Egy hazában: Tizennegyedik alkalommal zárult le a Blickpunkt – Képek versenye

A november 27-i adás tartalmából.
 

– Tizennegyedik alkalommal zárult le a Blickpunkt – Képek versenye! Idén 308 kép indult a versenyen, és a három fődíj mellett nyolc különdíjat is kiosztott a zsűri. A ,fotó’ kategória fődíját Tóth Gábor ,,Szent a vízen” című képe nyerte el. Az ,archív fotó’ kategóriában Schmidt-Gubó Krisztina ,,Zenészportré Csolnokról” című képe, míg a ,képeslap’ kategóriában Gommermann Krisztina ,,Képzeld el!” című képe nyerte el legjobban a zsűri tetszését. A fődíjakkal járó egyenként 150 euró pénzdíjat a budapesti Német Nagykövetség szponzorálta.
A Magyarcsanádi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat december 2-án tartja év végi közmeghallgatását. A fórum 9 órakor kezdődik a helyi Nemzetiségi Házban, amelyen az idei beszámolón kívül szó lesz a jövő évi feladatokról, valamint a helyi általános iskolában folyó szerb nyelvoktatás helyzetéről is. A közmeghallgatás után az önkormányzat tagjai halászlevet fognak eljuttatni azoknak az idős embereknek, /választóknak/, akiknek az egészségi állapotuk nem engedi hogy megjelenhessenek a rendezvényen.

-December 2-án tartja közgyűlését a Tótkomlós- Slovenský Komlóš Barátainak Köre. Az elnök beszámolója és a következő évi terv elfogadása után Zsura Zoltán, Tótkomlós polgármestere tájékoztatja a jelenlévőket a város aktuális fejlesztéseiről, eseményeiről. A Tótkomlósi Szlovák Önkormányzat tevékenységéről a testület elnöke Laukó Zsuzsanna informálja a résztvevőket.
A Közgyűlést követően, 17.30 órakor kerül sor Szokolay Sándor tanár, festő és fafaragó kiállításának megnyitójára az alkotó születésének 100. évfordulója alkalmából SZOKOLAY 100 címmel. A kiállítást megnyitja: Szabó Zoltán muzeológus, a Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa. A tárlatról Hollerné Racskó Erzsébet, a tótkomlósiak baráti köre egyesület elnöke nyilatkozott szerkesztőségünknek.

– A Szokolay 100 című tárlatot január közepéig láthatják az érdeklődők a budapesti Szlovák Intézetben a Rákóczi út 15. szám alatt.

– December 3-án 11.00 órakor kezdődik az Országos Horvát Önkormányzat évzáró közgyűlése Budapesten a Croatica épületében. A testület 10 napirendi pontot vitat meg. A Közgyűlés után 12.00 órakor nyilvános közmeghallgatást tartanak a képviselők, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

– A pilisszántói Pántlika néptáncegyüttes fennállásának 40. évfordulója alkalmából jubileumi gálaműsort rendeznek, december 3-án. A „Zahraj tú mojú” címet viselő program 17.00 órakor kezdődik Pilisszántón, a Kossuth L. út 88.szám alatti Baross házban.

– December 7-ig tekinthető meg Gyulán az Erkel Ferenc Művelődési Központban Kiss Adél, gyulai román származású grafikusművész „Szerelem, love, dragoste (drágoszté) címmű kiállítása. Kiss Adél grafikáinak legfőbb jellemzője a szerethetőség figurái, az ábrázolt helyzetek megérintik a nézőt. – mondta Gyarmati Gabriella november 10-én, a tárlat megnyitóján. A művészettörténész kiemelte: a változatos, festéssel alakított hátterek elé került, vonalas ábrázolások esetében megengedi magának az alkotó, hogy ne magyarázza el teljesen, amit mondani akar. De az agy egyébként is kiegészíti a látványt ismeretei és tapasztalatai alapján, így a tárlat látogatója tudja mire gondolt a művész. Miért választotta ezt a témát a művész, arról a megnyitón így beszélt:
Kiss Adél, grafikusművészt hallották.

– „Karácsonyi csillag” névvel szervez gyűjtést rászoruló családok részére a Kétegyházi Baptista Gyülekezet. A gyűjtés célja örömet szerezni – mondja Füstös Gyula, a gyülekezet lelkipásztora. Az adakozni vágyóktól játékokat, könyveket, írószereket és tartósélelmiszert várnak a szervezők. Az adományokat december 6-ig lehet leadni a gyülekezet kistermében.

– A Tolna megyei Medinán javában folyik a helyi szerb ortodox templom tornyának felújítása. A munkálatok a Magyar Kormány anyagi támogatásának köszönhetően valósulnak meg. A falu kis létszámú szerbsége örül a rekonstrukciónak, azonban, úgy fest, hogy a kapott támogatás nem lesz elegendő… Mándity Predrág járt Medinán ahol elsőként Lovász Józsefet, a kivitelező cég egyik dolgozóját szólaltatta meg.

– A hét első két napján szlovák filmeket vetítettek a budapesti Cirjo Gejzír moziban. A Vertigo Szlovák Színház itt rendezte meg hagyományos rendezvényét a szlovák filmszemináriumot. Természetesen a filmeket szlovákul nézhette meg a közönség és a közönségtalálkozók is anyanyelven folytak. Onodi Daniela, főszervező a színház igazgatója nyilatkozott elsőként Antala Zsuzsanna kolléganőnknek.

– Szlovák filmszeminárium Budapesten

– Idén is megszervezték a ,Határtalan lakoma’ című rendezvényt, melyen a Zengő körüli települések együtt ünnepelnek. A nagy hagyományra visszatekintő program most is számos érdeklődőt csalogatott a Baranya megyei Pécsvárad

– A Lőkösházi Általános Iskola diákjai is bemutatkoztak a Perinita (périnícá) Fesztiválon. Gyulán, a Román Kulturális Központban, immár huszonkilencedik alkalommal megrendezett hagyományőrző találkozón azok a fiatalok vettek részt, akik kétnyelvű román iskolákban, illetve a román nyelvet oktató intézményekben tanulnak. Bauer Ádám kollégánk Kovács Anikót, a lőkösházi általános iskola tanárát kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – november 27., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább