Német nemzetiségi műsor – 39. hét

A szeptember 26. és október 2. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 26., hétfő:
– Hírek
– Programajánló
– Gál Annával az első Mohácsi Nemzeiségi Vásárról
– Alexandra Rusz-szal a budapesti “Language cocktailbar” rendezvényről
– Unser Bildschirm ajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Schulteisz Gábor

Szeptember 27., kedd:
– A fiatal generációk bevonása a magyarországi német nemzetiségi munkába.
Beszélgetés Radóczy Károllyal, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) ifjúsági referensével a fiatal generációk bevonásáról a magyarországi német nemzetiségi munkába, a MNOÖ ifjúsági konferenciájáról, annak témáiról és fontosságáról.
– Fiatalok és a népszámlálás. Beszélgetés Radóczy Károllyal, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) ifjúsági referensével a népszámlálás fontosságáról nemzetiségi fiatalok számára, a feladatokról, melyeket fiatalok is vállalhatnak és a népszámlálás eredményének jelentőségéről a fiatal generációk számára.
– Kulturális konferencia Gerlingenben
Megszólaló: Kutasné Sörös Judit korreszpondens
Beszámoló a 2022. évi kulturális konferenciáról Gerlingenben, melynek témája az 1722/23-as betelepítési törvény, melynek keretében számos német telepes érkezett Magyarországra; valamint a betelepítési emlékművek Magyarországon.
– Hírek
– Programajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Hengl Melitta

Szeptember 28., szerda:
– Nemzetiségi vásárt rendeztek Mohácson, első alkalommal, melyen kulturális műsor mellett finomságokkal is készültek a nemzetiségek. Hahnerné Féth Gabriella a német Önk. Elnöke mesél a rendezvényről, majd meglátogattuk a császármorzsás sátrat, ahol Stürmer Éva és Róth Lívia elárulták a családi receptet
– Kővágószőlősön első alkalommal vehettem részt német nemzetiségi rendezvényen, egy kibontakozó, megerősödő közösség első német délutánján. Meghívták Englenderné Hock Ibolyát is, a MNOÖ elnökét is, akivel az új német közösségről beszélgettünk
– Niederliebersbach és Ófalu több mint 30 éves partnerségéről is hallhatnak mai adásunkban, a baranyai település polgármesterétől Bechli Erzsébettől és az egyik vendégtől
– Programajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Arnold Krisztina

Szeptember 29., csütörtök:
– Hírek
– Programajánló
– Idén ünnepelték az első német családok Tarjánba való betelepítésének 285. évfordulóját. A jubileum kapcsán emlékművet avattak a faluban, amelyről a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fülöp István mesél.
– Koléganőnk egy izgalmas budapesti kiállítást ajánl olvasóink figyelmébe. Augusztus 30-ától látható a The Art of the Brick című tárlat, melyen több millió LEGO-kockából álló, modern műalkotásokat tekinthetnek meg a látogatók. Még többet tudhatnak meg az érdeklődők a mai műsorból.
– Immáron 27. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, melyen az Osztrák Kulturális Fórum (OKF) is képviselteti magát egy a Goethe Intézettel és a Svájci Nagykövetséggel közös standdal. Hogy pontosan mivel készültek a jeles alkalomra, azt az OKF-t vezető Christian Autengruber mondja el műsorunkban.

Szerkesztő-műsorvezető: Matoricz Tekla

Szeptember 30., péntek:
– Hírek
– Programajánló
– Neue Zeitung ajánló
– Szeptember 30-a fordítás nemzetközi napja
– Wittman Lászlóval, az Eleki Német Önkormányzat elnökével az Eleki Elszármazottak 15. világtalálkozójáról

Szerkesztő-műsorvezető: Schulteisz Gábor

Október 1, szombat:
– Funkmagazin – a Funkforum közös műsora, melyben a magyarországi és a romániai német szerkesztőség a hónap legfontosabb anyagait dolgozzák fel. A közös adást a funkforum összes szerkesztősége sugározza.
– Programajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Arnold Krisztina

Október 2, vasárnap:
– Kívánságműsor: zenei kívánságok teljesítése hallgatói kérések alapján

Szerkesztő-műsorvezető: Hengl Melitta

Német nemzetiségi műsor minden nap 10:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább