Román nemzetiségi műsor – 39. hét

A szeptember 26. és október 2. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 26., hétfő:
– Hírek
– sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– A Szegedi JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékének a szervezésében, az itt tanuló diákok szeptember 16-án és 17-én egy kétnapos táborban vettek részt Gyulán és Kétegyházán, ahol a hazai román közösség múltjával, értékeivel ismerkedtek meg. Martyin Emilia és Csobai Elena, etnográfusok az 1976 és 1999 között a hazai román településeken szervezett néprajtáborokról is mesélt a diákoknak, akit meglátogatták a Gyulai Román Ortodox Múzeumot is. A tábor másnap a ketegházi római tájházban folytatódott. Megszólaló: Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának az elnöke, dr. Mihaela Bucin a Szegedi JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékének a vezetője.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Interjú a kétegyházi Isztin Flórávál, aki mesél arról, hogyan készül a hagyományos igazi házi szappan.
– Kozma György, a Magyarországi Országos Román Önkormányzat elnökének felhívása a 2022-es népszámlálással kapcsolatban.

Szerkesztő – műsorvezető: Bekán Anca Liana

Szeptember 27., kedd:
– Hírek.
– Válogatás a szeptember 27-én történt érdekesebb eseményekből.
– Szeptember 28-án, 18 órai kezdettel, a Gyulai Román Kulturális Központban is bemutatják a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház „497” c. előadását. (táncszínházi performance-t) A különleges képi világgal rendelkező előadás tánc dramatikus eszközökkel meséli el négy romániai fiatal világkörüli útját. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével négy romániai zenész, táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, amely során 497 pár bocskort használtak el.
Megszólaló: Juhász Tivadar, a Békéscsabai Román Önkormányzat elnöke, akinek a javaslatára mutatják be Gyulán is az előadást.
– Bemutatjuk Dumitru Dan és társai világkörüli útját: 1908-ban a Touring club de France versenyt hirdetett a világ körüli járásért, ajánlott nyereménye 100 000 frank volt. Dumitru Dan és honfitársai, Paul Parvu, George Negreanu és Alexandru Pascu akkoriban mind Párizsban tanultak, és úgy döntöttek, hogy saját pénzük és forrásaik felhasználásával vállalják a kihívást.
– Érdekességek a román labdarúgás múltjából c. sorozat. A két világháború közötti bukaresti rangadók legjóbb játékosai: Barátky Gyula (Iuliu Baratky) 1930-1933 között 9-szer játszott Magyarország válogatottjában, gólt nem lőtt, Románia válogatottjában 1933-1940 között 20-szor játszott és 13 gólt rúgott.
– Augusztus 26-án mutatták bea Maria Tanase-ról szoló új életrajzi filmet. A román énekesnő és színésznő, népdalokat, románcokat, sanzonokat és operettdalokat énekelt. Romániában ugyanolyan kiemelkedő jelentőségű, mint Édith Piaf Franciaországban.
Összeállítás Maria Tanase dalaiból.

Szerkesztő – műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 28., szerda:
– Hírek.
– Válogatás a szeptember 28-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi Kalendárium.
– A Magyarországi Románok Orságos Önkormányzata és a Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat holnap (szeptember 29-én) rendezi meg a Barátság Kupát, az Országos Román Nyelv – és Hagyományőrző Diákkörök Fesztiválját.
A rendezvény több évtizedes múlttal rendelkezik. A kezdetekben még Cosbuc Kupa volt a neve és, a mostani szervezők közül sokan részt vettek ezen az eseményen. Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának az elnöke is mindig ott volt a sportnapon a Méhkeréki Általános Iskola tanulójaként.
Megszólaló: Kozma György, a ORÖ elnöke.
– Hétfőn nem csak a magyar labdarúgó-válogatott fejezte be szereplését a 2022–2023-as Nemzetek Ligája-idényben: a B-, a C- és a D-ligában is véget ért egy-egy csoport küzdelme. Románia 4–1-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát, de Finnország is nyerni tudott Montenegróban, így a románok kvartettjük utolsó helyén zártak, és kiestek a C-ligába. A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, Olaszországgal játszott. A magyar csapat az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot. A Szurkolók Klubja c. sportműsor vendége Silviu Iorgulescu, egykori román válogatott focista, kapus, a Békéscsaba labdarúgó csapatának egykori edzője.
Megszólaló: Silviu Iorgulescu.

Szerkesztő – műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 29., csütörtök:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– A nap szentjeiről
-Számok titka
– Sorozat – Célpontok közel hozzánk
Megszólaló: Judit Călinescu – 5:20
– Lapszemle – Kíváncsiságok „Foaia românească” magazin 39 számából
– Tudósítás az „Alexandru Hocopán” Nemzetközi Sakk Kupa 13. Kiadásáról. Idén 35 játékos és sakk kedvelő jelentkezett, köztük profik és amatőrök is. Mivel Alexandru Hocopán újságíró és sakkozó, akinek a nevét viseli a verseny, a határon túl is ismert volt, a verseny nemzetközi jelleggel bír, így minden évben Romániából is indulnak versenyzők. A rendezvény kora reggel, 8 órakor a versenyzők regisztrációjával kezdődött, majd 9 órakor került sor a viadal megnyitójára, a Romániai Magyar Sakkszövetség elnökének köszöntő szavaival, Kozma János, aki lélekben nagyon boldog volt, amikor látta, hogy ennyi sakk kedvelő jelentkezett erre a kiadásra is.
Megszólaló: Kozma János, Elena Crișan, Alexandra Crișan

Szerkesztő – műsorvezető: László Anita

Szeptember 30., péntek:
– Hírek
– Válogatás a szeptember 30-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárim.  (Román Rádió)
– Tegnap, szeptember 29-én rendezte meg a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és a Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat a Barátság Kupát, az Országos Román Nyelv – és Hagyományőrző Diákkörök Fesztiválját.
Az immár 30. alkalommal megtarott sportnapon a magyarországi román iskolák diákjai vettek részt. A rendezvényt hagyományosan Lőkösházán és Pocsajon tartják. 2021-ben Lőkösháza volt a házigazda, így 2022-ben Pocsaj következett volna. A Hajdú-Bihan megyei település iskolájában zajló felújítási munkálatok miatt ismét Békés Megyében tartották a Kupát.
Megszólaló: Kozma György, a ORÖ elnöke és Kovács Anikó, a lőkösházi román önkormányzat elnöke.
– A kezdetekben a Barátsák Kupának még Cosbuc Kupa volt a neve: milyen volt egykor a rendezvény és milyen most ill. az elmúlt 30 évben változott-e a gyerekek sport iránti lelkesedése, viszonya? Beszélgetés Rokszin Tibor, gyulai testnevelő tanárral, aki régen diákként is részt vett a rendezvényen.
Megszólaló: Rokszin Tibor.
– Szeptember 25-én, Pünkösd után 18. vasárnap Romániában, a Constanța megyei Techirgiol város Szent Mária Kolostorában tartott Püspöki Liturgiát Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke. A Techirghiol-tó sós vizének illetve iszapjának köszönhetően, jelentős balneoterápiás központ is működik itt. A Pünkösd után 18. vasárnap evangéliuma a csodálatos halfogással tárja elénk Szent Péter, Szent Jakab és Szent János apostol meghívását.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Cleopa Nistor Atya, a központ vezetője
– Gasztronómiai sorozat „Sarea in bucate” címmel. Olténiai finomságok.
Megszólaló: Simona Lazar és Romeo Lupu. (Román Rádió)

Szerkesztő – műsorvezető: Bauer Adam

Október 1., szombat:
– Hírek
– Népi kalendárium
– Szurkolói Klub
– Az ortodox istentiszteletek menetrendje
– A nap szentjeiről: Október 1-jén az Ortodox Egyház Szűz Mária általi befedésének emlékét ünnepeli. – 3:56
Adrian Bugyi, a Gyulai Pro Musica kórus karnagya 2015 óta az Aradi Szeminárium zenepedagógusa és kórusegyüttes tanára. 2016-tól lírai művészi posztot tölt be az Aradi Állami Filharmónia Akadémiai Kóruson belül.
Megszólaló: Adrian Bugyi
– Tudósítás a Magyarországon megkezdődött népszámlálásról, amely november 28-ig tart.

Szerkesztő – műsorvezető: Bauer Adam

Október 2., szombat:

– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pükösd után 19. vasárnap. A mai evangélium az ellenség szeretetéről szól.

Szeptember 25-én, Pünkösd után 18. vasárnap Romániában, a Constanța megyei Techirgiol város Szent Mária Kolostorában tartott Püspöki Liturgiát Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke. A Techirghiol-tó sós vizének illetve iszapjának köszönhetően, jelentős balneoterápiás központ is működik itt. A Pünkösd után 18. vasárnap evangéliuma a csodálatos halfogással tárja elénk Szent Péter, Szent Jakab és Szent János apostol meghívását.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Cleopa Nistor Atya, a központ vezetője.

– Baptista egyház üzenete.
Megszólaló: Petrica Cretu, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Szeptember 28-án a Gyulai Román Kulturális Központban is bemutatták a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház „497” c. előadását. (táncszínházi performance-t) A különleges képi világgal rendelkező előadás tánc dramatikus eszközökkel meséli el négy romániai fiatal világkörüli útját. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével négy romániai zenész, táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, amely során 497 pár bocskort használtak el.
Megszólaló: Juhász Tivadar, a Békéscsabai Román Önkormányzat elnöke, akinek a javaslatára mutatják be Gyulán is az előadást.
– Kedden, bemutattuk Dumitru Dan és társai világkörüli útját: 1908-ban a Touring club de France versenyt hirdetett a világ körüli járásért, ajánlott nyereménye 100 000 frank volt.
– Heti jegyzet
Megszólaló: Edda Illyés
– Szeptember 24-én rendezték meg Gyulán, immár 13. alkalommal, az „Alexandru Hocopán” Nemzetközi Sakk Kupát. Idén 35 játékos és sakk kedvelő jelentkezett, köztük profik és amatőrök is. Mivel Alexandru Hocopán újságíró és sakkozó, akinek a nevét viseli a verseny, a határon túl is ismert volt, a verseny nemzetközi jelleggel bír, így minden évben Romániából is indulnak versenyzők. Megszólaló: Kozma János, Elena Crișan, Alexandra Crișan.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább