Szlovák nemzetiségi műsor – 44. hét

Az október 31. és november 6, közötti adások tartalmából.
 

Október 31., hétfő:
– Ma van a reformáció emléknapja, mely arra emlékeztet, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára az egyház megreformálására szánt téziseit.
– Nemzetiségi hírek, programajánló, felhívás
– Mindenszentek, halottak napja és a reformáció emléknapja előtt Dr. Ladislav György előadását hallhatjuk ezekről az emléknapokról, azok eredetéről. A mindenszentek és a halottak napja közötti különbség nem mindenkinek világos, hiszen a két, egymást követő ünnepnap összemosódott a néphagyományban is. A halottak napjáról a magyar katolikus parasztság úgy tartotta, hogy ez a halottak visszajárásának ideje is. Egyes vidékeken éjszakára ételt is kikészítettek a halottaknak, vagy a temetőbe, a sírokra vitték ki. A katolikus néphagyományban tilalmak is kapcsolódtak a halottak napjához, például nem volt szabad befőzni és kenyeret sütni. Az ortodox egyház nem a római katolikus halottak napján emlékezik meg az elhunytakról, hanem a pünkösdi időszakban.Ezekről a különbségekről, mint ahogy a reformációról is hallhatunk ma érdekességeket a SZTE szlovák nyelvi lektorától. Megszólaló: dr. Ladislav György, lektor, SZTE
– Mesejáték: Carovná chvíla (Varázslatos pillanat) Szerző: Ján Uliciansky

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 1., kedd:
– A mindenszentek a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart. Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház ünnepével, amit 998 óta tartott meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő hívekért…
– A szlovák irodalmi nyelv története – 5. rész. Szlovák tájszólások.
megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem szlovák tanszékének lektora
riport/Makai/: Az érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink vagy szeretett ember elvesztését minden esetben gyászfolyamat követi. Az ezeket követő érzelmek összességét takaró természetes lelki folyamatnak (gyász) nincsenek szakaszai, nem gyógyítja az idő, sokszor félelmetes, és azt sem tudjuk, hogy mit tegyünk….
megszólalók: Fuhl Imre, Lampert Csaba, Nagy Mária, Körtvélyesi Ivett, Karkus Katalin, Ocsovszki Ildikó

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

November 2., szerda:
November 2-án van halottak napja. Ezen a napon a Katolikus Egyház megemlékezik minden, az üdvösséget még el nem nyert elhunytról. Sokan mécsest, gyertyát gyújtanak eltávozott szeretteik emlékére és kilátogatnak a sírjaikhoz is.
A mai adásban emlékezzünk:
– 10 éve hunyt el a Lopusni András, aki megalapozta a szlovák nyelv, kultúra, a helyi népszokások ápolását és továbbadását. Szlovák anyanyelvét, s a magyar nyelvet egyaránt mívesen használta. Tótkomlós történetének, néprajzának avatott ismerőjévé vált. Azt beszélik, segített Závada Pálnak is művei megalkotásában. Elnyerte a „Magyarországi Szlovákokért” kitüntetést és az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért” elismerését is.
– 2015. július 14-én életének 80. évében elhunyt Krupa András, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének etnográfusa, tiszteletbeli tudományos főmunkatársa, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteleti tagja.
– 2016 november 2-án életének 83. évében elhunyt Ancsin Pálné, Erzsike néni, a békéscsabai szlovákság sokoldalú képviselője, pedagógusa

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 3., csütörtök:
– November 3-a Hubertus napja, ehhez a naphoz kapcsolódnak a Hubertus napi vigasságok. Szent Hubertust a vadászat védőszentjeként a X. sz. óta tisztelik.
– Meghívó – Szlovákia legnagyobb könyves seregszemléjét november 10. és 13. között rendezik meg Pozsonyban
– A 2018-as Bibliotéka könyvfesztiválon a nagylaki kiadó bemutatta a közönségnek Mária Katarína Hrklová „Megáll az időben” című memoárját, amely rengeteg elbeszélést tartalmaz a külföldön élő szlovákok életéből.
Megszólaló: Mária Katarína Hrklová
– Néprajzi percek: Samuel Smetana mesél a vadászat történetéről és hagyományairól
Megszólaló: Samuel Smetana

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

November 4., péntek:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Portré- beszélgetés Nagy Máriával, nemzetiségi aktivistával, Piliscsév volt polgármesterével, a helyi pávakör alapító tagjával
– A műsor második részében egy rádiójátékot hallhatnak: Pavel Vilikovsky: Pes na ceste / Kutya az úton/

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 5., szombat:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– A november Pozsonyban a fényképeké. A világ különböző tájairól érkező és az egész világot bejáró számos közös és egyéni kiállításra látogathatnak el az érdeklődők minden évben, melyeket kísérőrendezvények egész sora tesz érdekesebbé, s ahol világok sokaságát csodálhatja meg profi fotósok objektívein keresztül. A rendezvény a European Month of Photography elnevezésű, egész Európára kiterjedő ciklus részét képezi, melyet Pozsonyon kívül csak olyan nagyvárosokban rendeznek meg, mint Bécs, Berlin, Luxemburg, Róma, Párizs és Moszkva. Az idei fotóhónap programjáról tájékotatjuk a hallgatókat.
Mai adásunkban két szlovák fotóst mutatunk be, az elsőnek már volt, a másodiknak már tervben van magyarországi kiállítása:
– HouSink címmel fotókiállítást rendeztek a Budapesti Szlovák Intézetben, Megszólalók: Andrej Balco fotográfus, Zuzana Lapitková- a kiállítás kurátora,. Ildiko Síposová, igazgató, Szlovák Intézet Budapest
– Idén a Templomok éjszakája keretén belül a selmecbányai evangélikus templomban Zenko Dzurjanin előadását hallhatták, „Láttam Szlovákia minden templomát” címmel. A pozsonyi fotóssal készült beszélgetésünkből kiderül, hogyan zajlott a több éven át tartó projekt, melynek keretében 4186 szlovákiai templomot fotózott le.
– Marián Varga , szlovák rockzenész életét bemutató fotókiállítás nyílt a Danubiana Múzeumban, mely január 29-ig látogatható
– Z dreva a lásky – Fából és szeretetből- összeállítás Kelet-Szlovákia kis fa templomairól. Megszólalók: Martina Bacová, Igor Topercer

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

November 6., vasárnap:
– Október 22-én a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza udvarán rendezték meg a Csabai kolbász ünnepe elnevezésű kolbászgyúró versenyt, melyre 15 csapat nevezett be, nemcsak a környékbeli szlovák településekről, de a romániai Nagylakról is érkeztek versenyzők. A versenyzőknek 10 kg húsból kellett elkészíteniük a legfinomabb kolbászt, saját, otthoni receptjük alapján, melyet három tagú zsűri értékelt.
Megszólalók: Paulik Antal, szlovák parlamenti szószóló, Tóth András zsűritag, Krajcsovics Hajnalka, Gergő Marcell, Iveta Chvostková, Marika Petrovská, Ján Pitonák, Lászik Mihály – elnök-Csabai Szlovákok Szervezete

– Az érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink vagy szeretett ember elvesztését minden esetben gyászfolyamat követi. Az ezeket követő érzelmek összességét takaró természetes lelki folyamatnak (gyász) nincsenek szakaszai, nem gyógyítja az idő, sokszor félelmetes, és azt sem tudjuk, hogy mit tegyünk….
megszólalók: Fuhl Imre, Lampert Csaba, Nagy Mária, Körtvélyesi Ivett, Karkus Katalin, Ocsovszki Ildikó

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább