Szlovák nemzetiségi műsor – 42. hét

Az október 17-23. közötti adások tartalmából.
 

Október 17., hétfő:
– nemzetiségi inf.
– Hétvégén Szarvason Színházi Találkozón a nézők 6 előadást látták. Mi a kettő rendezővel beszélgetünk. A Vertigó – Szlovák Színház új darabot próbál….
megszólaló: Nagy András, Vertigó rendezője és színésze, Jókai Ági, budapesti szlovák iskola színjátszó kör vezetője
– A szlovák nyelv történetének harmadik részében a szlovák irodalmi nyelv alapjairól beszél György Ladislav, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora.
A szlovák irodalmi nyelv története – 3. rész.
megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem szlovák tanszékének lektora
– Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat 18. rész
A történetben, amelyet a műsor második részében ajánlok Önöknek, szó lesz a régi Dunáról, amely egy óriási titkot rejt… 17,00
pozsonyi anyag, alkotók: Machaj Lubos, Vlasková Rozália
megszólaló: Machaj Lubos, Vlasková Rozália, Mirko Bohus történész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 18., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Aktuális felhívások
– Riport összeállítás: Rendhagyó módon mutatták be október első hétvégéjén a békéscsabai szlovák tájházban a helyi szlovák önkormányzat szakácskönyvét, amelyben harminc recept kapott helyet. Ezek közül tizenhatot – a kiszelylevestől kezdve a haluskákon át a fánkig – a helyszínen meg is kóstolhattak az érdeklődők. A szlovák tájház régi iratgyűjteményében találtak kézzel, csabai szlovákul, tótul írt recepteket, amelyek mindegyikének végére oda volt írva, hogy: Dobrí apetík!, azaz Jó étvágyat! Ezt követően kezdték el a fiatalok összegyűjteni a régi recepteket, hogy aztán azokat egy illusztrált kétnyelvű szakácskönyvben kiadhassák.
Megszólalók: Kiszely András, szerző, elnök, szlovák önkormányzat, Békéscsaba,
Püski Liker Bence, fordító, Hankó János, Aradszki Ilona, Tuska János, Tóth Mihály, Verasztó János ev.lelkész.
– A műsor második részében a Rodostrom- /Családfa/ c. néprajzi sorozatból hallhatnak egy részt: a multikulturális hatás a hagyományos gasztronómiaban. megszólalók: Samuel Smetana-szerkesztő, Rastislava Skalická,

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 19., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés, hírek
-Nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Szlovák Kardiopulmonális Bizottság ünnepeli megalakulásának évfordulóját, melynek keretében különböző programokkal hívja fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára
-Tévhitek a menopauzáról a Menopauza világnapján
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
A téma: Változókor – Magyarországon több mint hétszázezer nő van abban az életkorban, amikor érezheti a változókor tüneteit. Ezt a bonyolult, hormonális változással járó időszakot sok tévhit övezi, melyeket jobb eloszlatni.
Mi történik változókorban a szervezetünkben? Mik a menopauza tünetei? Mikor kezdődik a menopauza? Változókor és a mellrák kockázata? Ezekre a kérdésekre fog válaszolni a Pozsonyi sv. Cyril Metod kórház nőgyógyásza.
Megszólaló: prof.dr. Miroslav Borovsky
-Nora Gubková, Pozsonyi Rádió riportere és Daniela Kapitánová szlovák írónő beszélgetése
Megszólaló: Nora Gubková, Daniela Kapitánová

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 20., csütörtök:
– Nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Az 1956-os forradalom és szabadságharc.
megszólaló: az 56-os forradalmi eseményekre emlékezik Bárkányi Valkán Zoltán, magyarországi költő és író. Mesél a Kesztölci Köztársaság legendájáról.
– A Felső-Garammenti többszólamú éneklésről, az egyedi felvételekről beszél Alžbeta Lukáčová etnomuzikológus (zenés összeállítás, Pozsonyi Rádió, 55.00)
Megszólaló: Alžbeta Lukáčová etnomuzikológus

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 21., péntek:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Október végén tartják Pozsonyban a Szlovák Állanó konferenciát, melyet ez alkalommal online követhetnek és kérdéseket tehetnek föl
– Aktuális felhívások
– Tegnap kezdődött a 25.Csabai Kolbászfesztivál- szombati és vasárnapi programok
– Holnap rendezik meg a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában az alföldi szlovákok kolbászgyúró versenyét. A csabai szlovák kolbászünnepe és a disznótoros kóstoló 10 órakor kezdődik. „Klobásiáda” néven 2016-ban második alkalommal rendezték meg a csabai szlovákok a saját „mini kolbászfesztiválukat” . Az erről készült összeállítás ismétlését hallhatják ma, mintegy kedvcsinálóként a holnapi program előtt.
Megszólalók: Lászik Mihály(elnök, Csabai Szlovákok Szervezete), Vozár Márton, Kiszely András, Ambrus Zoltán, a fesztivál alapítója, Iveta Matejková, Otokar Klein, polgármester -Érsekújvár, Szilvia Kiss, tánccsoportvezető, Érsekújvár, Vítkova Ruzena, kesjár János, Kesjár András, Botta György,
István János, Szlaukó István, Huszárik Mihály, Murvai Benedek, Mesnyikov Melinda, Ladislav Boros, Mária Gazová, Adriena Slaníková, Frankó Anna
– Rádiójáték- Citová zmes – Érzelmek keveréke – pozsonyi anyag
Szerző: Zuzana Ulicianská

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 22., szombat:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Felhívások:
– November 1-ig jelentkezhetnek a folklórcsoportok a jövő évi Gyetvai Folklórfesztiválra, melynek témája a téli ünnepkör
A Bethlen G. Zrt nemzetiségi támogatási felhívásai
– Október az idősek hónapja, így a műsor első részében ez lesz a fő témánk. Ellátogatunk egy Családi napra, melyet 2012-ben rendezett a Tótkomlósi Evangélikus Gyülekezet által működtetett szeretetotthon. megtudhatjuk, miért döntöttek a beköltözés mellett a lakók és a családtagok, milyen pozitív hozadéka lehet a bentlakásnak az idősek számára.
Megszólalók: Szpisák Attila, ev. lelkész, az otthon lakói: Meleg Zuzsanna, Karasz Zuzsanna, Hovorka Mária, Suta Zsuzsanna, Danis Éva, Balázs Éva, Bugyinszki Erzsébet.
– Portré – beszélgetés a 80 éves Thirring Viola színésznővel. Viola Budapesten született, de gyermekéveit Érsekújváron töltötte. A mai napig a Vertigo Szlovák Színháznál szlovák nyelvű szerepekben játszik. Tanítással is foglalkozik, 1990-től a Pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar művészi beszéd tanára.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 23., vasárnap:
Válogatás e heti műsorainkból
– Az 1956-os forradalom és szabadságharc.
megszólaló: az 56-os forradalmi eseményekre emlékezik Bárkányi Valkán Zoltán, magyarországi költő és író. Mesél a Kesztölci Köztársaság legendájáról.
– Riport összeállítás): Hétvégén Szarvason Színházi Találkozón a nézők 6 előadást látták. Mi a kettő rendezővel beszélgetünk. A Vertigó – Szlovák Színház új darabot próbál….
megszólaló: Nagy András, Vertigó rendezője és színésze, Jókai Ági, budapesti szlovák iskola színjátszó kör vezetője
– Riport-összeállítás: Rendhagyó módon mutatták be október első hétvégéjén a békéscsabai szlovák tájházban a helyi szlovák önkormányzat szakácskönyvét, amelyben harminc recept kapott helyet. Ezek közül tizenhatot – a kiszelylevestől kezdve a haluskákon át a fánkig – a helyszínen meg is kóstolhattak az érdeklődők. A szlovák tájház régi iratgyűjteményében találtak kézzel, csabai szlovákul, tótul írt recepteket, amelyek mindegyikének végére oda volt írva, hogy: Dobrí apetík!, azaz Jó étvágyat! Ezt követően kezdték el a fiatalok összegyűjteni a régi recepteket, hogy aztán azokat egy illusztrált kétnyelvű szakácskönyvben kiadhassák.
Megszólalók: Kiszely András, szerző, elnök, szlovák önkormányzat, Békéscsaba,
Püski Liker Bence, fordító, Hankó János, Aradszki Ilona, Tuska János, Tóth Mihály, Verasztó János ev.lelkész.
– Nemzetiségi hírek, aktuális felhívások

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább