Lengyel nemzetiségi műsor: Megemlékezés a 20 évvel ezelőtti Balatonkeresztúri balesetről

A július 9-i adás tartalmából.

2002 július 1-én a Balatonnál balesetet szenvedett a medjugorjei kegyhelyre tartó lengyel zarándokokat szállító autóbusz, a balesetben 20 személy vesztette életét. Balatonkeresztúrnál azon a helyen egy 5 m magas emlékművet emeltek. Kupolája alá 20 harangot helyeztek. Az emlékművön egy idézet olvasható a Bölcsességek könyvéből: „Távozásukat balsorsnak vélték…, de békességben vannak…” , valamint egy felirat is található, amely a következő: „Lengyel zarándokok emlékére, akik 2002. július elsején egy tragikus balesetben elhunytak.” A felirat felett a lengyel címersas látható. Az addigi kis szobor helyén 2019. év óta egy 1,5 m magas Mária szobor található, amelyet Mirco Felici szobrász készített carrarai márványból.

2022 július 1-én a lengyel – magyar delegáció virágokat helyeztek el és megemlékeztek. Jelen volt Soltész Miklós, vallásügyi és nemzetiségekért felelős államtitkár, Sebastian Kęciek lengyel nagykövet, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztályának vezetője, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, a helyi önkormányzatok és egyenruhás szervezetek, valamint az egyház képviselői; Imre atya Krzysztof Grzelak atyával együtt közösen imát mondtak el az elhunytak lelki üdvéért.

Műsor vendégei: Krzysztof Grzelak atya, Marcin Sokołowski Lengyelország volt konzulja , aki szemtanúja volt a 20 évvel ezelőtti eseményeknek és Stefan Banaszczuk ferences szerzetes a baleset túlélője.

• Aktuális lengyelségi krónika.

Lengyel nemzetiségi műsor – Nemzetiségi adások – július 9., szombat, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Bożena Bogdańska-Szadai

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább