Román nemzetiségi műsor – 43. hét

Az október 24-30. közötti adások tartalmából.
 

Október 24., hétfő:
– Hírek
– Válogatás az október 24-én történt érdekesebb eseményekből.
– 19 éve, 2003. október 22-én halt meg Árgyelán György, aki több mint 50 éven át volt a Kétegyházi Román Ortodox Templom kántora. 1942 és 2000 között szolgálta szülőfaluja templomát, ahol az 1990-es években segítette az Aradról éérkezett Florin Olteanu Atya beilleszkedését is.
Megszólaló: Árgyelán György
– 2007 óta, a temlpom falára helyezett emléktábla is őrzi Árgyelán György, egykori kántor emlékét. Beszélgetés Árgyelán Györggyel, a kétegyházi Román Ortodx Templom egykori kántorának a fiával. Idősebb Árgyelán György több mint fél évszázadon keresztül volt kántor Kétegyházán.
Megszólaló: Ifj. Árgyelán György
– A Nyisztor György-emlékév újabb rendezvényét tartották Méhkeréken. Nyisztor György a hazai románság kulturális kincsét, a néptáncot szerte az országban és a határokon túl is képviselte. Miután, május 6-án születésének 100. évfordulóját, augusztus 20-án pedig, a népművészet mestere elismerésének 50. évfordulóját ünnepelték meg, október 22-én tartották a következő rendezvényt. Most a Méhkeréki Kultúrcsoport megalakulásának 75. évfordulójára emlékeztek. Az eseményre elmentek az eleki táncosok. A két tánccsoport szoros kapcsolatot ápol.
– A Desperado együttes dalaiból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 25., kedd:
– Hírek
– Válogatás az október 25-én történt érdekesebb eseményekből.
– A Román Ortodox Egyház ma ünnepli Szent Marcianus és Márton, konstantinápolyi vértanúkat.
– Az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Együttes fellépet a Szent Benedek Idősek házában, ahol több egykori eleki lakos is él.
Megszólaló: Bágy György, az együttes vezetője.
– Egy éve halt meg Bágy János, eleki táncos, aki a hazai románság néptánc hagyományainak megőrzésért, tovább adásáért dolgozott. 1993-ban megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Román edzők, akik 1990 előtt szövetségi kapitányként dolgoztak más nemzetek csapatainál. Virgil Mardarescu 1974-1978 volt a Marokkoi labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya.
– Ioachim Hidisán, a magyarcsanádi Román Ortodox Templom egykori harangozója mesél a települás régmúltjáról.
Megszólaló: Ioachim Hidisan.
– Az Ortodoxia szépségéről tartott előadást Méhkeréken dr. Constantin Necula, ortodox teológia tanár. A nagyszebeni Ortodox Teológiai Kar tanárát Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke köszöntötte és mutatta be.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 26., szerda:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– A nap szentjeiről – Szent Demetriust minden év október 26-án ünneplik. Az ünnep az ősz legfontosabb vallási eseménye az ortodox keresztény naptárban.
Október 9. és 14. között, Gyula városában a tapasztalatcsere új szakaszát szervezték meg a 9-12. osztályos tanulók számára. A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium, a Karácsony János Gimnázium és a Nicolae Bălcescu Gimnázium júliusától vett részt ebben a projektben. A középiskolák együttműködtek az olaszországi Budrio város középiskolájával, és ez a tapasztalatcsere több mint 20 éve, az Erkel Ferenc Gimnázium kezdeményezésére kezdődött.
– A Hortobágyi pásztorok hagyományos tudása, a Méhkeréki román néptánchagyományok, valamint a Magyar hímzési hagyomány és továbbélése a kortárs hímzőműhelyekben a közelmúltban felkerült, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.A Méhkeréki Kulturális Csapatot 75 éve, 1947. október 20-án alapították fiatal lelkes helyiek, akik a néptánc mellett színházi jeleneteket és népdalokat is beépítettek a csapat előadásaiba. A jubileumot gazdag és változatos programmal ünnepelték október 22-én a néptánc szerelmeseinek egész napos műsorral, amely kicsiktől idősekig, kicsiktől nagyokig minden generációra fókuszált.
Megszólaló: Margit Tát
Szurkolói klub

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 27., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás az október 27-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.

– A hét szemilyisége c. sorozat: Gheorghe Tattarescu templomi festőként kezdte, de azután Romában tanult, és az akadémizmus követője lett neoklasszicista alkotásaival. Egyike volt az 1864-ben Bukarestben alapított Szépművészeti Iskolának is.
Megszólaló: dr. Calinescu Judit, a szegedi román tanszék lektora

– Megjelent a „Foaia Romaneasca” hetilap új száma.– 4.45. (tudósítás: László Anita)

– Heti jegyzet: – Látogatás a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Megszólaló: Edda Illyes

– Aktuális kérdések: mikor kezdődik Karácsony böjtje? 65 nap van még az idei évből. Az Ortodox Egyház negyven napos böjttel készíti fel lelkünket és testünket a Születés ünnepére.

– A Perinita Fesztivál a magyarországi román iskolák tánccsoportjainak a találkozója. A Barátság kupához hasonlóan azt a rendezvényt is az Országos Román Önkormányzat szervezi. Az esmény a tervek szerint a tanév első felében lesz.
Megszólaló: Kozma György, a ORÖ elnöke. – 1.45. (hangképes tudósítás: Bauer Adam)

– Sok résztvevője volt 2013-ban a Perinita Fesztiválnak.
Megszólaló: Grósz György, koreográfus, Juhász Tibor, szervező.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 28., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi kalendárium
– A nap szentjeiről –  E hónap huszonnyolcadik napján az Ortodox Templom emliti Terentius, Neonilla szent vértanúk és fiaik Nita, Sarvil, Ierax, Theodul, Fota, Vil és Evnichi.
A Magyarországi Románok Önkormányzat elnöke Kozma György, munkaülést hívott össze október 27-re, csütörtökre .Az ülésen 12 napirendi pont szerepelt: Tájékoztatás a két ülés között lezajlott eseményekről, Bemutató és támogatott oktatási intézmények szakbeszámolóinak jóváhagyása a 2021/2022-es tanévre, A köznevelési intézmények 2022/2023-as tanévi munkatervének felülvizsgálata, Harmadik módosítás, valamint megválasztották a képviselőt a Nemzetiségi Tanácsban.
– A Magyarországi Vallás- és Nemzetiségi Kapcsolatok Államtitkársága által megbízott Budapesti Bethlen Gábor Alap új szakaszt indított a nemzetiségi versenyben a civil szervezetek 2023. évi működéséhez szükséges források megszerzése érdekében. minimum 300.000 Ft, maximum 5.000.000 Ft megszerezhető. Pályázni a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül lehet, amely regisztrációt követően érhető el a „Bethlen Gábor” Alap honlapján. A pályázatokat 2022. november 10-ig 16 óráig lehet benyújtani.
– Román zenei sorozat – A Proconsul egy 1999-ben alapított pop-rock együttes, és az első romániai zenekar. 1999-ben a „De la ruși”… című debütáló kislemezzel váltak ismertté, bár már régóta együtt énekeltek. 2000-ben a „Cerul” darabbal 3. helyezést értem el a Mamaia fesztivál alkotói szekcióján. Ez egy olyan időszak volt, amikor nehezen mentek a dolgok a zenekar számára, és a fiúknak el kellett adniuk hangszereiket, hogy együtt maradhassanak (ez a pillanat ihlette a „Barátok nélkül” című dalt). Dragoș Dincă kollégái tudta nélkül elküldte a darabot a Mamaiai előválogatóra, és számukra meglepő módon, kvalifikálta magát.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 29., szombat:
– A román ortodox és a neoprotestáns egyházak vasárnapi programja
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja
– Interjú Maria Szarka Zombaival, ketegyházi nyugdíjas tanárnővel, aki a ketegyházi román tárgyakból és textíliákból álló személyes hagyományos gyűjteményéről beszél. Megszólaló: Maria Szarka Zombai

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Október 30., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel.
– Október 26-án volt Szent Deleter vértanú ünnepe. Szent Demeter († 304) az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje, mind görög, mind szláv területen találkozunk nevével, ünnepével.
– A Baptista Egház üzenete: A fáraó különös álmot lát hét tehénről, és hét gabonakalászról. Megtudja, hogy József képes megfejteni az álmokat. – A fáraó álma. Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– November 6-án tartják meg a kétegyházi Román Ortodox Tempom védőszentjeinek az ünnepét. A Püspöki Szentmise után megrendezik most is az „Én falum, Kétegyháza” elnevezésű rendezvényt.
– 2017- ben tartott ünnepre sokan jöttek a szomszédos településekről: Elekről, Pusztaottlakáról, Gyuláról, Battonyáról de, jöttek vendégek Romániából is.
Megszólaló: Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa és Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
19 éve, 2003. október 22-én halt meg Árgyelán György, aki több mint 50 éven át volt a Kétegyházi Román Ortodox Templom kántora. 1942 és 2000 között szolgálta szülőfaluja templomát, ahol az 1990-es években segítette az Aradról éérkezett Florin Olteanu Atya beilleszkedését is.
Megszólaló: Árgyelán György.
– Interjú Maria Szarka Zombaival, kétegyházi nyugdíjas tanárnővel, aki a kétegyházi román tárgyakból és textíliákból álló gyűjteményéről beszél. Megszólaló: Maria Szarka Zombai

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: forrás: foter

Olvasson tovább