Román nemzetiségi műsor – 42. hét

Az október 17-23. közötti adások tartalmából.
 

Október 17., hétfő:
– Hírek.
– Válogatás a szeptember október 17-én történt érdekesebb eseményekből.
– Szent Nikodémus (Tismanai Oertodox Szent Nukodemus) 1320-ban született Prilepben, amely akkor a Bizánci Birodalom városa volt. Megalapította Vodita és Tismana kolostorait.
– A battonyai Szent György román ortodox templom történetéről beszél egy 1991-ben rögzített felvételen Ilie Ciocan Atya. A templom egykori plébánosára emlékezünk, aki öt éve halt meg. Ilie Ciocan Atya volt az első misszionárius lelkésze a magyarországi román ortodox közösségnek. 1991. április 28-án lett a battonyai templom parókusa, amelyet 27 éven át szolgált.
Megszólaló: Ilie Ciocan.
– A növekedő energiaárak miatt takarékoskodni próbálnak a Kétegyházi Baptita Gyülekezetben is. Október 9-én tartották meg a hálaadó napot. Az volt az utolsó esemény a Templomban, amely egy nagy és impozáns épület. Takarékossági okokból, a tél folyamán a templom melletti jóval kissebb épületben tartják meg az Istentiszteleteket.
Megszólaló: Füstös Gyula, a gyülekezet lelkipásztora.
– Bemutatjuk a Speranta keresztény együttest. Az együttes tagjai dalokkal mondják el, hogyan alakítja az életüket Jézus.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 18., kedd:
– Hírek
– Riport, a Méhkeréki Ortodox Napokról. A Méhkeréki Ortodox Napok keretében a faluba látogatott dr. Constantin Necula, ortodox pap Nagyszebenből, aki néhány életpéldán keresztül meghatározásokat adott az ortodoxiára. A rendezvény két napig tartott, gyermekprogramokkal, konferenciával, pszaltikus zenei koncerttel, majd október 16-án, vasárnap a helyi templomban tartott istentisztelettel zárult, amelyen nagyszámú magyarországi és romániai hívő vett részt. Megszólaló: Siluan Püspökatya, Constantin Necula, Tát Margit méhkereki polgármester, Gheorghe Florin Cârciu, a határon túli románokért felelős államtitkár, aki vasárnap jelen volt a rendezvényen, valamint a találkozón jelen lévő hívek
– Válogatás az oktober 18-én történt érdekesebb eseményekből
– Interjú az 1968-1972-es osztálytalálkozóról a gyulai Nicolae Bălcescu Gimnáziumban, 50 évvel az érettségi után. Megszólaló: Görbedi József
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Román edzők, akik 1990 előtt szövetségi kapitányként dolgoztak más nemzetek csapatainál. Guinea, a 12 millió lakosú, francia nyelvű nyugat-afrikai állam legjobb labdarúgó eredménye az 1976-os afrikai nemzetek kupáján elért ezüstérem. A csapat szövetségi kapitánya abban az időben (1976-1977) Petru Moldoveanu volt. Az ország nemzeti tizenegye labdarúgó-világbajnokságra még sosem jutott ki.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Október 19., szerda:
– Hírek.
– Válogatás az október 19-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A román ortodoxok egyik legfontosabb szentje, Szent Paraszkéva – Prea Cuvioasa Maica Paraschiva – (Piroska) a 11. században élt. Trákiában, a Konstantinápolytól nem messze található Epivat faluban született, gazdag szülők gyermekeként. Ő azonban a szegénységet választotta, szerzetesnek állt, majd a Szentföldre zarándokolt és apácaként ott élt. Ereklyéit 1641-ben Vasile Lupu moldvai uralkodó hozta el Iasi-ba, az általa alapított templomba, de azokat 1889 óta az érseki székesegyházban őrzik. Szent Paraszkéva a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox kistemplom védőszentje is. Október 14-én, Szent Paraszkéva ünnepén, Püspöki Liturgiát és papi konferenciát is tartottak.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Petru Puscas Atya, a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox Templom parókusa.
– Szeptemberben ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját az Eleki Román Hagyományőrző Néptánc Együttes, amely számos rendezvényre kapot meghívót 2022-ben. Az ünnepi gálaműsor óta például, már Romániában is felléptek az eleki román táncosok. Szentannán jártak egy fesztiválon. Elek és Szentanna több évtizede testvérvárosok.
Megszólaló: Bágy György, az együttes vezetője.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: Egy vereség és egy győzelem volt a román csapatok mérlege múlt héten az UEFA Európa Konferecia Ligában. Kisorsolták a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának csoportjait. I CSOPORT: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
Megszólaló: Edward Iordanescu, a román válogatot szövetségi kapitánya.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 20., csütörtök:
– Hírek
– Válogatás az október 20-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Nyisztor György-emlékévvé nyilvánította az ideit Méhkerék önkormányzata. Nyisztor György a hazai románság kulturális kincsét, a néptáncot szerte az országban és a határokon túl is képviselte. Május 6-án, születésének 100. évfordulóját ünnepelték meg. Augusztus 20-án, Nyisztor György népművészet mestere elismerésének 50. évfordulóját. A következő rendezvény október 22-én lesz. A Méhkeréki Kultúrcsoport megalakulásának 75. évfordulójára emlékeznek. Az eseményre meghítták az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncsoportot is.
Megszólaló: Bágy György, az eleki csoport vezetője.
– A hét személyisége c. sorozat: A geopolitikai jellegű kérdésekkel legkorábban foglalkozó román gondokodók egyike, Simion Mehedinti (1869-1962), akit a román földrajztudomány atyjaként emlegetnek.
Megszólaló: dr. Calinescu Judit, a szegedi román tanszék lektora
Megjelent a „Foaia Romaneasca” hetilap új száma.
– Heti jegyzet: – A szarvasi Mini Magyarország nem csupán egy makettpark, de olyan élménypark, amely garantáltan maradandó emlékeket kínál.
Megszólaló: Edda Illyes
– Egy hónap múlva kezdődik a foci VB, az év talán legtöbbek által várt sportrendezvénye.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Bemutatjuk a fiatalon meghalt Todor „Tose” Proeszki, macedón popénekest, akit a „Balkán Elvisének” neveztek.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 21., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A nap szentjeiről – Október 21-jén az Ortodox Templom tisztelendő Nagy Hilarion atyánkról megemlékeztet.
– Az iskola az egyik legfontosabb szerepet tölti be életünkben, új perspektívákat kínál, megalapozza önmagunkról és az életről szerzett ismereteinket, interakciót és játékot kínál, amelyen keresztül megtanulunk kapcsolódni másokhoz, tárgyalni, vitatjuk álláspontunkat. Az iskola minden bizonnyal ablak a világra minden gyermek számára, aki átlépi a küszöbét. A hét egy hétköznapi napján ellátogattam Elek, Lőkösháza és Kétegyháza iskoláiba, hogy megörökítsem az első osztályos tanulók életének pillanatait. Minden órán találtam vidám gyerekeket és aktív tanárokat, akik elmesélték, hogyan zajlott az első évfolyam első osztályosoknak indult.
– Méhkerék új néptánc ünnepre készül. Száz éve született a faluban Nyisztor György, aki hozzájárult a micherechi néptánc országos, sőt nemzetközi hírnevéhez. Az ünnepi rendezvénysorozat október 22-én, szombaton folytatódik, amikor az első néptáncegyüttes megalakulását ünnepelték. A Méhkeréki Kulturális Csapatot 75 éve, 1947. október 20-án alapították fiatal lelkes helyiek, akik a néptánc mellett színházi jeleneteket és népdalokat is beépítettek a csapat előadásaiba. A jubileumot gazdag és változatos programmal ünneplik meg október 22-én a falu központjában.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 22., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A Budapest 13. szektorában működő Román Önkormányzat második alkalommal rendezi meg a Román Bált, amelyre október 29-én, szombaton kerül sor a budapesti Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, a József Attila u. 4. A hagyományőrző bál 16 órakor kezdődik művészeti és kulturális műsorral. A bál 15 órai kezdete előtt szintén a művelődési központban Hidvégi Péter aranydiplomával kitüntetett fotóművész fotóiból nyílik kiállítás. Az étlap hagyományos román ételekből áll majd.
– A Budapesti „Bethlen Gábor” Alap Államszövetség a magyarországi vallásokkal és nemzetiségekkel fenntartott kapcsolatokért a nemzetiségi verseny új szakasza: annak érdekében hogy 2023-ban forrásokat szerezzenek civil szervezetek működéséhez. A pályázatok benyújtása a Házirend Információs Rendszeren keresztül lehetséges Nemzeti (NIR), amely regisztrációt követően érhető el az Alap honlapján „Bethlen Gábor”. A pályázatokat 2022. november 10-ig 16 óráig lehet benyújtani.
– A nap szentjeiről – Október 22-én az Ortodox Templom megemlékezi Hierapoliszi püspök, a csodatevő.
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub
– Román zenei sorozat – Nicolae Botgros 1953. január 25-én született, Moldovában és Moldovai Köztársaság karmestere. 2014-ben Románia elnöke a „Kulturális Érdemrend” érdemrenddel tüntette ki Botgrost a „Lăutarii” Nemzeti Népzenei Zenekar művészeti vezetőjeként és első karmestereként, B kategória – „Zene” nagytiszti fokozattal.
– 2021. március 29-én Klaus Iohannis Románia elnöke „A Nagy Unió századik évfordulója” jubileumi éremmel tüntette ki más személyiségekkel együtt.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 23., vasárnap:
– Vallásos műsor „În lumea credinței” címmel. – Ma van Pükösd után 23. vasárnap.
– A démon által kinzott férfi meggyógyításáról szól a mai evangélium, melyről Márk Tivadar Atya, a Gyulai Szent Miklós Katedrális parókusa beszél.
Megszólaló: Márk Tivadar.
– A Baptista Egyház üzenete: A baptista gyülekezetekben októberben tatják a hálaadó ünnepélyeket. A hálaadás fontosságáról szól a mai üzenet.
Megszólaló: Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
– A román ortodoxok egyik legfontosabb szentje, Szent Paraszkéva – Prea Cuvioasa Maica Paraschiva – (Piroska) a 11. században élt. Trákiában, a Konstantinápolytól nem messze található Epivat faluban született, gazdag szülők gyermekeként. Ő azonban a szegénységet választotta, szerzetesnek állt, majd a Szentföldre zarándokolt és apácaként ott élt. Ereklyéit 1641-ben Vasile Lupu moldvai uralkodó hozta el Iasi-ba, az általa alapított templomba, de azokat 1889 óta az érseki székesegyházban őrzik. Szent Paraszkéva a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox kistemplom védőszentje is. Október 14-én, Szent Paraszkéva ünnepén, Püspöki Liturgiát és papi konferenciát is tartottak.
Megszólaló: Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Petru Pușcaș Atya, a Gyulai Kisrománvárosi Román Ortodox Templom parókusa.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet ism. (Megszólaló: Edda Illyés)
– Riport, a Méhkeréki Ortodox Napokról. A Méhkeréki Ortodox Napok keretében a faluba látogatott dr. Constantin Necula, ortodox pap Nagyszebenből, aki néhány életpéldán keresztül meghatározásokat adott az ortodoxiára. A rendezvény két napig tartott, gyermekprogramokkal, konferenciával, pszaltikus zenei koncerttel, majd október 16-án, vasárnap a helyi templomban tartott istentisztelettel zárult, amelyen nagyszámú magyarországi és romániai hívő vett részt. Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Constantin Necula, Tát Margit méhkereki polgármester, Gheorghe Florin Cârciu, a határon túli románokért felelős államtitkár, aki vasárnap jelen volt a rendezvényen, valamint a találkozón jelen lévő hívek

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább