Szlovák nemzetiségi műsor – 2. hét

A január 10-16. közötti adások tartalmából.
 

Január 10., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi inf., felhívások
– Megjelent a Szlovák Budapest c. térkép
– 2021, július 3 – án volt Magyarországi Szlovákok Napja ünnepsége Tardoson. Az OSZÖ Nemzetiségünkért díját a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Néptáncegyüttesnek adományozta. A Nemzetiségünkért egyéni kitüntetettek: Kesjár Mátyás, Csabaszabadi Szlovák Nemzetiségi Önk. elnöke, Szabó Istvánné, a Komárom – Esztergom Megyei Szlovák Nemzetiségi Önk. elnöke, és Krafcsenkó Katalin, sátoraljaújhelyi Szlovák – Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola tanára….. (ism.)
– A Magyarországi Szlovákok Napja kísérő programjai (ism.)
megszólaló: Kelecz Rozália, Crnecka Anna

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 11.,kedd:
– István Anna emléktábla avatása tótkomlósi szlovák iskolában. István Anna, a magyarországi szlovákok emblematikus személyisége, több mint harmincöt éven keresztül dolgozott a közművelődés, a nemzetiségi kultúra és hagyományápolás terén. Számos társadalmi funkciót is ellátott. A Magyarországi Szlovákok Szövetségének alelnöke (1989–2001). A Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Kultúráért Alapítvány elnöke (1990–1999).
– A Nemzeti Civil Alapprogram Dél-alföldi Kollégiumának elnöke (2003–2006). A Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének alelnöke (2004–2008). Az 1985-ben alakult Tótkomlós barátainak köre békéscsabai titkára, 2002-ig a Tótkomlósi Szlovák Önkormányzat tagja.
megszólaló: István Anna, Klement János, Sipicki Mátyás, Krajcsovicz Hajnalka, Zelmen Ferenc, Hollerné Racskó Erzsébet, Hlasznik Pavol
– Nyáron hatnapos látogatásra érkezett Magyarországra Milan Ján PIlip, a Külhoni Szlovákok Hivatalának új elnöke. Milyen élményeket, tapasztalatokat szerzett a 6 nálunk töltött nap alatt, s milyen, a magyarországi szlovákságot segítő megállapodások születtek, kiderül az interjúnkból. ism. 12,00
megszólaló: Pilip Milan Ján

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 12.,szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés, hírek, aktuális felhívások
– A 2021-es év értékeléséről és az idei tervekről beszélgetünk Zelman Ferenccel, –  – – Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának elnökével
Megszólaló: Zelman Ferenc
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne: Télen is egészséges a séta. Mire figyeljünk télen a szabadtéri séta során? Séta: a legtökéletesebb mozgásforma
– Etikett iskola – illemszabályok séta közben. Van-e jelentősége annak, hogy séta közben melyik oldalon megy a nő?
– Megszólalók:
– Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony)
– Anton Bódis – protokollszakértő ( Pozsony)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 13.,csütörtök:
– Hírek, aktuális felhívások
– A tavalyi év fontos momentumai voltak az ismert személyiségekhez köthető jubileumok. – –  – Ezen pillanatokat elevenítjük fel portréműsorunkban. Ryba Etelkának, az Országos Szlovák – Önkormányzat volt elnökhelyettesének, a Kétsopronyi Szlovák Önkormányzat elnökének portréja, aki 2011-ben kapott Ondrej Stefanko díjat és 2021 július 4-én ünnepelte 70. születésnapját.
Megszólalók: Ryba Etelka, Marga Mária

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 14.,péntek:
– Hírek
– Aktuális felhívások
– A műsor első részében beszélgetést hallhatnak Paulik Antal, szlovák parlamenti szószólóval. Megtudhatjuk, hogyan értékeli a 2021-es évet, milyen a látogatottsága a békéscsabai fogadóóráinak, milyen témákkal, kérésekkel keresik fel, de szó lesz a legfontosabb feladatainkról is, pl. az idei választások és a népszámlálás kapcsán.
– 1969 óta 15 szlovák anyaországi lektor segítette a SZTE JGYPK Szlovák Nyelv és Irodalom Tanszékének munkáját. A szlovák nyelv oktatásán túl a nyelvi lektorok szerepe volt az irodalom és az anyaországi kultúra megismertetése a főiskolai, ill. egyetemi hallgatókkal, a tanszék leendő hallgatóinak toborzása a hazai szlovák gimnáziumokban, érettségi tételek összeállítása valamint a különböző versenyeken való zsűrizés is. Ezekről a feladatokról és a Szegedhez kapcsolódó élményeiről beszélgetünk Dr. Ladislav Györggyel, aki 2017-től a SZTE szlovák lektora. Az egyfajta értékelésnek induló beszélgetés végén az is kiderül, hogy a lektor úr sikeresen pályázott a következő négy éves ciklusra is, így a Szlovák Oktatási Minisztérium döntése alapján 2021 szeptemberétől ismét a „Napfény városában” folytathatja munkáját.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 15.,szombat:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Felhívás szlovák iskolások és mentoraik számára – ösztöndíjtámogatás
– Megjelent a Szlovákok Világkalendáriuma
– Szlovák ősökhöz kötethető épületek Budapesten, a SlovakUm térképe
– Szeptember 11-ikén rendezték meg a Szentendrei Skanzenben a Magyarországi Szlovák Tájházvezetők Országos Konfereneciáját. Az erről készült összeállítás ismétlését hallhatják a mai műsorban.
Megszólalók: Dr. Király Katalin-szervező, MSZKI, dr. Bereczki Ibolya, elnök, Magyar Tájházszövetség, Paulik Antal , szlovák parlamenti szószóló, Fuhl Imre, igazgató, SlovakUm Kft, Krajcsovics Hajnalka, igazgató, SZKH, Békéscsaba, Döme Tibor, elnök, szlovák önkormányzat, Elek, Aszódi Csaba András, Ecserről, Kesjár Mátyás Csabaszabadiból, Szabó Jánosné Bakonycsernyéről, Holod Miklósné Rudabányácskáról és Dr. Király Katalin-szervező, igazgató MSZKI
– Összeállítás- Szlovák mise az 52. Eucharisztikus Kongresszus programjában, megszólalók: Jozef Halko, püspök, Marek Forgách, Klauszné Fuzik Ildikó, Hollossy Tiborné, Jelenek Júlia, Szelényi Györgyné
– Ezt követően Rudabányácskára látogatunk, ahol Mária napi egyházi kórustalálkozót tartottak. Összeállításunkban sok érdekességet tudhatunk meg a sátoraljaújhelyi szlovák iskola kórusáról, a helyi Rozmaring énekkarról és a többi fellépőről is, és ízelítőt kapunk a koncerten elhangzott művekből. Megszólalók: Kuczik Júlia, szervező, elnök, sátoraljaújhelyi és BAZ megyei szlovák önkormányzat, Holod Miklósné – vezető, Rozmaring asszonykórus, Galda Levente, énekes- ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 16.,vasárnap:
– 2021, július 3 – án volt Magyarországi Szlovákok Napja ünnepsége Tardoson. Az OSZÖ Nemzetiségünkért díját a kiskőrösi Szivárvány Szlovák Néptáncegyüttesnek adományozta. A Nemzetiségünkért egyéni kitüntetettek: Kesjár Mátyás, Csabaszabadi Szlovák Nemzetiségi Önk. elnöke, Szabó Istvánné, a Komárom – Esztergom Megyei Szlovák Nemzetiségi Önk. elnöke, és Krafcsenkó Katalin, sátoraljaújhelyi Szlovák – Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola tanára… (ism.)
– A magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója tavalyi tevékenységéről és idei tervekről az unió elnöke, Zelman Ferenc beszél (ism.)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább