Egy hazában: Magyarországi Német Önkormányzatok Napja

A július 3-i adás tartalmából.
 

– Hírek

– Idén huszonhatodik alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet alapesetben minden év január második hétvégéjén ünnepel a német nemzetiség. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt egy év teljes kihagyás után és a fent említett időponttól eltérően – 2022. június 18-án a Budapest Kongresszusi Központban rendezte meg gálaműsorát. Hagyomány, hogy az ünnepi rendezvény résztvevőit a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Englenderné Hock Ibolya köszönti. Ünnepi beszédet mondott Klaus Streicher úr, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi követe. A gálaműsor keretében a színvonalas kulturális műsor mellett átadták a magyarországi németek legmagasabb kitüntetéseit is. A Magyarországi Németségért Arany Dísztű magyarországi németeknek, más magyar állampolgároknak és külföldieknek adományozható, akik a nemzetiség érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és tevékenységükkel hozzájárultak a hazai németség nyelvének, tárgyi és szellemi kulturális örökségének, történelmi hagyományainak megőrzéséhez. A Nemesnádudvari Német Önkormányzat javaslatára a Magyar Németségért Arany Dísztűt 2022 Heltainé Panyik Erzsébet nyugdíjas óvónő, óvodavezető is megkapta. Az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége a szigetújfalui Huszák Gézánét jelölte a magyarországi németek legmagasabb kitüntetésére, aki életét a magyarországi német néptánchagyományok ápolásának szentelte. A Tolnai Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezésére a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt a bonyhádi Lohn Zsuzsanna Éva asszony, a német nemzetiségi műsor egykori munkatársa és nemzetiségi főiskolai oktató is megkapta.

– Tegnap tartották Szarvason a Magyarországi Szlovákok Napját. A rendezvényen átadták az Országos Szlovák Önkormányzat legrangosabb elismerését is a „Nemzetiségünkért- díjat”. Idén 4 személynek ítélte oda az elismerést a testület közgyűlése. Ízingné Pruzsina Rózsa, tatabányai népművelő 40 éves kitartó munkájáért post humus kapta meg az önkormányzat díját. Két pedagógus is átvette az elismerést. Szarvasról Frankó Anna és Vanyarcról Komjáthi Gáborné. Cinkotáról dr. Szabó Zsuzsanna kapta meg a díjat.

– Szentmisével kezdődik július 9-én 15.00 órakor a szombathelyi Sarlós-boldogasszony székesegyházban a Horvát Nap. Ezt követően a Fő tér rendezvényterén nyitja meg a rendezvényt 16.00 órakor dr. Nemény András, Szombathely polgármestere.
A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata több néptánc tábort is szervez a nyáron. Az első június 20-24. között volt Gyulán, ahova a szervezők elsősorban a már gyakorló táncosokat várták. A holnap kezdődő táborba, melyet Romániában tartanak július 4-8 között már kezdők is vannak, olyan gyerekek akik most kezdik a táncok tanulását. A táborokról Kozma György, a Magyarországi Román Önkormányzat elnöke nyilatkozott szerkesztőségünknek. Megszólaló:
Kozma György, a MROÖ elnöke.

– A lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület szervezésében Budapesten holnap kezdi meg munkáját a II. Ikonfestő Műhely melynek részleteiről Alexov Lyubomirt, az egyesület elnökét, a rendezvény főszervezőjét Mándity Predrág kérdezte.
Hír: Ikonfestő Műhely

– A Pécs-Baranyai Szerb Egyesület szervezésében, magyarországi, főleg baranyai zarándokok közel ötvenfős csoportja Szerbiában járt, ahol megtekintette az Ovcsár Kablár szoros monostorait, Csácsák város és környékének kulturális és vallási nevezetességeit. A zarándokokat elkísérte Mándity Predrág kollégánk is.
Megszólaló: Strék András, Vészity Péterné, Nádudvari Tamás, Gyuricz Illésné
Ahmann György 69 éve foglalkozik zenével, 53 évig vezette a Babarci Ifjúsági Fúvószenekart, harmonikán kísérte és igazgatta a „Willander Nachtigallen” (Villánder Náchtigállen) énekegyüttest valamint hosszú évekig vezette a Villányi Fúvószenekart is. Manapság legfőbb tevékenysége a kortárs német nemzetiségi zeneszerzés. A zeneszerzővel Schulteisz Gábor kollégánk beszélgetett.
Megszólaló: Ahmann György- zeneszerző.
Ennek az ízlésvilágnak az egyik legkedveltebb darabja a Winzer-Walzer (Vincer-Válcer), zeneszerző Ahmann György, szövegíró Arnold Krisztina, előadja a Kresz-Tóth Duó és a Babarci Fúvószenekar.

– Talán nincs olyan magyarországi szlovák, aki ne ismerné Fuhl Imre nevét. Szlovák anyanyelvén és magyarul gimnazista kora óta jelennek meg versei, rövid prózái és egyéb írásai. Több antológia szerkesztője, eddig három önálló verseskötete jelent meg. Fuhl Imre 60. születésnapja alkalmából egy önálló, saját fotóival illusztrált, rövid publicisztikákat felsorakoztató kétnyelvű kötetet jelentetett meg Extrakt – Fuhlextra címmel, melyben örökzöld témákat dolgoz fel, hatásos, lényegretörő stílusban. Fuhl Imrével a kötet budapesti könyvbemutatóján Makai Ildikó beszélgetett.
Megszólaló: Fuhl Imre- költő, író, publicista, Hollóssy Tiborné
Június 20-án a Pécsi Horvát Színházban tartotta évadzáró koncertjét a Magyarországi Horvátok Tamburazenekara. Az első önálló koncertjük januárban volt, azóta koncerteztek Baján, valamint az Eszéki TV, Slavonsko veselje népszerű műsorában is bemutatkoztak. A zenekar 2019-ben alakult a Nyári Tamburatábor résztvevőiből, melyet 2012. óta Orfűn szervez a Vizin Kulturális Egyesület. Balatinácz Renáta a zenekar vezetőjével Vizvári Zoltánnal beszélgetett.

– 2022-ben a román közösség részéről a Pro Cultura Minoritatum Hungariae kitüntetést két magyar koreográfus kapta meg, akik két hazai román néptánccsoporttal dolgoznak együtt. Az egyik Halmi Zoltán, egy battonyai gyökerekkel is rendelkező szegedi táncos. A magyarországi román, főleg a kétegyházi románság táncainak kutatásában és oktatásában kifejtett tevékenysége miatt kapott elismerést. Kétegyháza kiemelkedő táncosaitól, Buha Györgytől és Buha Györgynétől leste el a helyi hagyományokat. Több mint másfél évtizede, a Kaláris Alapfokú Művészeti Iskola által is segíti a helyi román táncok átörökítését. Boka Tibor kérte őt mikrofonhoz.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 3., vasárnap, 13:00

Felelős szerkesztő: Ntamtsiou- Agárdi Elektra
Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János
Zenei szerkesztő: Bencsik János
Bemondó: Makai Ildikó

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább