Román nemzetiségi műsor – 49. hét

A december 5-11. közötti adások tartalmából.
 

December 5., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a december 5-én történt érdekesebb eseményekből
– Az EB után folytatódott a női kézilabda Bajnokok Ligája. A Ferencváros 30-24-re kikapott a CSM Bucuresti otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hetedik fordulójában. Egy nappal korábban, szombaton a Győr a Rapid Bukaresttel játszott és, nyert 32-30-ra.
– A Zsákai Román Ortodox Templom 1791-ben épült az 1650-es években épült régi fatemplom helyén. 1869-ben romantikus stílusban alakították át. A templom teljes külső, belső felújítása 2015-ben fejeződött be. 2015. augusztus 23-án szentelték újra. November 26-án a Szegedi Románok Kulturális Egyesülete szervezett egy kirándulást Miskolcra. Az út során megáltak Zsákán is, ahol Cosmin Pop Atya, mesélt a látógatóknak a temlom történetéről.
Megszólaló: Cosmin Pop Atya, a Zsákai templom parókusa.
– Az idén is megrendezik december 9-én a szegedi román közösség Mikulás estjét. A Román Kulturális Egyesület szervezésében megtartott rendezvény már délután kezdetét veszi a szegedi Klauzál-téren, ahol megkoszorúzzák a Kossuth-Balcescu emléktáblát. Az emléktábla az 1849. július 14-én Kossuth Lajos és Nicolae Bălcescu által aláírt román-magyar megbékélési szerződésnek állít emléket. Beszédet mond dr. Petrusán György, nyugalmaztott főiskolai tanár, a szegedi román tanszék egykori vezetője.
Megszólaló: dr.Petrusán György.
– Poptyilikán János, egykori kétegyházi tanító az idén lenne 102 éves. Vezetésével jött létre az 1960-as 70-es években a sok fesztiválon fellépő kétegyházi kórus. Az egykori kórús két tagjával 20 éve beszélgettünk.
Megszólaló: Szezsán Péter, Szekán György.
– Népzenei műsor: Régiók szép zenéi.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 6., kedd:
– Hírek
– Népi kalendárium – Szent Miklósról a néphitben
– Tudosítás a decemberi érdekesebb eseményekből a magyarországi román közösségben, karácsonyi koncertek és rendezvények
– December 5-én a gyulai Nicoale Balcescu román gimnáziumban ünnepelték a Mikulás-napot. Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, megáldotta az intézményt, ahol jelenleg 487 diák tanul, és minden gyermeknek Mikulás-csomagot adott. Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Maria Gurzău Czegédi, gyulai román gimnázium igazgatoja.
– Ana Blandiana román költőnő a tiszteletbeli elnöke a holnap, december 7-én kezdődő, 29. Gaudeamus Radio Romania Könyvvásárnak a Romexpón, amely december 7. és 11. között kerül megrendezésre Bukarestben. Dr. Judit Călinescu, a szegedi egyetem római nyelvi tanszékének román lektora Ana Blandiana költőről beszél.
Megszólaló: Dr. Judit Călinescu
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Román edzők, akik 1990 előtt szövetségi kapitányként dolgoztak más nemzetek csapatainál.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

December 7., szerda:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Nem mindenki lehet Mikulás. Persze könnyű piros öltönyt felvenni, fehér szakállt növeszteni és babát tartani, de nagyon sok munka kell ahhoz, hogy ennek a karakternek a bőrébe kerüljön, és minél eredetibb legyen. A Magyarországi román közösség büszke lehet egy igazi Mikulásra, mégpedig az Eleki Bágy Györgyre, aki több mint 20 éve boldogítja a gyerekeket. Hogy felfedezzük, mi áll e munka hátterében, magával a Mikulással beszélgettünk.
Megszólaló: Bágy György
– A Magyarországi Román Ortodox Püspökség december 6-án rendezte meg a Gyulai püspöki székesegyház templomát. A Szent Liturgia 10 órakor kezdődött, majd a Gyulai Román Általános Iskola gyermekei Szent Miklós tiszteletére ünnepeltek, majd verseket és énekeket adtak elő.
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 8., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Szent Miklósról a néphitben
– Heti jegyzet
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Tudósítás a Magyarcsanádi Román Nemzetiségi Önkormányzat december 6-án megtartott közmeghallgatásáról és a szilveszteri készülődésről a csenádi Nemzetiségek Házában.
– Zenei összeállítás Paula Hriscu román énekesnővel, a román zene új felfedezettjével.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

December 9., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – a tizedik napon Krisztus szent vértanúinak megemlékezése
– A Magyarországi Románok Önkormányzata december 8-án, csütörtökön négy nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényt szervezett, amelyek a romániai intézményekben megvalósuló beruházások egy részének végét jelentettek. Soltész Miklós budapesti államtitkár közreműködésével a következő új beruházások avatására került sor: a Gyulai román iskolaudvar új burkolata, a román Eleki iskolában a felújított sportcsarnok és az új sportpálya, az új sportpálya a Battonyai iskola és a modern teqball pálya. Az államtitkár mellett volt Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Kreszta Traian, a Magyarországi Románok Országgyűlésének szóvivője. Ugyancsak december 8-án avatták fel az új Battonyai Román Közösségi Házat is és mind a négy új beruházást Siluán püspök és az egyes helységek papjai szentelték fel.
Megszólaló: Mária Gurzó Czeglédi, Péter Szelezsán

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 10., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– A nap szentjei – a tizedik napon Krisztus szent vértanúinak megemlékezése
– Tudósitás a Méhkeréki kolinda estról ahol december 6-án énekkoncertett tartottak az Ortodox templomban. A koncert az Ethos csoport előadásában zajlot.
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 11., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 28. vasárnap.
– A Zsákai Román Ortodox Templom 1791-ben épült az 1650-es években épült régi fatemplom helyén. 1869-ben romantikus stílusban alakították át. A templom teljes külső, belső felújítása 2015-ben fejeződött be. 2015. augusztus 23-án szentelték újra. November 26-án a Szegedi Románok Kulturális Egyesülete szervezett egy kirándulást Miskolcra. Az út során megálltak Zsákán is, ahol Cosmin Pop Atya, mesélt a látógatóknak a templom történetéről.
Megszólaló: Cosmin Pop Atya, a Zsákai templom parókusa.
– December 6-én ünnepelték a Gyulai Szent Miklós Katedrális Védőszentjének az ünnepét.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke,
– Batista Egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, A Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Poptyilikán János, egykori kétegyházi tanító az idén lenne 102 éves. Vezetésével jött létre az 1960-as 70-es években a sok fesztiválon fellépő kétegyházi kórus. Az egykori kórús két tagjával 20 éve beszélgettünk.
Megszólaló: Sztezsán Péter, Szekán György
– A gyulai Nicoale Balcescu román gimnáziumban december 5-én ünnepelték a Mikulás-napot. Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, megáldotta az intézményt, ahol jelenleg 487 diák tanul, és minden gyermeknek Mikulás-csomagot adott.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Maria Gurzău Czegédi, gyulai román gimnázium igazgatója.
– Heti jegyzet

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább