Szlovák nemzetiségi műsor – 26. hét

A június 27. és július 3-i közötti adások tartalmából.
 

Június 27., hétfő:
– Alexej Vojtášek festőművész és Juraj Čutek szobrászművész kiállítása a budapesti HybridArt Galériában. (riport-összeállítás)
Megszólalók: Sipos Ildikó, Alexej Vojtášek, Juraj Čutek, Szabó Lilla.
– A Magyarországi Szlovákok Napja, amely az idei évben a szlovákok betelepülésének 300. évfordulóját ünneplő Szarvason kerül megrendezésre.
– A békéscsabai szlovák gimnázium volt igazgatója és a MSZKI volt tudományos titkára Chlebniczki János portréja

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 28., kedd:
– Hírek, aktuális felhívások
– Nemzetiségi inf.
– Magyarországi Szlovákok Napja története
– Danis József, Magyarországi Szlovákok Szövetsége oroszlányi aktivistája portréja
– Mata Mihály, az Országos Szlovák Önkormányzat első elnöke portréja

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 29., szerda:
– a Budapeštiansky Slovák című folyóiratról tartottak előadást a Pesterzsébeti Szlovák önkormányzat szervezésében, a Csili művelődési központban. (riport-összeállítás)
Megszólalók: Miskovicz Pál elnök, Árgyelán Erzsébet Katal , Kovács Anna , Ľubomíra Fallerová
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
Téma: Mit tegyünk és tehetünk a nagy kánikulában? Mit és mennyit igyunk?

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 30., csütörtök:
– Július 3-án lesz Tardoson megtartva Magyarországi Szlovákok Napja. Mai adásba a 2010 Magyarországi Szlovákok Napja ünnepségére, aminek Lucfalva volt a helyszíne
– 2013 ban Az Országos Szlovák Önkormányzat Pálházán tartotta a Magyarországi Szlovákok Napját. Az eseményt 1996 – óta mindig más szlovák lakta településen rendezik meg. Pálházán mind a 10 magyarországi szlovákok lakta régió bemutatkozott. …..

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Július 1., péntek:
– Nemzetiségi hírek, felhívások
– Evangélikus tanulmányutat szervezett az Országos Szlovák Önkormányzat Szlovákia, Csehország és Németország Luther Márton és Ján Kollár életéhez kapcsolható városaiba.
Riportösszeállítás, 2.rész. Megszólalók: Szpisák Attila, tótkomlósi evangélikus lelkész, Püski Liker Bence, Huberné Kisgyőri Katalin, Laluska Veronika, Kiszely András
– Rádiójáték: Na hladine / A felszínen/ szerző: Laco Kerata

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Július 2., szombat:
– (Nemcsak) filmes barangolások Szlovákiában címmel új sorozatot indítunk, mellyel szombatonként jelentkezünk. Az egyes részekben érdekes szlovákiai helyszíneket, városokat, várakat mutatunk be, ahol kirándulni is lehet. Utunkat a kelet-szlovákiai régióban kezdjük.
Megszólaló: Lucia Gianitsová-Ološtiaková, szlovák lektor, ELTE Budapest
(zenés összeállítás-Makai )
– A műsor második részében a Genius Loci, túry podla literatúry /Túrák az irodalmi művek alapján/c. sorozat újabb részét hallhatják, ez alkalommal a Nyugati-Tátrába látogatunk, a Szürke-hegyre. Szerkesztő: Marián Grebác

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Július 3., vasárnap:
– Tegnap tartották Szarvason a Magyarországi Szlovákok Napját. A rendezvényen átadták az Országos Szlovák Önkormányzat legrangosabb elismerését is a „Nemzetiségünkért- díjat”. Idén 4 személynek ítélte oda az elismerést a testület közgyűlése. Ízingné Pruzsina Rózsa, tatabányai népművelő 40 év es kitartó munkájáért post humus kapta meg az önkormányzat díját. Két pedagógus is átvette az elismerést. Szarvasról Frankó Anna és Vanyarcról Komjáthi Gáborné. Cinkotáról dr. Szabó Zsuzsanna kapta meg a díjat.
– Klausz Karola/ A Budapeštiansky Slovák című folyóiratról tartottak előadást a Pesterzsébeti Szlovák önkormányzat szervezésében, a Csili művelődési központban. 34,00
Megszólalók: Miskovicz Pál elnök, Árgyelán Erzsébet Katal , Kovács Anna , Ľubomíra Fallerová
– Evangélikus tanulmányutat szervezett az Országos Szlovák Önkormányzat Szlovákia, Csehország és Németország Luther Márton és Ján Kollár életéhez kapcsolható városaiba.
Megszólalók: Szpisák Attila, tótkomlósi evangélikus lelkész, Püski Liker Bence, Rágyanszki György, Balog Mihály, Pappné Polereszki Rozália, Svetlána Petrovicová-idegenvezető-Mosóc, Kollár Katalin, Huberné Kisgyőri Katalin, Laluska Veronika, Kiszely András

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább