Román nemzetiségi műsor – 38. hét

A szeptember 19-25. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 19., hétfő:
– Válogatás a szeptember 19-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendarium (Román Rádió)
– Két meccs van még a Nemzetek Ligájából: a román labdarúgó-válogatott szeptember 23-án Finnországban játszik. Szeptember 26-án Bosznia-Hercegovina ellen hazai pályán fejezi be a sorozatot.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– 19 első osztályos tanulója van az Eleki Román Nemzetiségi Általános Iskolának. Az iskola tanulói is felléptek az Eleki Hagyományőrző Táncegyüttes Gálaműsorán. Gálaműsorral köszöntötték az idén 75. évfordulóját ünneplő Néptáncegyüttest.
Megszólaló: Szelezsán Péter.
– Szeptember 15-én ünnepelte születésnapját Florica Zaha, bihari népdalénekes.
– Összeállítás Florica Zaha dalaiból. – népzemei műsor – (Daniela Bacila-Temesvári Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 20., kedd:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– A nap szentjeiről
– A Méhkeréki „Betel” imaház, szeptember 17-én, szombaton különleges ének estét szervezett Isten dicsőségére. Az eseményt a falu imaházában került sor, ahol Romániábol is érkesztek vendégek. Isten Igéjét Daniel Popa Temesvári testvér hirdette, majd Duțu Mărgăian testvér mondott beszédet
– Interjú Marcel Răducanu-val ,volt román labdarúgóval, akit 1980-ban a legjobb játékosnak járó díjjal tüntettek ki
Megszólaló: Marcel Răducanu
– Magyarországon a népszámlálási időszak 2022. október 1. – november 28. Online népszámlálás, amikor minden állampolgár önállóan töltheti ki a kérdőíveket: 2022. október 1. és 16 között. További részletek: nepszamlalas 2022.hu.
Megszólaló: György Kozma
– Sport érdekességek műsor

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 21., szerda:
– Hírek.
– Válogatás a szeptember 21-én történt érdekesebb eseményekből.
– A Szegedi JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékének a szervezésében, az itt tanuló diákok szeptember 16-án és 17-én egy kétnapos táborban vettek részt Gyulán és Kétegyházán, ahol a hazai román közösség múltjával, értékeivel ismerkedtek meg. Martyin Emilia és Csobai Elena, etnográfusok az 1976 és 1999 között a hazai román településeken szervezett néprajtáborokról is mesélt a diákoknak, akit meglátogatták a Gyulai Román Ortodox Múzeumot is. Itt Visarion Tuderici Atya kalauzolta őket és beszélt a kiállított kegytárgyakról: a vászonra és üvegre festett ikonokból, egyházi textíliákról, régi könyvekről és irattári anyagokról.
Megszólaló: Martyin Emilia és Csobai Elena, etnográfusok, Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának az elnöke, Visarion Tuderici Atya.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A Nemzetek Ligája B divízió 3. csoportjában szereplő román válogatott szeptember 23-án Finnországban, 26-án hazai pályán Boszniával játszik. Az utolsó két összecsapás előtt Edi Iordanescu szövetségi kapitány fiai a csoport utolsó helyén vannak. A válogatott szünet előtti utolsó fordulóban játszották a Craiova-FCSB bajnoki rangadót.
Megszólaló: Edward Iordanescu, a román válogatott szövetségi kapitánya.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 22., csütörtök:
– Hírek.
– Válogatás a szeptember 22-én történt érdekesebb eseményekből.
– Turisztikai sorozat „Közeli üdülési célpontok” címmel. A Károlyiak egykori lakóháza úri lakból végvárrá, majd kastéllyá formálódott. A nemrégiben felújított, angolparkkal körülvett épület ma kiállításoknak ad otthont. Bemutatjuk a nagykárolyi Károlyi Kastélyt.
Megszólaló: dr. Calinescu Judit, a szegedi román tanszék lektora
– Megjelent a „Foaia Romaneasca” hetilap új száma.
– Heti jegyzet: – Látogatás a Gyulai kolbász történetét bemutató „Húsipar Történeti Kiállításon”.
Megszólaló: Edda Illyes
– Az idén 75 éves Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes 1947-ben alakult. Eleki hagyományos autentikus táncok és népszokások alkotják az együttes repertoárját, melyeket – az együttes tagjainak köszönhetően – ma már az egész világon ismernek. A csoport számos fesztiválon lépett fel Magyarországon, Romániában és más környező országban. A kezdeti turnékról, Méhkeréken, Gyulán és, a többi környező román lakta településeken az együttes ma is aktív alapító tagja, Szabó Péter bácsi, a népművészet mestere mesél. A helyi turnék után jöttek a külföldi fellépések. 1993-ban Ptujban, Szlovéniában vettek részt az eleki táncosok egy Nemzetközi Fesztiválon, ahol már sok fiatal volt a tagok között.
Megszólaló: Szabó Péter, a népművészet mestere, Turla Györgyné és Gál György, egykori táncosok és Bágy György, az együttes vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 23., péntek:
– Hírek
– Sport hírek
– Népi kalendárium
– Napi kalendárium
– Interjú Georgeta Tornean Aradi plasztikai művésszel. Georgeta mesélt arról, mi inspirálja őt alkotás közben, hogyan választja meg a színeket egy művész, és pontosan mit fejez ki munkáiban.
Megszólaló: Georgeta Tornean
– A nap szentjeiről – huszonharmadik napon az ortodox templomban kerül sor Szent János megemlékezésére
– Tudósitás a Magyarországi népszámlálásról, amely október 1 és november 28 között zajlik. A válasz a Magyarországi román intézmények számára fontos, tehát nyilatkozz a román identitásról!
– Sarea în bucate műsor – Az Olténiai kulináris receptekről
Megszólaló: Simona Lazăr și Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

Szeptember 24., szombat:
Válogatás a szeptember 24-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Egyházi hírek: Az Román Ortodox Egyház ma ünnepli az Apostolokkal egyenlő Szent Tekla ikóniumi nagyvértanúnőt. Püspöki liturgiát tartottak szeptember 17-én a gyulai nagyrománvárosi román ortodox templomban.
– Ma rendezik meg Gyulám, a Magyarországi Románok Sakk Egyesületének székházában a 13. Hoczopán Sándor nemzetközi sakk versenyt. Az idei viadalra Magyarországról és Romániából jöttek profi és amatőr játékosok, mondja Kozma János, a verseny szervezője, a Magyarországi Románok Sakk Egyesületének az elnöke.
Megszólaló: Kozma János.
– A Szegedi JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékének a szervezésében, az itt tanuló diákok szeptember 16-án és 17-én egy kétnapos táborban vettek részt Gyulán és Kétegyházán. A diákok meglátogatták Kétegyházán az 1984-ben megnyílt Román Tájházat valamint, a 2014-ben átadott Gyűjtemények Házát. A hagyományok tárházában román és magyar tradicionális tárgyak gyűjteménye tekinthető meg. Riport a 2014. június 6-ai megnyitó ünnepségről. A Gyűjtemények házának Zombainé Szarka Mária is adományozott tárgyakat saját gyűjteményéből ill. a Román Ortodox Egyház is adott adott miseruhákat és egyéb tárgyakat.
Megszólaló: Zombainé Szarka Mária, nyugdíjas pedagógus, Florin Olteanu, parókus, Martyin Emilia, etnográfus, Rózsavölgyi Péter és Árgyelán György, kétegyházi lakosok.
– Szurkolók Klubja c. sportműsor: A Nemzetek Ligája B divízió 3. csoportjában szereplő román válogatott szeptember 23-án Finnországban játszott 26-án pedig, hazai pályán fogadja Bosznia csapatát. Az utolsó két összecsapás előtt Edi Iordanescu szövetségi kapitány fiai a csoport utolsó helyén voltak. A válogatott szünet előtti utolsó fordulóban játszották a Craiova-FCSB bajnoki rangadót.
Megszólaló: Edward Iordanescu, a román válogatott szövetségi kapitánya

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Szeptember 25., vasárnap:
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Pükösd után 18. vasárnap.
– Ionut Negrau, a Méhkeréki Román Ortodox Templom parókusa beszél a mai vasárnap evangéliumáról, amely a csodálatos halfogással tárja elénk Szent Péter, Szent Jakab és Szent János apostol meghívását. Meggyőződhettek arról, hogy mindnyájukban nem a tapasztalat és az ügyesség a döntő, hanem Isten közreműködése. Megszólaló: Ionut Negrau, a Méhkeréki Román Ortodox Templom parókusa

– A kedvesség fontosságáról és a másik ember iránti tiszteletről és törődésről.
Megszólaló: Florin Ghiuro, a nagyváradi Pünkösdista lelkipasztor, aki pár éve a Méhkeréki „Betel”Gyülekezet lelkipásztora volt.

– Nagyváradi vendégek is voltak szombaton, szeptemeber 17-én, Gyulán a Szent Miklós Román Ortodox Katedrálisban tartott püspöki Szentmisén. A vendégek Vasile Sabău Atyával, a Nagyváradi Szent György Templom lelkipásztovával jöttek, aki szoros kapcsolatot ápol a magyarországi román közösséggel. 1985 óta jár közösségünk egyházi és kulturalis rendezvényeire. Megszólaló: Siluan Atya, A Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Vasile Sabau, nagyváradi lelkipásztor.

Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– A Szegedi JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékének a szervezésében, az itt tanuló diákok szeptember 16-án és 17-én egy kétnapos táborban vettek részt Gyulán és Kétegyházán, ahol a hazai román közösség múltjával, értékeivel ismerkedtek meg. Martyin Emilia és Csobai Elena, etnográfusok az 1976 és 1999 között a hazai román településeken szervezett néprajtáborokról is mesélt a diákoknak, akit meglátogatták a Gyulai Román Ortodox Múzeumot is. Itt Visarion Tuderici Atya kalauzolta őket és beszélt a kiállított kegytárgyakról: a vászonra és üvegre festett ikonokból, egyházi textíliákról, régi könyvekről és irattári anyagokról. Megszólaló: Martyin Emilia és Csobai Elena, etnográfusok, Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának az elnöke, Visarion Tuderici Atya.

– Az idén 75 éves Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes 1947-ben alakult. Eleki hagyományos autentikus táncok és népszokások alkotják az együttes repertoárját, melyeket – az együttes tagjainak köszönhetően – ma már az egész világon ismernek. A csoport számos fesztiválon lépett fel Magyarországon, Romániában és más környező országban. A kezdeti turnékról, Méhkeréken, Gyulán és, a többi környező román lakta településeken az együttes ma is aktív alapító tagja, Szabó Péter, a népművészet mestere mesél. A helyi turnék után jöttek a külföldi fellépések. 1993-ban Ptujban, Szlovéniában vettek részt az eleki táncosok egy Nemzetközi Fesztiválon, ahol már sok fiatal volt a tagok között.Megszólaló: Szabó Péter, a népművészet mestere, Turla Györgyné és Gál György, egykori táncosok és Bágy György, az együttes vezetője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>

Videó ajánló

Olvasson tovább