×

Szlovák nemzetiségi műsor – 19. hét

Május 9., hétfő:
– 3 év kihagyás után május 7-én megrendezésre került Szarvason a Deti detom
– Gyerekek a gyerekeknek. 27. színjátszó szemle. Az idén csak kettő iskola „állított” verseny előadást, de annak ellenére műsor nem volt szegényes, hiszen a közönség a tavalyi Mátraszentimrén tartott drámatábor darabjait is bemutatták.
Megszólalók:
Onodi Daniela, Kötelesová Dagmar, Felix Belo, Árvai Anikó
– Nyelvi sorozat a nevekről.Az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közül akár külső, fizikai, testi tulajdonságra is utalhat a vezetéknév, de akár belső tulajdonságra is. Az egyes személyek pontosabb azonosítását a feudalizmus társadalmi igénye követelte meg, különösen a közigazgatási és jogi aktusokban.
– A 14. századtól egyre gyakrabban jelentek meg másodlagos nevek – vezetéknevek és melléknevek, amelyekből a mai vezetéknevek kialakultak. A névadási rendszerek öröklődő jellege már csak a 17. és a 18. században stabilizálódott, és II. József reformjai során hivatalosan is kodifikálódtak a 18. század második felében.
Megszólalók:
dr. Ladislav György, lektor, Szegedi Egyetem

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 10., kedd:
– 3 év kihagyás után május 7-én megrendezésre került Szarvason a Deti detom /Gyerekek a gyerekeknek/ 27. színjátszó szemle. Az idén csak kettő iskola „állított” verseny előadást, de annak ellenére műsor nem volt szegényes, hiszen a közönség a tavalyi Mátraszentimrén tartott drámatábor darabjait is bemutatták a békéscsabai, budapesti, csömöri, , kétšoproni, szarvasi és tótkomlósi iskolások. A HÁROM AJÁNDÉK c történetet, amely a Három urma című roma mese alapján készült, Péter bácsi – Hudák Peter rendezte. Garajszki Margit rendező – és Belo Felix zeneszerző színpadra állították a Hollókő váráról szóló mondát.
Megszólalók: gyerekek, Garajszki Margit, Hudák Peter

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 11., szerda:
– A 2021-es Dominik Tatarka -díj átadására kedden került sor Pozsonyban. A rangos irodalmi díjat Erik Jakub Groch költő kapta.
– Május 9-én lezajlott a szlovák nyelv és irodalom érettségi írásbeli vizsga
megszólalók: -Pecsenya Edit, Békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója
– Szabóné dr. Marlok Júlia PhD, igazgató, Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Bp
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin – Az etikett és protokoll sajátosságai külföldön
Megszólalók:
1. Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony)
2. Anton Bódis – protokoll szakértő( Pozsony)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 12., csütörtök:
– Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja
– A mai adásunkban a békés megyei Nagybánhegyesre kalauzoljuk önöket. Április 29-én mutatták be a Bánhegyesi füzetek sorozat 5. részét, melynek címe Mi és a Mieink. Dr. Zsilák Mária 500 oldalas kétnyelvű kötete összegzi az informátorok, visszaemlékezők történeteit, akik a 75 évvel ezelőtt történt viharos eseményeket idézik fel. A csehszlovák- magyar lakosságcseréről van szó, melynek eredményeként Nagybánhegyes 80 %-a települt vissza az anyaországba az „anyaföld hívó szavára”.
Megszólalók: – Pepó Jánosné-elnök, Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület, Emil Kuchár , A Szlovák Köztársaság Főkonzulátusa, főkonzul, Zelman Ferenc, OSZÖ alelnöke , Dr. Zsilák – – – Mária a kétnyelvű kötet szerzője, szerkesztője , Rágyanszki György, ELTE Szláv Filológiai Tanszék, tanársegéd
– Kisérő programként A Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület és Nagybánhegyesi Szlovák Önkormányzat által megrendezett, május 29-ig látogatható kiállítást lehet megnézni, ahol a lakosságcsere kapcsán átlelepült bánhegyesi szlovákok régi fotói, valamint a Rezeda Hímzőkör díjnyertes munkái vannak kiállítva.
Megszólaló: Pepó Jánosné ,Bogár Istvánné

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 13., péntek:

– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívások
– Ezen a héten üléseztek a MSzKI regionális kulturális központjainak vezetői Szarvason, hogy megvitassák a Magyarországi Szlovákok Napjának programját. Az egyeztető tárgyaláson részt vettek a helyi szlovák nemzetiségi civilszervezetek és önkormányzat képviselői, valamint a Cervinus Teatrum igazgatója is. Az ülésről és a Magyarországi Szlovákok Napja programjáról kérdezzük az MSzKI igazgatóját, Király Katalint.
– Holnap Csabaszabadiban emléktermet adnak át tisztelegve ezzel a tanyasi iskolák tanárai előtt. A programról a helyi szlovák önkormányzat elnökével, Kesjár Mátyással beszélgetünk.
– A Csabaszabadi körzetében található négy egykori tanyasi iskola egyikének diákja volt Somogyi Józsefné is, Békéscsaba városának nyugalmazott nemzetiségi referense. A legelőgerendási iskola tanárairól és diákéveiről osztja meg velünk emlékeit.
– A műsor második részében a Lenka Cepková műve alapján készült: Az do Ameriky c. rádiójátékot hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 14., szombat:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Nemzetiségi hírek, aktuális felhívások
– Május 21-én rendezik meg a 12. Pilis túrát. A programról kérdezzük a Pilisi Szlovákok Egyesületének elnökét, Demjén Mártát.
-Összeállítás a 10. Pilis túráról, mellyel a néhai Juraj Migasra, Szlovákia volt budapesti nagykövetére emlékeztek
-Prezili ( Túlélték) – rádiós dokumentum a szlovákiai kistemplomokról

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 15., vasárnap:
– Három év kihagyás után május 7-én megrendezésre került Szarvason a Deti detom /Gyerekek a gyerekeknek/ 27. színjátszó szemle. Az idén csak két iskola „állított” verseny előadást, de annak ellenére műsor nem volt szegényes, hiszen a tavalyi Mátraszentimrén tartott drámatábor darabjait is bemutatták a békéscsabai, budapesti, csömöri, kétsopronyi, szarvasi és tótkomlósi iskolások. A HÁROM AJÁNDÉK c történetet, amely egy roma mese alapján készült, Hudák Peter rendezte. Garajszki Margit rendező – és Belo Felix zeneszerző állították színpadra a Hollókő váráról szóló mondát.
Megszólalók: Onodi Daniela, Kötelesová Dagmar, Felix Belo, Árvai Anikó, a fellépő gyerekek, Garajszki Margit, Hudák Peter

– Szlovákiában, csakúgy mint több más európai országban május második vasárnapján ünnepelték az Anyák Napját. Vannak olyan édesanyák, akik duplán ünnepelhettek, köztük a váci Martina Pillingová is, akivel már az anyaságról és a családról beszélgettünk. A túrócszentmártoni születésű négygyermekes anyuka a helyi szlovák kurzus lektora is egyben, emellett szoptatási tanácsadó valamint a helyi Babahordozó klub tagja.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább