Szerb nemzetiségi műsor – 39. hét

A szeptember 26. és október 2., közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 26., hétfő:
Műsorunkban lest rádiós híd a Vajdasági RTV Kollégáival – benne szó lesz az Új szellemi híd. kiadványról, amelyben megszólalnak B ordás Győző és Vujicsics Marietta, a kiadvány szerkesztői.
Beszélünk Mánfai György fotográfus előadásáról amely “Csodálatos Szerbia” címmel tartott előadást, képekkel illusztrálva (Műsorrésztvevő: maga a művész). lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szeptember 27., kedd:
Műsorunkban szó lesz a mai szerb egyházi ünnepről és a hozzá kapcsolódó szokásokról.
Szólunk a hercegszántói szerb búcsúról is (Műsorrésztvevők: Zoran zivic atya, püspöki helynök, Jovan Bibic atya, hercegszántói parókus, Deszecsár Szávó, a búcsú komája)
Bemutatjuk a Belgrádi Férfi Kórust is, amely részt vett a búcsún és azon rövid koncertet adott (Interúalany: Milos Gasic, az kórus tagja)
Új szellemi híd – ezt a címet viseli az a kötet, amely Újvidék és Budapest 22-22 költőjét mutatja be. Interjúalanyok:Bordás Győző és Vujicsics Marietta, a kötet szerkesztői.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Szeptember 28., szerda:
Műsorunkban beszélünk a mai szerb egyházi ünnepről és a hozzá kapcsolódó szokásokról. Beszámolunk a hódmezővásárhelyi szerb búcsúról – interjúalany: Svetomir Milicic atya, a hódmezővásárhelyi parókia adminisztrátora.
Vendégünk lesz Brczán Krisztifor, a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke, aki a deszki INTERREG projekt sikeréről számolt be, hiszen a szavazatok alapján, a deszkiek győztek a legjobb hat nemzetközi projekt megmérettetésén és ezáltal október 27-én Brüsszelben nílvánosan is bemutatják a projektet.
Vendégünk lesz Gyurity Milán, festő és grafikus, aki azonban most mint költő mutatkozik be, hiszen az Ő versei is bekerültek az “Új szellemi híd” c. kétnyelvű antológiába. lesznek még hírek, tudósítások és més érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szeptember 29., csütörtök:
Műsorunkban szó lesz a szőregi szerb búcsúról – műsorrésztvevő Eric Milan atya, a szőregi parókia adminisztrátora.
A Deszki Szerb Önkormányzat szervezésében a deszki szerbek 15 fős csapata a múlt hétvégén ellátogatott Egerbe, valamit Szentendrére, ahol megtekintette a két város szerb nevezetességeit – interjúalany Brczán Krisztifor, a Deszki szerb Önkormányzat elnöke
Ülésezett a Magyar Parlament Nemzetiségi Bizottsága – vendégünk Alexov Lyubomir, szerb szószóló, a Bizottság alelnöke.
Műsorunk vendége lesz az Újvidéki Írók és Költők Egyesületének elnöke Nenad Saponja, aki Budapesten járt és részt vett az “Új szellemi híd” c. kötet bemutatóján.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Szeptember 30., péntek:
Műsorunkban szó lesz lórévi Falunapról – interjúalany: Krauszné Vukájlovics Melinda, a Lórévi Szerb Önkormányzat elnöke, a rendezvény egyik szervezője.
Vendégünk lesz dr. Gyurok János szociológus, a Pécsi Egyetem docense, akivel az október 1-én kezdődő népszámlálásról beszélgetünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább