Szerb nemzetiségi műsor – 26. hét

A június 27 - július 3. közötti adások tartalmából.
 

Június 27., hétfő:
Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről és a hozzá kapcsolódó szokásokról. Lesz rádiós hidunk a Vajdasági RTV Kollégáival, illetve, vendégünk lesz Gyukin Dajana, a szegedi Kossuth Lajos Ált. Iskola szerb nyelvet oktató tanára, aki összegzi az elmúlt tanévet.
A baranyai szerbek ötvenfős csoportja zarándokúton járt Szerbiában – többek között meglátogatta a cacaki Nemzeti Múzeumot, amelyről a csoportnak Zoro Bojovic, a múzeum idegenvezetője beszélt. Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Június 28., kedd:
Műsorunkban szó lesz az egyházi búcsúról, valamint a hozzá kapcsolódó szokásokról.
Beszámolunk a Mo-i Szerb Színház Szt. Vid napi szavaló maratonjáról, amely a Rigó mezei csatának (Koszovói ütközetnek) állít emléket (Műsor résztvevők: Rusz Milán, a Mo-i Szerb Színház igazgatója, Aleksandar Dunic, színész, Anastasija Kargina, szavaló)
Bemutatjuk a Csácsák melletti Ljubic hegyen található Sz. Lázár templomot – interjúalany: Dragan Djolovic, idegenvezető.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Június 29., szerda:
Műsorunkban megemlékezünk Sztepánovity Predrág, mo-i szerb íróról és műfordítóról, volt egyetemi docensről, aki június 2022. június 27-én hunyt el 80 éves korában.
Vendégünk lesz Alexov Lyubomir, szerb szószóló, a Magyar parlament Nemzetiségi Bizottságának alelnöke, aki a Bizottság hétfői üléséről tájékoztatja műsorunkat.
Beszélünk a magyarcsanádi Általános Iskola elmúlt tanévéről, a szerb nyelv oktatásának helyzetéről, hiszen a szerb nyelvet oktató tanár Kollár Ferenc nyugdíjba vonul és még nincs meg az utóda. (Műsorrésztvevő: Kollár Ferenc, tanár)
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Június 30., csütörtök:
Műsorunkban szó lesz a budapesti és szentendrei Vid napi ünnepségekről (Műsorrésztvevők: Lásztity Péró, a SZOÖ Szerb Intézetének igazgatója, Danica Crnogorcevic, etno énekes)
Szólunk a Mo-i Szerb Színház legújabb darabjáról, amelynek bemutatója a közeljövőben lesz és Őszentségének a néhai Pál szerb pátriárkának állít emléket – műsorrésztvevők: Rusz Milán, a Mo-i Szerb Színház igazgatója, Milan Malbasa, színész).
Ellátogatunk a battonyai Szerb Folklórtáborba ( Műsorrésztvevők: Ljubomir Vujcic, koreográfus, Körömi Melinda, a tábor igazgatója, Gyorgyev Nikola, Kárpáti Iván, Kosznovszki Szuzana és Jaksity Milos, táncosok)
Az Opanke Szerb Néptáncegyüttes vezetői a múlt hétvégén Belgrádban jártak, ahol új szerb népviseleteket vásárolta – erről beszél műsorunknak Krúnityné Sósity Anica, az Opanke művészeti vezetője.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Július 1., péntek:
Műsorunkban szó lesz a lórévi Régi Mesterségek Táboráról – műsorvezetők: Krauszné Vukájlovics Melinda, a tábor vezetője, Suhajda Anita, tanár, Szimity Natasa és Karagity Dárkó a tábor résztvevői.
A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület szervezésében hétfőn veszi kezdetét a II Ikonfestő Műhely – erről beszél az Egyesület elnöke Alexov Lyubomir.
A műásor vendége lesz Danica Crnogorcevic etno énekesnő, aki Szentendrén tartott koncertet, de beszélünk július hónapról is, hiszen, ma léptünk az év hetedik hónapjába. Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Olvasson tovább