Szlovák nemzetiségi műsor – 34. hét

Az augusztus 22-28. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 22., hétfő:
– 1785 – II. József király rendelete megszüntette az örökös jobbágyság intézményét.
– Pro Cultura Slovaca
– Így lopták el a Mona Lisát 1911 – ben

– Augusztus 20 – i ünnepség Tótkomlóson
Megszólaló: Zelman Ferenc

– Augusztus 20-án átadták a Kétsopronyi Szlovákokért c. díját. Kétsopronyi Szlovák Önkormányzat 2019-ben döntött úgy, hogy kitüntetést alapít melynek célja az, hogy elismerje vele a falu azon lakosainak a munkáját, akik nagyon sokat tesznek a helyi szlovák nyelv és a hagyományok ápolásáért. Kétsoprony Község Szlovák Önkormányzata a „Kétsopronyi szlovákokért” kitüntetést a Zelenyánszki Jánosné Marika néninek ítélte oda.

– Bola raz jedna povesť /Volt egyszer egy monda/ c. sorozat 12. rész – Garamszegi Géczy Julianna (Korponay Jánosné) (Osgyán, 1680 k. – Győr, 1714. szeptember 25.) a „lőcsei fehér asszony”.
Megszólaló: Dáša Uharčeková Pavúková, a helyi történész

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 23., kedd:
– Minden év július utolsó vasárnapján tartják a magyarországi szlovákok országos folklórtalálkozóját. Az idei már a 26. évfolyam volt és az 56. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó egyik programjai is egyben. A hagyományos helyszín a Bánki-tó szabadtéri színpada. Az utóbbi években sajnos a rendezvénynek a viharok vetnek véget, idén más szombattól bizonytalon volt, hogy a színpadon tudnak-e szerepelni a művészeti csoportok. Július 31-én vasárnap, kisebb nagyobb megszakításokkal a térségben csendes áztató eső volt, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a nagy öltöző sátrakat rendezik be a programok helyszínének.
Megszólalók: Rgyedné Baránek Ruzsenka, Sudiová Eleonóra, Paulik Antal, Zelenyánszki Mária, Szabó Mónika, Alt Gyula

– 1968. augusztus 20-án indítottak inváziót a Varsói Szerződés tagállamai Csehszlovákia ellen, miután az Alexander Dubcek pártfőtitkár által meghirdetett reformok nyomán úgy tűnt, a közép-európai állam megpróbál kiszakadni a szocialista blokkból. Miután a csehszlovák haderő nem tanúsított ellenállást, a Vörös Hadsereg és segédcsapatai az invázió második napjára az egész országot irányításuk alá vonták. A bevonulóknak egyedül a civilekkel gyűlt meg a bajuk, akik igyekeztek megzavarni a megszállókat, szabotálták a hadmozdulatokat – mindezekről kolléga Városík Michal készített filmet.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 24., szerda:
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne: Augusztus 20-án átadták a Kétsopronyi Szlovákokért elnevezésű díjat.
Kétsoprony Község Szlovák Önkormányzata a „Kétsopronyi szlovákokért” kitüntetést Zelenyánszki Jánosné Máriának adományozta.
Zelenyánszki Jánosné Mária portréja

– Az augusztus 20-i ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Ezen a napon országszerte aratóünnepeket tartottak, ahol az aratás befejeztével az aratók búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. A mulatságon ettek, ittak és általában tánccal zárult az aratóünnep. Ezen hagyományok felelevenítéseképpen visszatértünk Telegerendásra, amikor is 2005-ben a helyi szlovákok tradicionális kenyér készítési bemutatót tartottak.
Kenyér története
Megszólalók: Lipták Mária , Sipiczky Jánosné

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 25., csütörtök:
–  Beköszönés, műsorismertetés, hírek, nemzetiségi információk, felhívások
– Augusztus 29-én a Boban Markovič Orkestar és a Vidiek szlovák együttes közös koncert turnét kezd Besztercebányán.
– Az idén szeptember 22. és 25. között rendezik meg Nagylakon a Dél-alföldi szlovák népdalénekesek „Cez Nadlak je” szóló énekesek versenyét.
–  Az első „Cez Nadlak je” versenyről beszél Pavel Hlásnik
–  „Cez Nadlak je” 2017 – gálaest
– Sorozat- Filmforgatások helyszínei Szlovákiában 8. rész
Megszólaló: Lucia Gianitsová Olostiaková- szlovák nyelvi lektor-ELTE, Budapest. Témája ezúttal Terchová (Terhely) lesz.
Terchová nevezetességeiről beszélgetünk Jana Holubkovával.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 26., péntek:
– Beköszönés, műsorismertetés
– aktuális felhívások
– Ferenc pápa fogadta Novák Katalint, Magyarország köztársasági elnökét
– Hagyományos tardosi szlovák lakodalom
– Reči, reči, samé reči c. rádiójáték
író: Ján Tužinský, színészek: Dušan Jamrich, Viera Topinková

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 27., szombat:
– Beköszönés, műsorismertetés
– 1928. augusztus 27-én, Párizsban született meg – 15 állam megegyezése folytán – a Briand-Kellog-paktum, melyben a szerződő felek lemondtak arról, hogy vitás kérdéseiket fegyverrel rendezzék. – Portré Dedinszki Gyula, békéscsabai evangélikus pap munkásságáról. Megszólalók: Marga Mária, Dedinszki Gyula.
– Kivételes művész, akit nehezen lehet besorolni. Bohém, aki fejlesztette az autentikus folklórt. Zeneszerző, akinek művei azokat is megérintik, akik kerülik a folklórt. Nagy örökséget hagyott maga után. Svetozár Stračina zeneszerzőről Alexander Móži, a barátja, sorstársa, kollégája beszél.
– Nasinec sa nevzdáva c. bohózat, pozsonyi anyag

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább