Szlovák nemzetiségi műsor – 47. hét

A november 21-27. közötti adások tartalmából.
 

November 21., hétfő:
– aktuális felhívások
– nemzetiségi információk
– Magyarországi Szlovákok Szövetsége rendszeresen év végén rendezi meg Hogyan tovább magyarországi szlovákok c. konferenciát. Az ideit e hét végén Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában tartják. 10 évvel ezelőtt Jakab Róbertné Singely Mária, volt parlamenti képviselő, az akkori Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetségének elnöke, is részt vett e konferencián.
– Az új sorozatunkban – nyelvi ablakban, a szavak eredetéről beszélünk. Egy héttel ezelőtt György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora beszélt a Karácsonyról és a Vízkeresztről. A nyelvi ablak második részében szintén az ünnepekről lesz szó, de a tavasziakról. Farsang, böjt, hamvazó szerda, nagypéntek, húsvét e szavak eredetét firtatjuk.
– Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat 20. rész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 22., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló, aktuális felhívás
– November 8-11 között rendezték meg Pozsonyban a PRIX EX AEQUO 2022 Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztivált. A mai műsorban a 14. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztivált értékeli a Rádio Devín (rtvs) intendánsa Zuzana Belková, Beáta Panáková dramaturg és Radek Bachraty zsűritag, több szlovák rádiójáték szerzője.
– 200 éve született Ján Palárik szlovák katolikus pap, politikus, újságíró, drámaíró, költő, a nemzeti mozgalom jeles alakja, a Szlovák Matica és a Budapesten létrejött Szent Adalbert Társaság egyik alapítója. Tíz évig a Terézvárosban szolgált káplánként. Születésének 200. évfordulója tiszteletére a Terézvárosi Szlovák Önkormányzat
az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban, az Ozvena Szlovák Kórus részvételével ünnepi, hálaadó szentmisét és koszorúzást szervezett.
Megszólalók: Rágyanszki György – elnök, terézvárosi szlovák önkormányzat, Stanislav Brtos, katolikus pap, Anton Heglas-polgármester, Raková
– Filmes kosztümök kiállítására invitáljuk a hallgatókat, amely az rtvs pozsonyi malomvölgyi épületében látható december 31-ig. Az érdekes jelmezeket felvonultató kiállításon többek között láthatjuk a Vivát, Benyovszky! c. nagy sikerű sorozat jelmezeit is, köztük azt, amelyet Juhász Jácint is viselt az öt éven át tartó filmforgatás alatt. A jelmeztervezők munkájáról beszélgetünk Lubica Jarjabkovával.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 23., szerda:
– November 17-én, csütörtökön a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének nagylaki székhelyén, a romániai, magyarországi és szerbiai szlovák írók rendhagyó találkozójára került sor, amelyet a szervezők „Trojhlas – dolnozemská literárna túra”-nak neveztek el.
– Biblioteka 2022 a Pozsonyi Nemzetközi Könyvfesztivál -alföldi szlovák kiadók standjai, bemutatói:
Megszólalók: Rágyanszki György, tanársegéd, ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyarországi Szlovákok Könyvtára és Dokumentációs Központját, valamint a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetét képviselte a Bibliotékán
-Erzsébet Uhrin-Hornok a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének volt igazgatója
-Pavel Hlásnik, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének alelnöke bemutatja a nagylaki Ivan Krasko Tudományos és Kulturális Társaság új könyvkínálatát
– Svetlana Zolnanová, a Szerb Nemzeti Oktatási Tanács tagja, Oktatási Bizottságának koordinátora beszélt a Biblioteka 2022 könyvvásáron a szerbiai szlovák diákok számára készült új tankönyvekről
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin ,téma: A pióca kezelés ősi, természetes gyógymódja, több ezer éve használatos. Hatékonyságát igazolt eredmények mutatják.
Megszólaló: Miroslav Kasan, a hirudoterápiás szakemberek egyesületének vezetője Szlovákiában

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 24., csütörtök:
– Ülésezett Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata:
Megszólaló: Kiszely András – Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata elnöke
– Biblioteka 2022 a Pozsonyi Nemzetközi Könyvfesztivál -Az alföldi szlovák kiadók standjai és kínálatai
Megszólaló: Katarína Melegová Melichová
– Sáros (Šariš), látnivalók és turisztikai érdekességek
Megszólalók: Ján Kondor, Veronika Slaninková (Pozsonyi rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 25., péntek:
– Alexandriai Szent Katalin (282 körül – 305) alexandriai szűz és vértanú, Maximinus császár idejében élt.
– nemzetiségi információk
– Karácsonyra már lehet rendelni: Nás kalendár 2023
– Pilisszentkereszt örökifjú, vitális és mindig vicces szülötte, az újságíró, költő, szerkesztő, fotós, ügyvezető és zenész Fuhl Imre, az egykori „irreális forradalmár” Ma ünnepli 61. születésnapját. Amint elárulta, egyáltalán nem zavarja a kor, sőt, az utóbbi években a színpaletta élénk árnyalatait is beengedte az életébe. Ezúttal civil, emberi arcát mutatta meg, hiszen szakmai oldalát már mindnyájan jól ismerjük. Fuhl Imre portréját Klausz Karola készítette 2021- ben.
– Grécky cyklus c. rádiójáték

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 26., szombat:
– Bakonycsernye 2024-ben ünnepli a falu újratelepítésének 300 évfordulóját. Ebből az alkalomból népdalkötetet terveznek kiadni. A gyűjtés és a dalok lejegyzése az idős egykori énekkari tagok felkeresése Szápáron és Csernyén már a nyár folyamán elkezdődött. Erről a munkáról kérdezzük dr. Király Katalin etnológust. A MSZKI igazgatójának Király Katalinnak ítélte oda az OSzÖ idén a Lami István –díjat, néptánc oktatói, koreográfusi és gyűjtő munkájáért, erről a témáról és hallhatnak a vele készült mini portréban.
– Od pergamenu k papieru -A pergamentől a papírig- Összeállítás, melyben meglátogatjuk Szlovákia 7 egyedülálló könyvtárát. Bár a mai napig a klérus fenntartásában vannak, de fellelhetők világi irodalmi és tudományos művek is. Szerkesztők: Martina Bacová és Gabriel Nikházy

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 27., vasárnap:
– Advent első vasárnapja – Mit jelent az advent, miről szól az ünnep
Vasárnapi ismétlés, válogatás:
– Ülésezett Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata_
–  Új sorozatunkban – A nyelvi ablakban- a szavak eredetéről beszélünk. Egy héttel ezelőtt György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora mesélt a Karácsonyról és a Vízkeresztről. A nyelvi ablak második részében a tavaszi ünnepekről lesz szó. A farsang, a böjt, Hamvazó szerda, Nagypéntek és a Húsvét szavak eredetét firtatjuk.
–  200 éve született Ján Palárik szlovák katolikus pap, politikus, újságíró, drámaíró, költő, a nemzeti mozgalom jeles alakja, a Szlovák Matica és a budapesti Szent Adalbert Társaság egyik alapítója. Tíz évig szolgált Terézvárosban káplánként. Születésének 200. évfordulója alkalmából a Terézvárosi Szlovák Önkormányzat az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban, az Ozvena Szlovák Kórus részvételével ünnepi, hálaadó szentmisét és koszorúzást szervezett.
– Biblioteka 2022 a Pozsonyi Nemzetközi Könyvfesztivál -alföldi szlovák kiadók standjai, bemutatói

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Szlovákia, pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább