Szlovák nemzetiségi műsor – 36. hét

A szeptember 5-11. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 5., hétfő:
– Augusztus 27-én a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában tartották meg a 2022/2023-as központi szlovák tanévnyitót. Az intézmény hat évtizede a festői, egykori Reviczky-kastélyban működik. A 60. születésnapra egésznapos szórakoztató programot szerveztek a diákoknak.

– Volt egyszer egy monda/ c. sorozat 16. rész – Juraj Jánosík – híres szlovák betyár 17,00
pozsonyi anyag, alkotók: Machaj Lubos, Vlasková Rozália

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 6., kedd:
– Nemzetiségi inf.
– Az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus szept 16- án Prágába utazik a 9. Nemzetközi Kórus Találkozójára
– Az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus 2019. október 5-re és 6-ra meghívott Budapestre, a IX. Nemzetközi Kórustalálkozóra még 7 baráti énekkart Prágából, Újvidékről, Békéscsabáról, Nagysurányból, Losoncról, Zólyomból és nem hiányozhattak a magyarországi németek sem.
A Szent József templomban közösen emlékeztek meg azokról a szlovák és német ősökről, akik 220 esztendővel ezelőtt együtt építették fel ezt a méltóságteljes épületet. Istennek ebben a házában csak 1870-ben volt először magyar nyelvű szentmise, korábban szlovákul és németül prédikáltak.
– Az október 5-i nyitókoncerten a 8 kórus, összesen 220 hang előadásában zendültek fel a hazát, hitet, Istent dicsőítő énekek.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 7., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés, hírek
– Életének 64. évében szerda hajnalban elhunyt Fuzik János
– Nemzetiségi információk, felhívások
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin -Közeledik Szeptember második szombatja, az elsősegélynyújtás világnapja:
A világnap megrendezésének célja, hogy ráirányítsák a laikusok figyelmét az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretek szükségességére. Az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás számtalan életet menthet meg, akár rosszullétek, akár balesetek esetén. Megszólalók: Lászik Mihály, Mótyán Tibor, Szabó Mónika,
– Mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt kellene elérni, hogy egy-egy közösségben (iskola, munkahely, szabadidő környezet) legyen valaki, aki elsősegélyt (vérzéscsillapítást, szívmasszázst, mesterséges lélegeztetést) tud nyújtani az orvos megérkezésig. Megszólalók: Pecsenya Edit, Papucsek Márta
– Szeptember 8. az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja
Az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napjáról az UNESCO 1965. szeptember 8-án, Teheránban tartott világkongresszusa rendelkezett, amelyen szeptember 8-át az analfabetizmus elleni küzdelem napjának nyilvánították – olvasható a Wikipedián.
– A szlovák nyelv formái, megszólaló: prof. Daniela Slančová, Eperjesi Egyetem

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 8., csütörtök:
– Szeptember 7-én életének 64. évében elhunyt Fuzik János, Magyarország eszéki főkonzulja, korábban magyarországi szlovák újságíró, dokumentumfilm-rendező és közéleti személyiség. Fuzik János 1957-ben született Kesztölcön. Tanulmányait a pozsonyi Komensky egyetemen végezte újságíró szakon, majd 1982-ig a Ludové noviny szlovák hetilap szerkesztőjeként dolgozott. Rövid ideig a Magyarországi Szlovákok Szövetségének alelnöke volt, majd a Szegedi Szlovákok Egyesületének egyik alapító tagja. 1983-99 között a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójában szerkesztő-riporterként beindította és vezette a szlovák nyelvű nemzetiségi műsorokat, rendezett magyar nyelvű műsorokat és dokumentumfilmeket is, éveken át dolgozott a Magyar Rádió szlovák nemzetiségi szerkesztőségében. 1999 és 2014 között négy cikluson át volt az OSZÖ elnöke. 2014 és 2018 között az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója. 2014-től a Magyarországi Nemzetiségek parlamenti Bizottságának elnöke volt.
Fuzik Jánost munkásságáért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2018-ban pedig a hazai nemzetiségek képviselőinek járó legnagyobb elismerést, a Nemzetiségekért-díjat vehette át.
Fuzik János portréja
Megszólaló: Fuzik János

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 9., péntek:
– Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Nemzetiségi napot tartottak Újpesten a Város napja programsorozaton belül augusztus 28-án, melyen kulturális műsorral és hagyományos ételkóstolóval bemutatkozott a szlovák nemzetiség is.
Megszólalók: Óvári Enikő-elnök, Budapest IV.ker-i Szlovák Önkormányzat, Horti Andrásné-elnök – Fővárosi Szlovák Önkormányzat, Galda Levente-énekes, elnök, Pilisszentkereszti Kulturális Egyesület
– Rádiójáték: Princ a lastovicka /A boldog herceg/ O.Wilde meséje alapján írta:
Ondrej Sliacky, dramaturg: Lubos Machaj

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 10., szombat:
– Turisztikai nevezetességek és érdekességek az Árvai régióban
– Sorozat- Filmforgatások helyszínei Szlovákiában, 9.rész. Árva vára, Árvai Falumúzem- Zuberec. Megszólaló: Lucia Olostiaková
– Zuberecb ( Bölényfalu) a síelők kedvelt helyszíne, a településről Alzbeta Zelezníková mesél
– Ezután az Árvai Falumúzeumba látogatunk, megszólaló: Richard Janostín- igazgató
– Programajánló- ezen a hétvégén zajlik a 24. Szarvasi Szilvanapok, holnap süteményértékelés és termésáldással egybekötött hálaadó istentisztelet is lesz
– Az őszi gyümölcsök felhasználása a konyhában – Tatjana Susková interjúja. Megszólalók: Katarína Rajcová a Zuzana Ištvánová

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 11., vasárnap:
Vasárnapi válogatás, ismétlés:
– Szeptember 7-én életének 64. évében elhunyt Fuzik János, Magyarország eszéki főkonzulja, korábban magyarországi szlovák újságíró, dokumentumfilm-rendező és közéleti személyiség.
Fuzik János portréja
Megszólaló: Fuzik János
– Augusztus 27-én a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában tartották meg a 2022/2023-as központi szlovák tanévnyitót. Az intézmény hat évtizede a festői, egykori Reviczky-kastélyban működik. A 60. születésnapra egész napos szórakoztató programot szerveztek a diákoknak.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Olvasson tovább