Szlovák nemzetiségi műsor – 43. hét

Az október 24-30. közötti adások tartalmából.
 

Október 24., hétfő:
– Beköszönés, műsorismertetés, hírek
– Nemzetiségi információk
– Felhívások:
– November 1-ig jelentkezhetnek a folklórcsoportok a jövő évi Gyetvai Folklórfesztiválra, melynek témája a téli ünnepkör
A Bethlen G. Zrt nemzetiségi támogatási felhívásai
– Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2022-ben ünnepli megalakulásának 77. évfordulóját. A szervezet, amely mára a világ csaknem valamennyi független államát magában foglalja, 1945-ben azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse az államok közti együttműködést, illetve a nemzetközi béke és biztonság megteremtését.
– A szlovák irodalmi nyelv története – 3. rész.
Megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem szlovák tanszékének lektora
– Rádiójáték –„ Prešporské čary pána Christiana” (Pozsonyi Rádió, archívum)
(írta: Peter Glocko, rendező: Martin Kákos) megszólalók, szereplők: Oľga Solárová, Dominika Žiaranová, Helena Geregová, Pavol Topoľský, Peter Bzdúch

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 25., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívások
– Október 22-én a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza udvarán rendezték meg a Csabai kolbász ünnepe elnevezésű kolbászgyúró versenyt, melyre 15 csapat nevezett be, nemcsak a környékbeli szlovák településekről, de a romániai Nagylakról is érkeztek versenyzők. A versenyzőknek 10 kg húsból kellett elkészíteniük a legfinomabb kolbászt, saját, otthoni receptjük alapján, melyet három tagú zsűri értékelt. A mai műsor első részében az alföldi szlovákok idei „mini kolbászfesztiváljáról” készült összeállításunk első részét hallhatják.
Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, elnök, OSzÖ, Kiszely András, szervező, elnök, békéscsabai szlovák önkormányzat, Kesjár Mátyás Csabaszabadiból, Zelman Ferenc és Venyercsan Erzsébet Tótkomlósról, Lopusnyi Natália, szervező, Mirko Sefer és Pavel Sinka Nagylakról, Döme Tibor, elnök, szlovák önkormányzat Elek, Szeljak Bence, elnök, Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete.
– Az adás második részében folytatjuk a Rodostrom / Családfa / c. néprajzi sorozatot, melyben a családi szokásokról lesz szó. Szerkesztő: Samuel Smetana

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 26., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– aktuális felhívások
– A mindenszentek alkalmából várható megnövekedett utasforgalom miatt a Szlovák Vasúttársaság idén is erősítő vonatokat indít…
– Október 14. és 16. között Szarvason immár 13. alkalommal rendezték meg a színjátszó csoportok nemzetközi seregszemléjét Együtt a színpadon. A szarvasi Cervinus Teatrum színpadain paranormális komédiát, énekes játékot, melodrámát, költői színházat, drámát és vígjátékot is nézhették az érdeklődők.
– A vajdasági Aradácsból általános iskola színjátszó kör tagjai egy színdarabot adotak elő arról, mit csinálnak a kis állatok, ha odakint esik az eső.
megszólaló: Obsustová Adela
– Az Együtt a színpadon találkozón a Ján Chalupka Brezno Színház társulata az Orchester Titanicot adta elő. Vezetője, Gabriel Obenauer szerint, Breznóban már régóta játszanak amatőr színházat, de 2023-ban „csak” százéves fennállásukat ünneplik majd.
megszólaló: Gabriel Obernauer
– Az Együtt a színpadon szemlén gyakori vendégek a nadlaki amatőr színészek. Idén hozták Už sú všetci v jednom verci /a Mindenki a zsákban/ c. Ferko Urbánek darabját.
megszólaló: Kmetová Elena
– Október 22 – én meghalt Piláriková Anna, a Magyarországról Áttelepültek Egyesülete elnöke, a galántai Matica Slovenská Házának volt igazgatója. Utolsó búcsúztatására október 27-én, csütörtökön kerül sor a galántai új temetőben.
Piláriková Anna portréja, archív 2016

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 26., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– aktuális felhívások
– A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a település újratelepítésének 275. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget október 1-jén székhelyén a Pilisi Szlovákok Központjában az un. helyi Szlovák Házban. A kora délutáni órákban a gyerekek vették birtokba a tereket. Volt arcfestés, különböző játékok, szlovák gyerek dalok szóltak és természetesen versenyek is. Ezt követően kezdődött a hivatalos program. Néhai polgármester Havelka József emléktáblájánál helyezték el az emlékezés virágait, tisztelői, egykori barátai és a szlovákság képviselői. Ő volt egyike azoknak, akik a központot megálmodták. Éppen tíz éve október 2-án adták át Robert Fico az akkori szlovák kormányfő és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke személyes részvételével. Erről is megemlékeztek az ünnepségen. Ez alkalomból újból állt össze „Gyerek kórus” is, amely 50 évvel ezelőtt jött létre a helyi szlovák iskolában….
Megszólalók: Demjén Márta- elnök, Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat, Szabóné Marlok Júlia, Bp. szlovák iskola igazgatója, Rimegová Katarína, Szivek Józsefné Katalin, pávakör vezetője

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 28., péntek:
– Október 22-én a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza udvarán rendezték meg a Csabai kolbász ünnepe elnevezésű kolbászgyúró versenyt, melyre 15 csapat nevezett be, nemcsak a környékbeli szlovák településekről, de a romániai Nagylakról is érkeztek versenyzők. A versenyzőknek 10 kg húsból kellett elkészíteniük a legfinomabb kolbászt, saját, otthoni receptjük alapján, melyet három tagú zsűri értékelt. A mai műsor első részében az alföldi szlovákok idei „mini kolbászfesztiváljáról” készült összeállításunk második részét hallhatják.
Megszólalók: Paulik Antal, szlovák parlamenti szószóló, Tóth András zsűritag, Krajcsovics Hajnalka, Gergő Marcell, Iveta Chvostková, Marika Petrovská, Ján Pionák , Lászik Mihály – elnök-Csabai Szlovákok Szervezete

– A műsor második részében a Ján Chalupka regénye alapján készült Bendeguz c. rádiójátékot hallhatják. Szerző: Jozef Repko

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 29., szombat:
– Mindenszentek, halottak napja és a reformáció emléknapja előtt Dr. Ladislav György előadását hallhatjuk ezekről az emléknapokról, azok eredetéről. A mindenszentek és a halottak napja közötti különbség nem mindenkinek világos, hiszen a két, egymást követő ünnepnap összemosódott a néphagyományban is. A halottak napjáról a magyar katolikus parasztság úgy tartotta, hogy ez a halottak visszajárásának ideje is. Egyes vidékeken éjszakára ételt is kikészítettek a halottaknak, vagy a temetőbe, a sírokra vitték ki. A katolikus néphagyományban tilalmak is kapcsolódtak a halottak napjához, például nem volt szabad befőzni és kenyeret sütni. Az ortodox egyház nem a római katolikus halottak napján emlékezik meg az elhunytakról, hanem a pünkösdi időszakban.Ezekről a különbségekről, mint ahogy a reformációról is hallhatunk ma érdekességeket a SZTE szlovák nyelvi lektorától.
Megszólaló: dr. Ladislav György, lektor, SZTE

– Október 31-én, hétfőn a Reformáció ünnepén és emléknapján, világszerte arról emlékeznek meg a keresztyén, protestáns felekezetek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A Reformáció 505. évfordulója alkalmából tanulmányutat szervezett a nyár folyamán az Országos Szlovák Önkormányzat, a reformáció szempontjából jelentős helyszínekre. A 4. alkalommal megszervezett Evangélikus tanulmányúton a résztvevők Szlovákia, Csehország és Németország Luther Márton és Ján Kollár életéhez kapcsolódó városaival ismerkedtek meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 30., vasárnap:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Az óraátállítást, a nyári és téli időszámítás közti váltást ma már világszerte több mint 70 ország csinálja minden év márciusában és októberében.

Válogatás e heti műsorainkból:
– Október 14. és 16. között Szarvason immár 13. alkalommal rendezték meg a színjátszó csoportok nemzetközi seregszemléjét Együtt a színpadon. A szarvasi Cervinus Teatrum színpadain paranormális komédiát, énekes játékot, melodrámát, költői színházat, drámát és vígjátékot is nézhették az érdeklődők. A vajdasági Aradácsból általános iskola színjátszó kör tagjai egy színdarabot adotak elő arról, mit csinálnak a kis állatok, ha odakint esik az eső.
megszólaló: Obsustová Adela
– Az Együtt a színpadon találkozón a Ján Chalupka Brezno Színház társulata az Orchester Titanicot adta elő. Vezetője, Gabriel Obenauer szerint, Breznóban már régóta játszanak amatőr színházat, de 2023-ban „csak” százéves fennállásukat ünneplik majd.
megszólaló: Gabriel Obernauer
– Az Együtt a színpadon szemlén gyakori vendégek a nadlaki amatőr színészek. Idén hozták Už sú všetci v jednom verci /a Mindenki a zsákban/ c. Ferko Urbánek darabját.
megszólaló: Kmetová Elena
– Október 22 – én meghalt Piláriková Anna, a Magyarországról Áttelepültek Egyesülete elnöke, a galántai Matica Slovenská Házának volt igazgatója. Utolsó búcsúztatására október 27-én, csütörtökön került sor a galántai új temetőben.
Piláriková Anna portréja, archív 2016
– A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a település újratelepítésének 275. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget október 1-jén székhelyén a Pilisi Szlovákok Központjában az un. helyi Szlovák Házban. Ez alkalomból újból állt össze „Gyerek kórus” is, amely 50 évvel ezelőtt jött létre a helyi szlovák iskolában

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább