Román nemzetiségi műsor – 52. hét

A december 27. és január 2. közötti adások tartalmából.
 

December 27., hétfő:

– Népi kalendárium
– Visszatekintés 2021 évre, interjúkkal, szerkesztéssel és riportokkal
Megszólalók: A Gyulai „Nicoale Bălcescu” Gimnázium diákjai, Maria Gurzău Czeglédi igazgató asszony, Dr.Paul-Rus Gal, Dale Denisa, Petre Sabău, Livia Daniel

Szerkesztő-műsorvezető: László Anita

December 28., kedd:

Válogatás 2021 legérdekesebb anyagaiból:

-Hogyan vészelte át a járványhelyzetet a gyulai Márk Camping? Beszélgetés a harmadik hullám végén, 2021 májusában.
Megszólaló: Márk Mária.
– Az Eleki Román Nemzetiségi Iskola igazgatója még gyerekként, az édesapjától tanulta meg a templomi énekeket. Követve a családi hagyományt ma, amikor csak teheti, énekesként segítí szülőfaluja, Kétegyhaza ortodox lelkészének a munkájat. De van, hogy az Eleki Román Ortodox Kápolnában is énekel mint, ahogy az történt január 31-én, egy püspöki Szentmise alkalmával. A hivők, nagy örömére az egyik tanitványa is vele énekelt. Ferenczi Gergő, az Eleki Román Iskola ötödikes tanulója Szeleszán Péterrel, az iskola igazgatójával közösen jár vasárnaponként a Szentmisére, azzal a céllal, hogy idővel, ő maga is, templomi énekes, esetleg kántor legyen.
Megszólalók: Szelezsán Péter, igazgató, Ferenczi Gergő, Sziluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke és Seres Sándor, az eleki kápolna parókusa.
– Látogatóban az isztriai isztroromán településeken.
Megszólaló: Jova Éva, a Foaia romaneasca c. hetilap főszerkesztője.
– A Békés Megyei Népművészeti Egyesület több mint 30 éve rendezi meg nyári alkotótáborait. Idén a résztvevők a hímző, a paszománykészítő, a bútorfestő, a fazekas és sok más mesterség ill. terület munkájával ismerkedhettek meg július 5-30. között. A hímző tábor reésztvevője volt Bekán Anca.
Megszólaló: Bekán Anca
– Ligia Rajcu, battonyai aromaterápeuta, parfüm és illóolaj készítő.
Megszólaló: Ligia Raicu.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

December 29., szerda:

Mai műsorunk év végi esemény összefoglaló.

– A Gyulai Pándy Kálmán Kórház az ország egyik legrégebbi egészségügyi intézménye. Az első osztálya belgyógyászattal foglalkozott. A közelmúltban jelent meg a „Gyulai belgyógyászat története” című kötet, amelyet a jelenlegi kardiológiai osztály vezetője szerkesztett.
– A budapesti Dobrota zenekar egy román szólóénekessel kiegészülve új album kiadására készül, amely kizárólag román népzenét mutat majd be.
– Méhkeréken az egyik tér ezután Borszéki Tivadar tábornok nevét viseli, aki a Magyar Honvédség főtisztje volt és soha nem feledte, honnan indult az életútja.
– Szurkolói Klub – Aktuális sporteseményekről
– Simion Pop, román író és diplomata a gyulai kisrománvárosi temetőben alussza örök álmát. A helyi román közösség és az egykori diplomata társai adományaiból, október elején méltó síremléket emeltek a Romániai Írók Szövetségének egykori alelnöke tiszteletére.
– December 7-12. között tartották a Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a 15. Budapesti Román Filmhetet, amely keretében az utóbbi két esztendő filmterméséből hét alkotást mutattak be a fővárosi filmkedvelő közönségnek. A megnyitón mi is részt vettünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

December 30., csütörtök:

– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin
– Román nagykövet Gabriel Șopandă, látogatása Gyulán a román intézményekben
– Interjú a Szegedi Egyetem román nyelv tanszékének új lektora, prof. univ. Iudith Călinescu, az online tanításról és arról, hogyan ismerte meg a magyarországi román közösséget.
– „Foaia românească” román hetilap ünnepelt 70 évfordulója, a hetilap szerkesztősége kapott december 17-én, Budapesten, 2021 Nemzetiségekért Díjat. Tudositás az eseményről és interjú Eva Simonnal, hetilap főszerkesztője
– Összeállítás az új ortodox pap felszenteléséről a Körösszegapáti templomban
– A gyulai „Pentru Musica” Kórusalapítvány október 23-án, jubileumi ünnepséget szervezett a „Pro Musica” Kórus megalakulásának 30. évfordulója alkalmából. A program a Kulturális Román Szövetségen székházában kezdődött, egy fotódokumentum kiállítás megnyitójával és egy jubileumi prospektus bemutatásával, a rendezvény a Román Kulturális Központban ünnepi koncerttel folytatódott.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

December 31., péntek:

– Kalendárium: Válogatás a december 31-én történt érdekesebb eseményekből.
– A Szilveszter eredetéről.
– Népi kalendárium
– Ruzsa János (Mitica), a gyulai román iskola egykori tanára szerette a tréfákat, vicceket, melyekről műsorunknak is mesélt a 2000-es évek elején.
– Régi Szilveszteri adásainkból:
– Eleki és kétegyházi anekdoták és megtörtént vicces történetek 2001-ből.
– Hol vannak a mi hőseink? c. humoreszk 2000-ből.
– Köszöntők, jókívánságok sok-sok zenével. De dor si drag c. népzenei műsor.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Január 1., szombat:

– Népi kalendárium – Gabriela Nedelcu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Interjú Mirela Jivánnal, Battanyáról, az illóolajokról és a szervezetre gyakorolt hatásukról
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– „De dor și drag” – Daniela Băcilă folklórműsora a Temesvári Rádióból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bekán Anca Liana

Január 2., vasárnap:

– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel.
– Méhkeréken 12. alkalommal rendezték meg a Kolinda Fesztivált.
2021 december 19-én a helyi Duló György Művelődési Házban zajló találkozón, minden felekezet fiatal tagjai zenével, énekekkel várták Karácsony ünnepét.
– December 25-én Püspöki Szentmisét tartottak a Gyulai Román Ortodox Katedrálisban. Karácsonyi programmal készültek a gyulai román iskola tanulói.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– Kitüntetést kapott a gyulai Pro Musica román kórus Eleken, a nemzetiségek napja alkalmából tartott megyei díszünnepségen.
– Ruzsa János (Mitica), a gyulai román iskola egykori tanára szerette a tréfákat, vicceket, melyekről műsorunknak is mesélt a 2000-es évek elején.
– Hallhatatlan hangok c. sorozatunkban december 23-án Brintás Istvánt, a Kétegyházi Román Ortodox Templom egykori kántorát hllahatták.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább