Román nemzetiségi műsor – 45. hét

A november 7-13. közötti adások tartalmából.
 

November 7., hétfő:
– Hírek
– Válogatás a november 7-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium – (Román Rádió)
– November 8-án lesz Mihály és Gábriel Főangyal, és a többi égi erők ünnepe. A kétegyházi románok ősei, az 1779 – ben épített templomukat Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára bízták. Azóta minden év novemberében megünneplik templomuk Védőszentjeit. Az idei ünnepet két nappal november 8-a előtt tartották meg. Az ünnep alkalmával keresztszentelés is volt. A Püspöki Szent Liturgia után a „Kétegyháza, az én falum” elnevezésű rendezvényt is megrendezték így, a helyi román emberek és vendégeik egy egész napot tölthettek együtt.
Megszólaló: Florin Olteanu, a kétegyházi templom parókusa és Sluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Hímzőkör indul decemberben Gyulán, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának a székházában, melyet 2023-ban a Dokumentációs Központban fognak megtartani havonta egyszer. A hímzőkör résztvevőit elviszik majd Méhkerékre, Kétegyházára és a többi magyarországi román településre is a tervek szerint. Még lehet jelentkezni.
Megszólaló: Bekán Anca
– Válogatás a Bosquito együttes dalaiból. A 23 éves együttes dalait még azok is ismerik, akik nem ennek a műfajnak a kedvelői.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 8., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A Kétegyházi románok november 6-án, vasárnap ünnepelték a templom védőszentjét. A településen található Román Ortodox templomot Szent Mihály és Gábriel arkangyalok tiszteletére szentelték. Ebből az alkalomból került sor „Az én Kétegyházi falum” rendezvényre, amely az ünnepség minden résztvevője társasági összejövetele.
Megszólaló: Florin Olteanu
– Sport érdekességek műsor – A román futballtörténet érdekességeinek, az elmúlt hetekben – azokat a románokat mutatja be, akik az 1990-es évek előtt külföldön edzősködtek. Hallhattál már – például – ALEXANDRU „ELEK” SCHWARTZ-ról, aki 1957-1964 között a Holland válogatott választója volt, vagy Stefan Kovácsról, aki létrehozta a nagyszerű Ajax Amsterdamot.
– Román zenei sorozat – Irina Loghin 1939 február 19-en született Prahová-ban. Egy román populáris zenei előadó, beceneve pedig „a populáris zene királynője”. A „Ciocârlia”, „Barbu Lăutaru” és „Ciprian Porumbescu” együttesek szólistája volt. Sokáig külföldön is fellépett.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 9., szerda:
– Hírek-sport
– Román falvak hagyományai és szokásai dr Camelia Burghele néprajzkutatóval, a zalai Történelmi és Művészeti Múzeumról. – Megszólaló: dr. Camelia Burghele
– Aktualitások a magyarországi román közösségből
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 11., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjeiről a tizenegyedik napon a Cotiani Mina Szent nagy vértanú megemlékezése.
A Budapesti Román Ortodox Egyházközség idén is zarándoklatot szervez Miskólcra.A zarándoklatnak, november 13-án, vasárnap lesz megtartva, a Karácsonyi nagyböjtbe lépés előtt és a Andrei Şaguna szent ünnepe előtt, amely nóvember 30-án ünneplik a román ortodox templomban.
Megszólaló: Marius Maghiaru pap
– A Gyulai Román Kulturális Központ, tegnap 10.00 órától, a 29. alkalommal megrendeztte a Perinița Folklórfesztivált, a román néptánc- és népdalfesztivál, amelyet a Magyarországi román közösség fiataljai támogattak. A Magyarországi Román Önkormányzata által szervezett rendezvényre mindazon iskolák diákjai érkeztek, ahol a magyarországi román nyelvet oktatják, valamint a román dalokat és táncokat népszerűsítő fiatalok
Megszólaló: Kozma György

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 12., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– A nap szentjeiről – Ma van irgalmas János atyának, Alexandria érsekének megemlékezése.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub
– Román Filmhét Budapesten – november 15–19-ig. A rendezvény nyitófilmjét, a „Imaculant” díjazták tavaly háromszor, a Velencei Filmfesztiválon, és behozza Látom a drogosok világát egy rehabilitációs kórházban. – A november 16-a film a „Tipografic Majuscul” című filmet a többszörösen díjazott Radu Jude rendezi, és amely a legnézettebb hazai filmek top 5-ébe került Romániában.
– Egy új sorozat készül a „Középiskolások” című sorozat. A forgatókönyv készen van, és Violeta és Radu Ștefan Bănică lesz a főszereplő az új Liceeni cimu sorozatban. Hihetetlen hír a nosztalgikusoknak. A bejelentése a közelmúltban egy fontos név az iparágban készült.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 13., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pünkösd után 25. vasárnap.
– November 6-án tartották meg a Kétegyházi Román Ortodox Templom védőszentjének az ünnepe. November 8-án lesz Mihály és Gábriel Főangyalok, és a többi égi erők ünnepe. A kétegyházi románok ősei, az 1779 – ben építetett templomukat Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára bízták. Azóta minden év novemberében megünneplik templomuk Védőszentjeit. Az idei ünneppet két nappal november 8-a előtt tartották meg. Az ünnep alkalmával keresztszentelés is volt. A Püspöki Szent Liturgia után a „Kétegyháza, az én falum” elnevezésű rendezvényt is megrendezték így, a helyi román emberek és vendégeik egy egész napot tölthettek együtt.
Megszólaló: Florin Olteanu, a kétegyházi templom parókusa és Sluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– A Budapesti román hívők felkeresték ma a Miskolci Szent Háromság Temolomot. A Budapesti Román Ortodox Kápolna hivői minden év novemberében ellátogatnak Miskolcra, Andrej Saguna (1809–1873) román, ortodox metropolita szülővárosába.
– Ki is Jézus? – A Baptista Egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptsita Gyülekezet lelkipásztora.
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet
– November 10-én rendezték meg a Perinita Fesztivált, a magyarországi román iskolák tánccsoportjainak a találkozóját. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata által szervezett rendezvényre 11 iskolából érkeztek csoportok. Megszólaló: Kozma György, a MROÖ az elnöke.
– Az 1990-es évek elején volt a magyarcsanádi román ortodox templomban Luțai Mladen, egykori román ortodox lelkész emléktáblájának az avató ünnepsége

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább