Román nemzetiségi műsor – 48. hét

A november 28. és december 4. közötti adások tartalmából.
 

November 21., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a november 28-án történt érdekesebb eseményekből
– A Szegedi Román Kulturális Egyesület tagjai szombaton meglátogatták a Zsákai Román Ortodox Templomot vasárnap pedig, részt vettek a Miskolci Magyar Ortodox Templomban tartott Szent Liturgian.
Megszólaló: Cosmin Pop Atya.
– Hímzőkör idult szombaton Gyulán, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának a székházában.
Megszólaló: Bekán Anca
– Pénteken kezdődött a labdarúgó világbajnokság csoportkörének második fordulója. Ebben a körben – ma estig – ujabb 16 meccset játszanak. Szombaton volt az Argenina-Mexikó találkozó, a második forduló egyik leginkább várt összecsapása. Ugyanis Argentina, a VB egyik esélyese, váratlan vereséget szenvedett Szaúd-Arábiától az első körben. A szurkolók ennek ellenére bíznak az argentinok végső gyözelmében is.
Megszólaló: Boka Tibor
– Hét új alkotás, játékfilmek és dokumentumfilmek az európai rangú román filmművészet elmúlt két évéből. Ezt kínálja a 16. Román Filmhét. A rendezvényt november 15-19. között tartották meg, a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Nicolae Ceaușescu személye és kora továbbra is kiemelt vizsgálódási területe a román mozinak, a filmnapok több alkotása is e téma körül forog, mint például Andy Lupu Egy diktátor ifjúkora című története.
Megszólaló: Andy Lupu
– Népzenei műsor „Coloana infonitului” címmel (Román Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 29., kedd:
– Hírek
– Válogatás a november 29-én történt érdekesebb eseményekből.
– A katari labdarúgó-világbajnoksát tegnai játéknapján játszott Svájc válogatottja, amely a 2024-es labdarúgó-Európa-Bajnokság selejtezőjében egy csoportban van Romániával.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– A battonyai román ortodox hitközség 1868-ban döntött úgy, hogy önálló templomot épít. A templom építése 1869-ben kezdődött el és 1872-ben fejeződött be. A templom felszentelése 1872. április 23-án volt, Szent György, a templom védőszentjének ünnepén. 2022. november 26-án, a 150 éves évforduló alkalmával, új márványborítást kapott az Oltárban található Szent Asztal. Ünnepi Szent Liturgia volt Battonyán.
Megszólaló: Marius Vidican Atya, a battonyai temlom parókusa, Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke, Timotei Seviciu, aradi érsek.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Az 1930-as labdarugó-világbajnokságon szereplő román válogatott edzője, Constantin Radulescu játékvezetőként is részt vett az Uruguayban rendezett tornán.
– Harminc éves a Létavértesi Román Kulturális Egyesület. 1992-ben alakult meg az Egyesület. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepséget tartottak.
Megszólaló: Szima Sándor, az egyesület elnöke.
– Létavértesen a Román Kulturális Egyesület és a Létavértesi Román Kisebbségi Önkormányzat minden évben megrendezi az Irinyi-Vulcan napot.
Megszólaló: dr. Petrusán György, nyugalmaztoo főiskolai tanár, a szegedi román tanszék egykori vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 30., szerda:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
November 26-án, szombaton a Gyulai Dokumentációs és Információs Központ székházában került sor a hagyományos varrásnak és hímzésnek szentelt workshop első összejövetelére Anca Becan kolléganőnk támogatásával. Generációnként eltérőek a román identitás elemei, ezért a workshop fő célja egy új kiállítás létrehozása a hagyományos román textilekből, de emellett a hagyományos varrás és hímzéstechnikák elsajátítása is. A találkozón több mint 10 hölgy vett részt, akik szívesen elsajátították a varrás titkait.
Megszólaló: Anca Becan
A Magyarországi Román Ortodox Püspökség december 6-án megszenteli a Gyulai püspöki székesegyház templomát. Dicsőítő és közbenjáró imákat ajánlanak fel Szent Miklósnak, a csodatevőnek. A Szent Liturgia 10 órakor kezdődik, majd a Gyulai Román Általános Iskola gyermekei Szent Miklós tiszteletére ünnepséget tartanak.
– A nap szentjeiről – Az ortodox hívők ma ünneplik Szent Andrást, a románok apostolát. Szent András az, aki először ismertette Krisztust.
– Szurkolói Klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 1., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás a december 1-én történt érdekesebb eseményekből
– 1990 óta december 1-én van Románia nemzeti ünnepe. Azt megelőzően, 1861-1866 között, január 24-én volt, 1869-1947 között Május 10-én majd, 1948-1989 között Agusztus 23-a volt a nemzeti ünnep.
– Simion Pop 1990-1992 között volt Románia Budapesti nagykövete. Románia nemzeti ünnepét első alkalommal 1990-ben ünnepelte december 1-én.
Megszólaló: Simion Pop
– A hét szemilyisége c. sorozat: 1921. december első hetében született Mészáros Tivadar püspöki vikáius.
Megszólaló: dr. Calinescu Judit, a szegedi román tanszék lektora
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” hetilap új száma
– Heti jegyzet: – Hogyan változnak napjainkban a régi hagyományok. Megszólaló: Edda Illyes
– „Háború Ukrajnában” címmel tartott Nagyváradon előadást Mihai Razvan Ungureanu, történész, diplomata, politikus, Románia volt miniszterelnöke. A konferencia a Nagyváradi Körösvidéki Múzeumban volt. Az előadás II. része.
Megszólaló: Mihai Razvan Ungureanu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 2., péntek:
– Hírek
– Válogatás a december 2-án történt érdekesebb eseményekből
– „Karácsonyi csillag” névvel szervez gyűjtést helyi, rászoruló családok részére a Kétegyházi Baptista Gyülekezet. Ez egy lehetőség, ahol az adakozni vágyók adhatnak játékokat, könyveket, írószereket, tartósélelmiszert. A gyűjtés célja örömet szerezni. – mondja Füstös Gyula, a gyülekezet lelkipásztora. Az adományokat december közepéig lehet leadni a gyülekezet kistermében.
– Szent András Apostol napján – november 30-án – Püspöki Szentmisét tartottak a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. Megemlékeztek az Erdélyi Román Ortodox Egyház első érsekéről, Andrei Sagunáról is. Az ünnepi Liturgián részt vettek a gyulai román iskola és gimnázium tanulói is.
– Szent András Apostol és Andrei Saguna 2018 óta a Magyarcsanádi Román Ortodox Templom védőszentjei.
– „Sarea in bucate” c. gasztronómiai műsor: Bánáti látogatás (Román Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 3., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– A nap szentjeiről : Az ortodox naptár szerint december 3-án ünneplik Szent Jámbor Györgyöt és Sophronie Szent Prófétát. Szent György és Szent Sophronie próféta a nap szentjei közé tartoznak, akiket az ortodox hívők tisztelnek
– Egyházi hírek:
– A Magyarországi Román Ortodox Püspökség december 6-án rendezi meg a Gyulai Szent Miklós püspöki székesegyház védőszentjének az ünnepét. A Szent Liturgia 10 órakor kezdődik, amit a Gyulai Román Általános Iskola tanulóinak a programja követ. , Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolóik Klubja c. sportműsrunk.
– A Szentendrei Román Nemzetiségi Önkormányzat román zenés estet szervez. December 4-én fellép a Mara Music. Az együttes tagjai Arad és, Arad környékéről származó zenészek, akik hagyományos zenét fognak játszani.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 4.,vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 27. vasárnap.
– A battonyai román ortodox hitközség 1868-ban döntött úgy, hogy önálló templomot épít. A templom építése 1869-ben kezdődött el és 1872-ben fejeződött be. A templom felszentelése 1872. április 23-án volt, Szent György, a templom védőszentjének ünnepén. 2022. november 26-án, a 150 éves évforduló alkalmával, új márványborítást kapott az Oltárban található Szent Asztal. Ünnepi Szent Liturgia volt Battonyán.
Megszólaló: Marius Vidican Atya, a battonyai templom parókusa, Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke, Timotei Seviciu, aradi érsek.
– „Karácsonyi csillag” névvel szervez gyűjtést helyi, rászoruló családok részére a Kétegyházi Baptista Gyülekezet. Az adományokat december közepéig lehet leadni a gyülekezet kistermében.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyhzi Baptista Gyülekezet lelkoipásztora.
– Szent András Apostol napján – november 30-án – Püspöki Szentmisét tartottak a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Hét új alkotás, játékfilmek és dokumentumfilmek az európai rangú román filmművészet elmúlt két évéből. Ezt kínálta a 16. Román Filmhét. A rendezvényt november 15-19. között tartották meg, a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Nicolae Ceaușescu személye és kora továbbra is kiemelt vizsgálódási területe a román mozinak, a filmnapok több alkotása is e témát dolgozta fel. Bemutatták Andy Lupu „Egy diktátor ifjúkora” című filmet is..
Megszólaló: Andy Lupu
– Harminc éves a Létavértesi Román Kulturális Egyesület. 1992-ben alakult meg az Egyesület. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepséget tartottak.
Megszólaló: Szima Sándor, az egyesület elnöke, dr. Petrusán György

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább