Szlovák nemzetiségi műsor – 17. hét

Az április 25. és május 1. közötti adások tartalmából.
 

Április 25., hétfő:
– Nemzetiségi információ
– Tessedik 280 címmel tartott rendezvényt 2022, április 20- án a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat. Az ünnepségen került átadásra az Év Pedagógusa kitüntetés is. Díjakat Lászik Mihály, az Országos Szlovák Önkormányzat Oktatási-Nevelési Bizottságának elnöke adta át Hollerné Racskó Erzsébettel, az országos önkormányzat elnökével együtt. Az iskolai pedagógusok közül Krcsmériné Gyurkovics Mária kapott kitüntetést, aki a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola énektanára és igazgatóhelyettese, egyben énekkarvezető, és a kultúrcsoport vezetője is. Az óvodapedagógusok közül pedig Lovászné Orliczki Ildikó, a Répáshutai Szlovák Nemzetiségi Óvoda és Konyha vezetője lett díjazott. Ma már nyugdíjas ovónő évtizedekig szlovák nyelvet tanított a kisgyermekeknek, és a környékbeli óvodapedagógusoknak is nagy segítségére volt a továbbképzésben.
megszólaló: Lászik Mihály, Krcsméryné Gyurkovics Mária, Nemcsok Zsuzsanna, Hollerné Racskó erzsébet,

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 26., kedd:
– Nemzetiségi információ
– Kétnapos Szlovák Filmszemináriumot tartott a Vertigo Szlovák Színház Budapesten
megszólaló: Onodi Danielas, a Vertigo igazgatója
– Tessedik 280 címmel tartott rendezvényt 2022 április 20 – án a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat. Első eleme Tessedik Sámuel felújított sírjának felszentelése volt, ezt követően a lelkész, pedagógus, szakíró szobrának koszorúzása következett. E követő Konferencián „Tessedik 280” címmel a Tessedik Sámuel diákszemmel /Papp Alexandra/, Hogyan ápoljuk Tessedik Sámuel emlékét Szarvason /Csicselyné Korbely Zsuzsanna/ Tessedik Sámuel pedagógiai tevékenysége /Podani Anikó/ és A Tessedik irodalom /Dr. Molitórisz Pál/ előadások hangoztak el.
megszólaló: Frankó Anna, Csicselyné Korbely Zsuzsanna, Podani Anikó

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 27., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés, hírek, nemzetiségi információk, felhívások
– Tomka Judit születésének 135. évfordulójára, valamint a tótkomlósi szlovák színjátszás 115. évfordulójára emlékeztek a szlovák regionális központban Tótkomlóson Április 23-án .
Megszólalók:

János Zoltán Zsura , Tótkomlós polgármestere

Lászik Mihály, történész, a Csabai Szlovákok Szervezete elnöke

Laukó Zsuzsanna , Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin – „Repülővel utazunk”
– Mit tehetünk a fedélzeti poggyászba?
– Repülési etikett.
Megszólalók:
Barbara Štubňová – író, szerkesztő
Anton Bódis – protokoll szakértő

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 28., csütörtök:
-Tomka Judit születésének 135. évfordulójára, valamint a tótkomlósi szlovák színjátszás 115. évfordulójára emlékeztek a szlovák regionális központban Tótkomlóson Április 23-án .
megszólalók: Zuzana Farkašová, Erna Lauková
– A tótkomlósi szlovák színjátszás története
– Részletek a 2007-ben Pitvaroson élőadott „Pacientka” (A női páciens) és a 2011-ben Szegeden bemutatott „Páračke“ (Tollfosztás) c. színjátékokból.
megszólalók: Anna Molnárová, Pavol Laukó, Zuzana Škrabáková, Mária Antalová, Ondrej Divičan, Alžbeta Ištvánová, Ildika Klementová Zelmanová, Ján Klement, Mária Korcová, Zuzana Pipíšová

-Április 28-a Szlovákiában A Nárciszok napja – a daganatos betegekkel való együttérzés napja.
Megszólaló: – Mgr.Lucie Alakšová, Szent Erzsébet Onkológiai Intézet, Pozsony, klinikai szakpszichológus

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 29., péntek:
– Tájházvezetők számára rendeztek országos konferenciát Békéscsabán, a helyi szlovák tájház Áchim termében. Riportösszeállítás- 2. rész .
Megszólalók: Püski Liker Bence, Szabóné Tóth Katalin, Gyimesiné Hugyik Erzsébet, Gimesiné Szokol Emese, Aszódi Csaba András

– Rádiójáték: Iveta Horváthová- Skirpoková: Rodinné blues

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 30., szombat:

– Nemzetiségi hírek, aktuális felhívások
– Tegnap volt a Tánc Világnapja, így a mai műsorban főként táncosokkal hallhatnak interjúkat. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.
– A hazai szlovák tánccsoportok számára rendezett tánctáborokról és a Lábán-féle koreográfusok által használt táncjel írásról beszélgetünk Király Katalin etnológussal, az MSZKI igazgatójával.
– Ellátogatunk a Táncosok Napjára, melyet 2010-ben rendeztek Pilisszentkereszten. Megszólaló: Galda Levente- elnök, Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület, Szeifert Anna, vezető, Szlovák Ház, MSZKI Központ Pilisszentkereszt, Urbanics Tóth Gitta, Papucsek Gergely
– Beszélgetés hallhatnak Marian Lojannal, a Sinava néptáncegyüttes vezetőjével, aki a szlovákiai Snina / Szinna /városában tánciskolát vezet, gyűjtéseket folytat és modern valamint társastánc oktatással is foglalkozik
–  Rodostrom (Családfa)- Samuel Smetana etnográfiai sorozata, melynek mai témája: a szlovákiai NÉPTÁNCOK.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 1., vasárnap:

– Nemzetiségi hírek, aktuális felhívások
– A méhecskék miatt nem kell májusban füvet kaszálni – No Mow May kezdeményezés Nagy Britaniából indul…
Válogatás e heti műsorainkból:
– Tessedik 280 címmel tartott rendezvényt 2022, április 20- án a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat.
– Az ünnepségen került átadásra az Év Pedagógusa kitüntetés is. Díjakat Lászik Mihály, az Országos Szlovák Önkormányzat Oktatási-Nevelési Bizottságának elnöke adta át Hollerné Racskó Erzsébettel, az országos önkormányzat elnökével együtt.
– Az iskolai pedagógusok közül Krcsmériné Gyurkovics Mária kapott kitüntetést, aki a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola énektanára és igazgatóhelyettese, egyben énekkarvezető, és a kultúrcsoport vezetője is.
– Az óvodapedagógusok közül pedig Lovászné Orliczki Ildikó, a Répáshutai Szlovák Nemzetiségi Óvoda és Konyha vezetője lett díjazott. Ma már nyugdíjas ovónő évtizedekig szlovák nyelvet tanított a kisgyermekeknek, és a környékbeli óvodapedagógusoknak is nagy segítségére volt a továbbképzésben.
megszólaló: Lászik Mihály, Krcsméryné Gyurkovics Mária, Nemcsok Zsuzsanna, Hollerné Racskó erzsébet,
– Tájházvezetők számára rendeztek országos konferenciát Békéscsabán, a helyi szlovák tájház Áchim termében.
Megszólalók: Dr. Király Katalin, igazgató, MSZKI, Kiszely András, elnök, békéscsabai szlovák önkormányzat, Zemenné Palecska Erika, Szlovák Önkormányzat,

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább