Szerb nemzetiségi műsor - 5. hét

A január 31- február 6. közötti adások tartalmából.

Január 31., hétfő:
– Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, illetve lesz rádiós hidunk a Vajdasági RTV Kollégáival.
– Beszámolunk a tegnapelőtti budapesti Szent Száva akadémiáról (Műsor résztvevők: – -Fürjes Zoltán, helyettes államtitkár, Milan Micic, a Marica srpska főtitkára, Rusz Milán, a Mo-i Szerb Színház igazgatója).
– A hercegszántói szerbek is megünnepelték Szent Szávát, az önálló Szerb Egyház megalapítóját (interjúalany: Gyurity Illésné, a Hercegszántói Szerb önkormányzat elnöke)

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 1., kedd:
-Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, valamint a Szent Száva-i ünnepről Medinán
Megszólaló: Szokics Elekné, a Medinai szerb Önkormányzat elnöke
-Bács is felkerülhet az UNESCO listájára, amennyiben elfogadják a Szerb Kormány felterjesztését.
-Nevezetessége az ott található vár, amely 1338–1342 között épült. A 13. században épült ferences templom és rendház is messze földön híres, hiszen ez a legrégibb templomépület egész Bácskában

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 2., szerda:
Műsorunkban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, illetve beszámolunk a pécsi Szent Száva ünnepségről (műsorrésztvevők: Milan Eric atya, pécsi parókus, Kassanin Mirna, deklamáló)
Deszken is a helyi szerbek megünnepelték Szent Szávát, a Szerb Egyház megalapítóját (Műsorérsztvevő: Svetomir Milicic atya, deszki parókus, illetve, a helyi Szerb Óvoda és Iskola növendékei, az ünnepség résztvevői)
Az I. világháború utáni szerb optálók utódai megalapították a saját Egyesületüket, mi több, megtartották az alakuló ülésüket, első közgyűlésüket. Elnöknek az interjúalanyunkat Nikola Alaicát választották. Lesznek, még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 3., csütörtök:
A BGA Zrt. honlapján megjelentek a BER pályázatok eredményei – a szerb pályázatokat összegzi Rusz Igor a SZOÖ alelnöke.
Beszámolunk a múlt heti deszki Szent Száva ünnepségről – műsor résztvevő: Svetomir Milicic atya, deszki parókus.
Balkán Hangja volt szombaton Budapesten – rajra részt vett a hercegszántói „Veseli Santovcani” Folklóregyüttes is (interjúalany: Kózityné Csátity Éva, az együttes művészeti vezetője. Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 4., péntek:
– Műsorunk vendége lesz Rusz Borivoj, deszki kutató, kulturális aktivista, akit több évtizedes kiemelkedő munkásságáért a Szerb Országos Önkormányzat Szent Száva díjjal jutalmazott.
– A Szerb Országos Önkormányzat Elnöki dicséretében részesült Tóth András Dunaszekcsőről – az említett településen a szerb műemlékek ápolása, megőrzése területén végzett munkájáért kapta Tóth Úr az elismerést (Ő is megszólal a műsorunkban).

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Olvasson tovább