×

Szerb nemzetiségi műsor – 21. hét

A május 23- 29., közötti adások tartalmából.
 

Május 23., hétfő:
Műsorunkban lesz rádióshíd a Vajdasági RTV Kollégáival – benne vendégünk lesz Alexov Lyubomir, szerb szószóló, a Magyar Parlament Nemzetiségi Bizottságának alelnöke.
Újvidéken megnyílt a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár – a vásárt Aleksandar Vucic, szerb elnök és Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke nyitották meg, akik előtte tárgyalásokat is folytattak.
Megjelent a szerb irodalom antológiájának 13. kötete – erről is lesz egy tudósítás, de lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 24, kedd:
Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, valamint beszámolunk a szombati egri szerb búcsúról (műsorrésztvevő: Gálity Vojiszláv atya, püspöki helynök)
A múlt héten miniszeri meghallgatások voltak Budapesten, a Parlamentben – interjúalany: Alexov Lyubomir, szerb szószóló, a Nemzetiségi bizottság alelnöke)
Baján ülésezett a helyi Szerb Önkormányzat – vendégünk Csility Márk, az említett önkormányzat elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 25, szerda:
Műsorunkban szó lesz a szombati dunaszekcsői szerb búcsúról (műsorrésztvevők: Jovan Bibic atya, a dunaszekcső parókia adminisztrátora, Spomenka Banovic, hercegszőlősi hívő, Sztipanov Szlobodánné, a búcsú egyik házigazdája)
Szegeden is volt szerb búcsú (műsorrésztvevők: Metodije niksicsi püspök, Emra Senad, a búcsú jövő évi komája)
Pomázon ülésezett a helyi szerb önkormányzat – interjúalany: Krúnityné Sósity Anica, a választott testület elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 26, csütörtök:
Műsorunkban beszélünk a mo-i szerb oktatás jövőbeni koncepciójáról és a hozzá kapcsolódó tervekről (műsor résztvevők: dr. Lásztity Jovánka, a SZOÖ Oktatási bizottságának tagja, valamint Alexov Lyubomir, szerb szószóló).
Beszámolunk a lórévi szerb búcsúról (interjúalany: Vukájlovity Milán, a helyi szerb egyházközség elnöke)
A bajai szerbek is vasárnap ünnepelték templomuk védőszentjének ünnepét (műsor résztvevők: Jovan Bibic atya, a bajai parókia adminisztrátora, Deszecsár Szávó, a búcsú egyik komája)

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 27, péntek:
Műsorunkban szólunk a dunaújvárosi szerb búcsúról – interjúalanyunk Káplán Pál atya, a dunaújvárosi parókia adminisztrátora.
Vendégünk lesz Lásztity Péró, a bp-i Szerb Intézet igazgatója, aki a Vujicsics kötet belgrádi bemutatása kapcsán beszél a kiadvány tartalmáról, annak fontosságáról az anyaországban történő bemutatásáról.
A pomázi Opanke együttes új népviseleteket vásárolt Belgrádban – műsor résztvevő: Krúnityné Sósity Anica, az együttes művészeti vezetője
A budakalászi Rozmaring Néptáncegyüttes számos felkérésnek kell eleget tennie a nyáron – erről beszél Kosznovszki Zorica, az együttes utánpótlásának művészet vezetője.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Európa-bajnokságok 2022 - Torna, Férfi egyéni összetett döntő
00:50:57

Olvasson tovább