Román nemzetiségi műsor – 40. hét

Az október 3-9. közötti adások tartalmából.
 

Október 3., hétfő:
– Hírek
– Válogatás az október 3-án történt érdekesebb eseményekből
– Az aradi Adrian Bugyi, karmester 2011 óta vezeti a Gyulai „Pro Musica” Román Kórust. A Pro Musica Kórust az Aradi Állami Filharmónia volt igazgatója, Gheorghe Flueras karmester alapította 1991-ben. Több mint három évtizedes fennállása során számos hazai és külföldi koncerten, valamint görögországi, magyarországi és romániai kórusfesztiválon lépett fel.
– 2011 óta a színtén aradi, Arian Bugyi a kórus karnagya.
Megszólaló: Adrian Bugyi.
– Gheorghe Flueras más az 1970-es évektől járt a magyarországi román közösséghez. Kezdetben a Battonyai és a Kétegyházi kórusok munkáját segítette. A nyolcvanas években megtorpant kórus mozgalmat a Gyulai Pro Musica kórus megalapításával próbálta újjáéleszteni.
Megszólaló: Gheorghe Flueras
– Románia tájegységeinek zenéje. Népzenei műsor Coloana Infinitului címmel. (Román Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Október 4., kedd:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Válogatás az október 4-én történt érdekesebb eseményekből
– Interjú Mária Szarka Zombai, kétegyházi nyugdíjas tanárnővel. A népszámlálásról beszélgetünk, és arról, hogy a kétegyházi románok nyilatkoznak-e identitásukról. Az interjú második részében a helyi kulturális élet animátorainak fontosságáról beszél. Megszólaló: Maria Szarka Zombai
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. Román edzők, akik 1990 előtt szövetségi kapitányként dolgoztak más nemzetek csapatainál. Alexandru „Elek” Swartz (Schwartz Elek) 1908. október 23. született Temesrékason. A romániai magyar származású francia edző 1957-1964 között volt a Holland válogatott szövetségi kapitánya, A hollandok vele verték meg először a brazilokat 1963-ban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Október 5., szerda:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Interjú a ketegyházi román kulturális egyesület elnökével, Gheorghe Grosz aki néptánc-koreográfus és énekes. A román dal és tánc szerelmese és népszerűsítője. Több mint 50 éve képez fiatal táncosokat több magyarországi román településről, Hajdu Bihar, Bekes és Csongrád Csenád megyéjéből. Megszólaló: Gheorghe Grosz
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Szurkolók klubja

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Október 6., csütörtök:
– Hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– „Közeli üdülési célpontok”, sorozat romániai üdülési célpontrokról: dr. Călinescu Judittal, a szegedi Juhasz Gyula Egyetem, román tanszék lektora – A jelenlegi sorozat témája Solymos vára (Șoimuș) műemlék Romániában, Arad megyében. A várat Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után épült; első említése 1278-ból maradt fenn.
– Heti jegyzet
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Lapszemle
– XIII. alkalommal rendezi meg Gyulán a Magyarországi Román Ortodox Püspökség a „La obarsii, la izvor” elnevezésű Népzenei Fesztivált A rendezvény október 9-én lesz a Román Kulturális Központban. Az idén a romániai Timiș megyeből lépnek fel énekesek és tánccsoportok. A 10. rendezvenyen keszített riport ismétlése rádió archívumából

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Október 7., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjeiről – Október 7-én az Ortodox Templom Serghie és Vah Szent Nagy Mártírok megemlékezünk
– Interjú a Méhkeréki származású Tiberiu Petrușánnal, aki a Bukaresti Állatorvosi karon végzett, majd visszatért Magyarországra, ahol ezt a szakmát gyakorolta. Egy interjú az állatorvoslás előnyeiről és tulajdonságairól.
Megszólaló: Tiberiu Petrușan
– Az októberi hagyományokról, szokásokról – A néphit szerint ha októberben sok fagy vagy hó, hideg vagy fagy van, akkor a január enyhe és melegebb lesz. Ha sokat esik, akkor decemberben erősen fúj a szél, ha dörög, akkor enyhe lesz a tél, ha pedig sok a köd, akkor decemberben sok lesz a hó. Ha a fák levelei hamar lehullanak, a következő év termékeny lesz, ha nem, a tél késői, de kemény lesz. Az október az a hónap, amikor a parasztok különösen a háztartási ügyekkel foglalkoznak. Az almát betakarítják, a kukoricát gyűjtik, burgonyát, fehérrépát szednek, málnát és epret ültetnek. Ez az őszi szántás és vetés, a fák és a kert irtásának hónapja is.

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 8., szombat:
– Hírek (szerkesztő: Laszlo Anita)
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A magyarországi román ortodox püspökség 13. alkalommal rendezi meg a hagyományos román populáris kultúra népszerűsítését és megőrzését szolgáló Fesztivált „La obârșii, la izvor” címmel. Holnap délelőtt 10 órakor kezdődik a Gyulai Püspöki székesegyházban, ahol a Szent liturgiát adják el. A kulturális programra a Gyulai Román Kulturális Központ ünnepi termében kerül sor (Liceum tér 2. sz.), 15.30 órai kezdettel. Idén Temes megye néphagyományait mutatják be.
– A nap szentjeiről – Október 8-án az Ortodox Templom Pelagia Boldogasszony anyánt megemlékezi
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– Szurkolói Klub (szerkesztő: Ádám Bauer) – 35:5
– Román zenei sorozat – Cleopatra Stratan (született: 2002. október 6., Chisinău, Moldovai Köztársaság) román énekes és színésznő. Első albuma a „Három évesen” címet viseli. 6 világrekordot tart. Több évnyi szünet után 2017-ben tért vissza a román zenei életbe testvérével, Cezar Stratannal, a „MAMI” című dalban. A következő évben megjelentette a „Te las cu inima” című dalt, amely igazi sikernek örvendett, mindössze 10 nap alatt elérte az 5 milliós megtekintés.
– Számok titka – Akik október 8-án születettek a rendkívüli szerelem napján születnek

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Október 9., vasárnap:
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pükösd után 20. vasárnap.
– Pünkösd után 20. vasárnap evangéliuma: A naimi ifjú története. Jézus elment Naim városába, ahol feltámasztotta egy özvegyasszony egyetlen fiát.
Megszólaló: Seres Sándor, az Eleki Román Ortodox Kápolna parókusa.
– Mindenki vágyik egy „álomházra”.
Megszólaló: Florin Ghiuro, a nagyváradi Pünkösdista lelkipasztor, aki pár éve a Méhkeréki „Betel”Gyülekezet lelkipásztora volt.
– XIII. alkalommal rendezi meg Gyulán a Magyarországi Román Ortodox Püspökség a „La obarsii, la izvor” elnevezésű Népzenei Fesztivált, melyre minden prókiáról jönnek érdeklődők. A rendezvény ma tartják a Román Kulturális Központban. Az idén Temes megyei művészek lépnek fel. A 10, alkalommal megrendezett fesztiválon Szilány megyei énekesek és tánccsoportok jöttek Gyulára.
Megszólaló: Origen Sabau Atya, Siluan Atya.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Heti jegyzet ism.
– Interjú a ketegyházi román kulturális egyesület elnökével, Gheorghe Grosz aki néptánc-koreográfus és énekes. A román dal és tánc szerelmese és népszerűsítője. Több mint 50 éve képez fiatal táncosokat több magyarországi román településről, Hajdu Bihar, Bekes és Csongrád Csenád megyéjéből. Megszólaló: Gheorghe Grosz

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább