Ukrán nemzetiségi műsor: Különleges könyvbemutató az Országos Széchényi Könyvtárban

Az április 15-i adás tartalmából.

Különleges könyvbemutatót április 11-én tartottak az Országos Széchényi Könyvtárban: a Ribizli a világ végén című magyar népmese-válogatásból készült ukrán nyelvű mesekönyvvel a menekült gyerekeknek szeretnének örömöt szerezni.
A magyarországi ukrán fiatalok és családok egyesülete, a Nova Hvylja tavaly útjára indította a Népek meséi című sorozatát, amelynek első részében Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén című népmese-válogatásának öt meséjét adták ki ukrán nyelven. Most ennek a kötetnek az új, bővített kiadása készült el.
Liliana Grexa, a Nova Hvylja Egyesület vezetője elmondta, hogy a könyv eredetileg a Magyarországon élő ukrán nemzetiségű gyerekek számára készült, de Oroszország Ukrajna elleni háborúja módosította az eredeti elképzelést.
A meséket Darina Lazarieva Magyarországon élő ukrán nyelvész fordította, az illusztrációkat pedig Viktoria Romanova, itt élő ukrán festőművész készítette.
Az ukrán nyelvű mesekönyv kiadása egy nagy összefogás eredménye, amelyben az Országos Széchényi Könyvtár, a Móra Könyvkiadó és a Nova Hvylja Egyesület mellett a Petőfi Kulturális Ügynökség és az Alföldi Nyomda is részt vett. A mai könyvbemutatón Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel egy izgalmas részletet a könyvből a jelen lévő ukrán gyerekeknek. A könyvek menekült családokhoz történő eljuttatását a Nova Hvylja Egyesület szervezi meg.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/04/27047873_c260f3a3cb06bc15cae0f91768d5e695_xl.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább