Román nemzetiségi műsor – 44. hét

Az október 31. és november 6. közötti adások tartalmából.
 

Október 31., hétfő:
– Hírek
– Válogatás az október 31-én történt érdekesebb eseményekből
– Négy nap múlva, november 4-én, kezdetét veszi a 15. női kézilabda Európa-bajnokság. Románia a C csoportban van Franciaországgal, Hollandiával és, Észak-Macedóniával. Az IHF Cristina Ndagu-ról készített filmmel reklámozta a tornát: „Cristina Neagu – A kézilabda legendája”.
Megszólaló: Kreszta István, Cristina Neagu
– November 8-án lesz Mihály és Gábriel Főangyalok, és a többi égi erők ünnepe. A kétegyházi románok ősei, az 1779 – ben építetett templomukat Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára bízták. Azóta minden év novemberében megünneplik templomuk Védőszentjeit. Az idei ünnepet november 8-án lesz.
Megszólaló: Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa.
– Varró és himzőkör indul decemberben Gyulán, a Magyarországi Románok Országon Önkormányzatának a székházában. A foglalkozásokat Anca Becan vezeti. Már tízen jelentkeztek több hazai román településről.
Megszólaló: Bekán Anca.
– Népzenei műsor: Sebastian Rosca, a Temesvári „Banatul” Együttes karnagya és Liliana Laichici, népdalénekes.
Megszólaló: Daniela Bacila, Sebastian Rosca, Liliana Laichici.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 1., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a november 1-én történt érdekesebb eseményekből.
– November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. pedig a halottak napja a keresztény világban. Ma este gyertyákat, mécseseket gyújtanak az elhunyt szerettek emlékére az emberek.
– Pünkösd utáni 22. vasárnap (október 30-án) ismét Szent Liturgia volt a Szegedi Román Ortodox Kápolnában, ahol a halottakért emlékéért is imádkoztak.
Megszólaló: Bekán Aurél Atya.
– Faluhelyen abból hogy melyik harang mennyi ideig és milyen megszakítással szólal meg, meg lehet állapítani, hogy milyen korú, nemű és családi állapotú volt az elhunyt. Harangozási szokások Magyarcsanádon.
Megszólaló: Ioanchim Hidisan, a magyarcsanádi Román Ortodox Temolom egykori harangozója.
– „Halotti szertartások a magyarorországi románoknál” cimmel tartott előadást Florin Olteanu Atya, a Kétegyházi Román Ortodox Templom parókusa.
Megszólaló: Florin Olteanu.
– Román Bál volt október 29-én a Budapest Főváros XIII. kerületi Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Felléptek az AJAMK-ban többek között Gigor István és Enyedi Ágnes Kárpátokon innen és túli mezőségi és moldvai táncokkal, Laszlo Ioan táncdalokkal és az Ansamblul Zarandului ének és táncművészeti csoport és volt fotókiállítás is.
Megszólaló: Mirela Onciu, a Budapest Főváros XIII. kerületi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
– Már sokan jelentkeztek a decemberben induló varró és himzőkörre, melyet Gyulán, a Magyarországi Románok Országon Önkormányzatának a székházában tart Anca Becan.
Megszólaló: Bekán Anca.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 2., szerda:
– Hírek-sport
– Hetedik alkalommal rendezték meg október 28-án Battonyán a Magdu Lucian Román Általános Iskola szervezésében „Aranyhang” címmel a magyarországi román nemzetiségi iskolák énekversenyét. A szervezők célja a tehetségek felkutatása és felkarolása, valamint lehetőséget biztosítani számukra a bemutatkozáshoz. A résztvevő iskolák az ország számos pontjáról érkeztek, 30 tanúló reszt vett a versenyen.
– A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata 2022. október 1-től tagja az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN. 2022. szeptember 29 és október 2. között Berlinben tartották a FUEN kongresszust, melyen vett részt Kozma György elnök a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata képviseletében. Interjú Kozma Györggyel az MROÖ fogadtatásáról ebben a nemzetközi szervezetben és az idei FUEN találkozón való részvétel tapasztalatairól.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 3., csütörtök:
– Hírek
– A hét embere „Personalitatea săptămânii”, sorozat: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája Mihail Sadoveanu román író. Megszólaló: dr. Judit Călinescu és Izabela Cefan főikolai diák
– Heti jegyzet – téma minden szentek ünnepe
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle ”A Foaia românească” hetilap új számának tartalmáról
– Riport az október 29-én Budapesten rendezett román bálról. A rendezvényt a 13. kerületi román önkormányzat szervezte közösen más budapesti és környékbeli önkormányzatokkal. Megszólaló: Mirela Onciu, 13. kerületi roman önk. elnöke, Hidvégi Péter, aki egy fotókiállítást hozott az eseményre romániai képeiből, Cionca Augustin és Peri Vasile, vendégek az aradi együttesből és más báli vendégek is: Anca Cheveresan, Veronica Maer éa Bulai Tereza

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

November 4., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– A nap szentjeiről – November 4-én az Ortodox Templom tiszteletreméltó Nagy János atyát megemlékezi.
– November 2-án a Gyulai városrészben található román temetőben Simion Pop, Románia egykori Magyarországi nagykövetének emlékére, koszorúzással egybekötött megemlékező istentiszteletet tartottak, aki az 1990 – 1992-es időszakban volt a román nagykövet Budapesten. Simion Pop 2008-ban elhunyt és a Gyulai temetőben eltemették.
– A Budapesti József Attila Művelődési Központ adott otthont október 29-én, szombaton a hagyományos Román Bálnak, amelyet a 13 kerület Román Önkormányzat szerveztte. A bálon Magyarországi románok és Romániai vendégek vettek részt. A program elején kulturális programok sora következett, énekek, táncok, versek, valamint az Arad megyei „Zărandului” Együttes tradicionális román táncokkal örvendeztette meg a közönséget, majd a zenei hangulatról Ioan László ill. a zenekar, amely változatos műsort mutatott be hagyományos román népdalokból és táncokból.
Megszólaló: Mirela Onciu
– A nap példázata: Az öreg és az élet ítélete

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 5., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A nap szentjeiről –  Ebben a hónapban az ötödik napon a Szent Mártírok Galakciója és Emesai Epistimi megemlékezése.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub
– Az Apusenilor utat megnyitották a forgalom előtt, és ez az új út Románia, amely meghódította a románok szívét. Románia leglátványosabb útjai, Transalpina és Transzfogărășan mellett a legújabb út, a Drumul Apusenilor mellett, csodálatos tájjal azoknak, akik szeretik a természetet és a hegyeket.
– A magyar kormány a „Nemzetiségekért Díjat” alapította azzal a céllal, hogy elismeri a természetes személyek és nemzetiségi szervezetek által benyújtott érdemes tevékenységet az országban. A díjat a nemzetiségek napja december 18-án adják át.
– A nap példázata – Az életben válasszunk a boldogságot

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

November 6., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma van Pünkösd után 24. vasárnap.
– A mai nap evangéliuma Jairus leányának és a vérfolyásos asszonynak a meggyógyítását meséli el.
Megszólaló: Visarion Tuderici Atya
– Múlt vasárnap, október 30-án, Szent Liturgia volt a Szegedi Román Ortodox Kápolnában, ahol a halottak emlékéért is imádkoztak. Egy hete volt a Pünkösd utáni 22. vasárnap
Megszólaló: Bekán Aurél Atya.
– Ma volt a kétegyházi Román Ortodox Tempom védőszentjeinek az ünnepe. A Püspöki Szentmise után az idén is megrendezték az „Én falum, Kétegyháza” elnevezésű rendezvényt, melyet 2017-ben rendeztek meg első alkalommal, Florin Olteanu Atya kezdeményezésére. November 1-én volt a mindenszentek ünnepe, november 2-án pedig a halottak napja.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Már sokan jelentkeztek a decemberben induló varró és himzőkörre, melyet Gyulán, a Magyarországi Románok Országon Önkormányzatának a székházában tart Anca Becan. Megszólaló: Bekán Anca
– Riport az október 29-én Budapesten rendezett román bálról. A rendezvényt a 13. kerületi román önkormányzat szervezte közösen más budapesti és környékbeli önkormányzatokkal. Megszólaló: Mirela Onciu, 13. kerületi roman önk. elnöke, Hidvégi Péter, aki egy fotókiállítást hozott az eseményre romániai képeiből, Cionca Augustin és Peri Vasile, vendégek az aradi együttesből és más báli vendégek is: Anca Cheveresan, Veronica Maer éa Bulai Tereza

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca 

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: pixabay

Videó ajánló

Olvasson tovább