Szlovák nemzetiségi műsor – 13. hét

A március 28 és április 3. közötti adások tartalmából.
 

Március 28., hétfő:
– Az idei országgyűlési választásokra való felkészülés jegyében kulturális rendezvénysorozatot szervezett több magyarországi településen az Országos Szlovák Önkormányzat. A választási kampány záró rendezvénye március 25-én volt Budapesten, Délelőtt a Városligetben emlékeztek meg a békéscsabai születésű Áchim L. Andrásra, parasztpolitikusra. Az ünnepi beszédek után koszorút helyeztek el a mellszobornál. Közreműködött az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus.

Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet-elnök, Országos Szlovák Önkormányzat, Huberné Kisgyőri Katalin- résztvevő, Sárisáp, Glückné Papucsek Márta – résztvevő, Pilisszentkereszt, Rágyánszki György- résztvevő, Szarvas, Kiszely András, Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Békéscsaba

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 29., kedd:

– Március 28 – án, a Pedagógusok Napján, Zuzana Čaputová, a Szlovák köztársaság elnöke, felköszöntötte a tanárokat
– Frankó Anna, Szarvasi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, szlovák tanár portréja
– Frankó Anna a szarvasi szlovákság szíve. Hiszen amikor épp nincsenek új hírek, megjelenik az újságja, a Novinkár, ami emlékezteti embereket arra, hogy Szarvas él és az ottani szlovákok munkálkodnak. Évtizedekig volt kiváló szlovák nyelvtanár, majd igazgatóhelyettes, amiért városi elismerésben is részesült. A nemzetiségi önkormányzati elnökként a régi szlovákság meghatározó arca. Nagyrészt neki köszönhető a szlovák egyesületek és a városi intézmények közötti együttműködés sikeres fejlődése.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 30., szerda:

– Hírek
– Nemzetiségi információk, jeles napok
– Március 25-én Budapesten a Bolgár Művelődési házban fellépett a Banda Slovakia nevű szlovákiai világzenei együttes.
– Minden évben április elején van az autizmus világnapja. 2007-ben az ENSZ jelölte ki ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra és a hozzáköthető rendellenességekre, amely több tízmillió embert érint a világon. Az „Autizmus Világnapja” segít elérni, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismertessék a társadalmaikban.
„Kabelka” (Ridikül) című női magazin -ism.
benne:
– Az autizmus fogalma, típusai, okai….
A pozsonyi Andreas, autizmusközpontot látogatjuk meg.
– A Snoezelen terápia – egy a gyermekek számára Hollandiában kidolgozott program értelmileg akadályozott, autista, halmozottan fogyatékos gyermekek részére.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 31., csütörtök:

– Beköszönés, műsorismertetés, hírek, aktuális felhívások
– Március 25-én Budapesten a Bolgár Művelődési házban vendégművészekkel lépett fel a Banda Slovakia nevű világzenei együttes.
A Mai adásunkban kedves hallgatóink a teljes koncert felvételt hallhatják, a műsor közben Bencsik János beszélget a fellépőkkel.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább