Ukrán nemzetiségi műsor: Vihula Mihajlo

A február 4-i adás tartalmából.
 

Az adásunkban az Önök figyelmébe ajánljuk találkozót a Magyarországon élő ukrán zeneszerzővel és gitárvirtuózzal Vihula Mihajlóval.

Kivételes zenei tehetsége, érzelmekben erőteljes előadásmódja, és mély művészi érzékenysége feledhetetlenné teszik a gitáros előadásait. Hangszerének technikailag is tökéletesen mestere – igazi zenei virtuóz. Vihula Mihajlo több nemzetközi zenei fórumon és mesterkurzuson vett részt ismert gitárművészekkel. Zeneszerzőként számos koncerten és zenei eseményen működött közre Európa szerte.

1981-ben zenetanár és zeneszerző szülők gyermekeként született Huszton, Ukrajnában. Zenei tanulmányait 7 éves korában, az ungvári művészeti iskolában kezdte el klasszikus gitár tanszakon. 1994-ben első lett a Kárpátaljai Gitár versenyen, Ungváron. 1996-ban az Ungvári Állami Zenei Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, ahol 4 év alatt gitárművészi és karmesteri képesítést szerzett. 2000-ben megnyerte az „Ukrajna Új Tehetsége” címen megrendezett országos versenyt. A szakközépiskola elvégzése után tanulmányait a Lvivi Liszenko Állami Zeneakadémián folytatta klasszikus gitár, zeneszerző és karmester tanszakon. 2005-ben Magyarországra költözött. 2006-óta aktívan szerepel a Balatonfüredi Gitárfesztiválon, valamint kétszer is részt vett az annak keretein belül 2007-ben és 2008-ban megtartott „a világ leghosszabb koncertje” Guinness Rekord kísérletben.

2008-ban a Siófoki Nemzetközi Művészeti versenyen gitárművészként arany diplomát nyert. A Miskolc MJV két alkalommal is kitüntette a kultúra terjesztéséért és az ukrán – magyar kulturális kapcsolatok megerősítéséért. Jelenleg Fazekas Művészetoktatási Intézményben dolgozik.
2013-ben a NobilArt Művészeti Egyesület és a SEGOVIA Gitárszaküzlet által kiírt nemzetközi zeneszerzői versenyen II. díjat nyert. 2015-ben a Nemzeti Művelődési Intézet a „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat adományozta Vihula Mihajlonak.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább