a kétarcú római isten nevéből alakult ki, legkésőbb i.e. 509-től az év első hónapja. Február hónap név eredete februarius szóból ered, ami a szintén latin februum (megtisztulás) szóból alakult ki…..
megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora
– Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat 21. rész, pozsonyi anyag
– Az alkimistákat ma általában csalóknak, bolondoknak és sarlatánoknak tartják, akik megpróbáltak ólmot arannyá változtatni, és azt hitték, hogy a világegyetem négy alapelemből – föld, levegő, tűz és víz – áll. Idejük nagy részét azzal töltötték, hogy csodaszereket és mágikus elixíreket alkottak, és a bölcsek kövét keresték, amely nemcsak minden betegséget meggyógyítana, hanem hosszú életet, sőt talán még a halhatatlanságot is biztosítaná. Sok tudós azonban nem tagadja az alkimisták hozzájárulását a mai kémiai és orvosi ismeretekhez. Az egyik leghíresebb a 16. században élt Parcelsus, egy orvos fia, aki állítólag felvidéken is járt….
Megszólaló: Machaj Lubos, Vlasková Rozália, Nádaská Katarína, történész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 6., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló (koncert, kiállítás)
– Felhívás (Preco mám rád slovencinu)
– Megjelent a Nás kalendár 2023
– Decemeber 9-én rendezik meg Tótkomlóson a Nemezetiségek Napját, melynek keretében átadják a Komlósi Szlovákokért elismerést is. A fúvószenekari koncerttel egybekötött programról Zelman Ferenccel a MSZKI tótkomlósi központjának vezetőjével beszélgetünk
– Adventi népszokások, ejles napok, az ajándékozás a Mikulás napi hagyomány eredete lesz a témája a Király Katalin etnológussal készült beszélgetésnek
– A karácsonyi vásárok története. Riport: látogatjuk-e a karácsonyi vásárokat, mit vásárolunk, hogyan éljük meg az Adventet.
Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, Horti Andrásné ,Galda Levente, Körtvélyessy Ivett, Szabó Mónika, G. Kovács László, Demjén Márta, Ján Machaj, Salgai Szilvia, Barbora Laurová, Róbert Bartovic
– A pozsonyi szállodák múltja és jelene –Tatiana Susková interjúja Marián Bilacic idegenvezetővel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 7., szerda:
– Műsorajánló, kalendárium, hírek
– Robo Opatovský „Boldog és vidám” Tour 2022
– Nemzetiségi információk
– Kalendárium, jeles napok
– Hruska Beatrix „ÁRNYALATOK, ODTIENE, SHADES” című festmény kiállítása
Megszólalók: Hruska Beatrix, Hajdu Hruska Emese, Breznay András, festőművész
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin – Karácsonyi készülődés
– Békéscsabai sütemények
Megszólalók: Lehoczki Ilona

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

December 8., csütörtök:
– Látogatás a 90. születésnapját ünneplő Bánhidai Jókai Mór Altalános Iskolában. Az iskola fenntartója 2022. szeptember 1-től a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat lett.
– Keresztnevek (riport-összeállítás)
– Keresztnevek eredete és jelentése
– Szláv női és férfi nevek
– Hogyan választunk nevet? Ezen kérdéskört járjuk körbe az alábbi szempontok alapján:
– Jelentése alapján, divatból,
– Vezetéknévvel együtt jólhangzóan,
– Vagy csak az utolsó pillanatban

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

December 9., péntek:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Mint arról már műsorainkban beszámoltunk novemberben rendezték meg Pozsonyban a PRIX EX AEQUO 2022 Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztivált. A fesztivál utolsó napján egy értékelő kerekasztal beszélgetésen vettek részt a zsűri tagjai, a delegáltak és az alkotók közül néhányan. Ma a gyermekműsorokról lesz szó, hogyan tudják megszólítani a fiatal korosztályt
Megszólalók: Vladimír Balko- főszerkesztő- RTVS gyermekműsorok, Jozef Puchala –igazgató, RTVS Kassai Stúdió, Ingrid Dezijn, kreatív producer, Ladislav Kerata- RTVS irodalmi műsorok gyártása, osztályvezető, rendező, több szlovák rádiójáték szerzője
– Pénteki rádiójáték- Na hladine ( A felszínen) Szerző: Laco Kerata
Közreműködők: Ivo Heller, Erika Lásková, Jozef Chmeľ, Oliver Boldoghy, Ingrid Hrubaničová, Emília Vášáryová, Peter Bzdúch a Ladislav Kerata.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 10., szombat:
– December 4-én, mint hagyományosan a hónap első vasárnapján, szlovák szentmisét tartottak a budapesti Horváth Mihály téri Szent József templomban. Az ünnepséget Jozef Haľko, a Pozsonyi Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta. A szentmise után az Ozvena, budapesti kórus, adventi koncertet adott. A mai műsorban az adventi szentmise prédikációját és az Ozvena kórus előadásából hallhatunk részletet.
– Hosszú betegség után december 8-án örökre eltávozott közülünk Pavol Lászka, tanár és folklorista Vanyarcról.
– Pavol Lászka volt a Rozmaring, a vanyarci folklór egyesület alapító tagja.
– A 20. század jelentős történelmi eseményei a családom történetében, fejezetek a magyarországi szlovákok életéből – ezek voltak témái kutató diákversenynek, amelyet a Magyarországi Szlovákok Kutató Intézete rendszeresen hirdet meg iskoláink tanulói és hallgatói számára. Értékelésére 2018 áprilisában került sor a tótkomlósi szlovák iskolában. A mai műsorban a díjazott munkákból részleteit halhatják, és a zsűri tagok és a diákok egyaránt nyilatkoznak nekünk a versenyről.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 11., vasárnap:
– December 10-én Budapesten ünnepélyes keretek között átadták a Fővárosi Szlovák Önkormányzat elismerését, a Budapesti Szlovákokért díjat. Az egyik díjazott Papucsek Gergely a Fővárosi Szlovák Önkormányzat alapító tagjainak egyike. Publicista, fordító, a szlovák irodalmi élet egyik főszervezője Magyarországon, és az egyik legjelentősebb szlovák költő.
– Budapesti Szlovákokért díjban részesült A keresztúri szlovák asszonykórus is. A csoport máig hitelesen őrzi és ápolja a rákoskeresztúri népviseletet, adatközlői révén hitelesen közvetíti a rákoskeresztúri népdalokat és képviselteti magát népdalversenyeken is.
A Keresztúri Szlovák Asszonykórus 2015-ben országos KÓTA ARANY minősítést kapott, 2017-ben pedig az OSZÖ közgyűlése Nemzetiségünkért díjat adományozott az együttesnek.

Vasárnapi ismétlő válogatás:

– Nyelvtani sorozat, 4.rész: a szavak – a hónapok megnevezése – erede Megszólaló: Dr. Ladislav György, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora
– Novemberben rendezték meg Pozsonyban a PRIX EX AEQUO 2022 Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztivált. A fesztivál utolsó napján egy értékelő kerekasztal beszélgetésen vettek részt a zsűri tagjai, a delegáltak és az alkotók közül néhányan. Ma a gyermekműsorokról lesz szó, hogyan tudják megszólítani a fiatal korosztályt. A 14. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztivált értékeli a Rádio Devín (rtvs) intendánsa Zuzana Belková, Beáta Panáková dramaturg és Radek Bachraty zsűritag, több szlovák rádiójáték szerzője. További megszólalók: Veronika Martinková, Timotea Vráblová pszichológus, Vladimír Balko- főszerkesztő- RTVS gyermekműsorok, Jozef Puchala –igazgató, RTVS Kassai Stúdió, Ingrid Dezijn, kreatív producer, Ladislav Kerata- RTVS irodalmi műsorok gyártása, osztályvezető, rendező, több szlovák rádiójáték szerzője

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább