Szlovák nemzetiségi műsor – 51. hét

A december 20 és 26. közötti adások tartalmából.
 

December 20., hétfő:

– Beköszönés
– Műsorismertetés
-Nemzetiségekért díj 2021
Megszólalók: Kucsera Andrásné nyugalmazott szlovák iskolaigazgató, Nézsa, Hollósy Tiborné, az Ozvena egyesület elnöke. 4,00
– Október 16-án az Angyalföldi József Attila Művelődési központban ünnepelte Ozvena, Budapesti Szlovák Kórus, fennállásának 20. évfordulóját. Ekkor mutatták be az énekkar legújabb, Az öröm és vidámság ideje (Čas radosti, veselosti) című, karácsonyi dalokat is tartalmazó lemezét. A magyarországi Nemzetiségek Napja alkalmából többek között az Ozvena is megkapta az idén az Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Nemzetiségekért- díjat. A magasrangú kitüntetéshez és az énekkar jubileumi évfordulójához szerkesztőségünk nevében is szívből gratulálunk! Mai magazinunkban az ünnepi koncertből halhatnak részleteket, valamint az Ozvena tevékenységéről is.
Megszólalók: Sutyinszki János, Hollósy tiborné, Pálinkás Péter, Pálmaiová Marta, Galambos Ádám Balázs……

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 21., kedd:

– Beköszönés, műsorismertetés
– A nemzetiségek napja alkalmából tartott díszünnepséget a Békés Megyei Önkormányzat és Elek városvezetése. Az eseményen átadták a 2020-as és 2021-es nemzetiségi kitüntetéseket, amelyekről a megyei önkormányzat közgyűlése határozott. A szlovákok közül tavaly a kétsopronyi “Horenka” Szlovák Hagyományőrző Népdalkör, az idén Zelman Ferenc, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója elnöke, volt kitüntetve.
– Hogyan töltjük a karácsonyt mi
Megszólalók: György Ladislav, Bencsik János, Dózsa Zenta, Makai Ildikó, Hrubonová Iveta,

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

December 22., szerda:

– Beköszönés, műsorismertetés, hírek
– Néhány jó tanács az ünnep készülődéséhez
– „Az érintés ereje” (riport-összeállítás)
– Az érintés a társas kommunikáció alapvető formája. Rajta keresztül érezhettük csecsemőként szüleink szeretetét. Az érintés jelentette a biztonságot, az összetartozást, azt hogy óvnak, vigyáznak ránk. Ez az igény felnőttként is megmarad. Kapcsolatainkban szükségünk van az ölelésre, a simogatásra, az odabújásra.
Megszólalók: Mária Tóthová, Ludmila Šomráková, Ladislav György, Katarína Király. Katarína Karkušová, Imrich Fuhl, Tünde Tuka, Mária Katarína Hrkľová, Ruženka Egyedová Baráneková, Juraj Matiaš, Vladimír Valentík, Viera Benková és Elena Bakošová.
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Szlovák karácsonyi hagyomány Vozár Márton konyhájában
Megszólaló: Vozár Márton, békéscsabai gasztronómus

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

December 23., csütörtök:

– Beköszönés, műsorismertetés
– „Milyenek voltak, vannak a nagyszüleink”
– Egy különleges kötelék, avagy nagy kincs a jó nagyszülő-unoka kapcsolat
– A nagyszülői szeretet nem több vagy kevesebb, mint a szülői, hanem más. A gyermek életében a szülőkhöz való kötődése után a második legfontosabb érzelmi kötelék a nagyszülőkkel való kapcsolata. Több ez irányú kutatás szerint is azok a gyermekek fejlődnek egészségesen, akik gyerekkorukban mind a szülők, mind a nagyszülők részéről megtapasztalják azt a meleg, szeretetteljes és bensőséges kapcsolatot, amely mindkét fél számára örömteli.
Megszólalók: dr. Divicsán Anna , Majerník Piroska, Zelman Ferenc, Zelenyanszki Mária, Szpisák Attila, Lászik Mihály, Anna Franková , Hollosy Zsuzsanna, Libay Mária
Mese – „Karácsonyi ajándékok….“ Pozsonyi Rádió (45.00) (Marián Čekovský)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

December 24., péntek:

– Beköszönés, műsorismertetés
– Karácsonyi prédikáció- Igét hírdet Szpisák Attila, Tótkomlósi evangélikus lelkész
–  Karácsonyi beszélgetés Paulik Antal, szlovák parlamenti szószólóval. A vele készült portréból megtudhatjuk, milyenek voltak hajdanán a kétsopronyi karácsonyok és milyen szokásokat őriznek a mai napig a családjukban.
– Mi volt számunkra a legkedvesebb karácsonyi ajándék? Riportösszeállítás _
Megszólalók: Borbély Alexandra, Takács Nikolasz, Hollerné Racskó Erzsébet, Jan Machaj, G. Kovács László, Szabó Monika, Barbora Laurová, Hollossy Tiborné, Szelényi Monika, Demjén Márta, Róbert Bartovics, Körtvélyessy Ivett, Horti Andrásné
– Interjú Borbély Alexandrával és Takács Nikolasszal. Mindketten Szlovákiában nőttek fel, mesélnek nekünk a hajdani karácsonyokról, ízekről, családi szokásokról

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

December 25., szombat:

– A mai ünnepi műsorban Dr. Király Katalin etnológussal hallhatnak egy hosszabb, karácsonyi beszélgetést, melyből megtudhatjuk, milyen népszokásokat őriz még szülőfalujában, Pilisszentkereszten. A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója 2017-ben Kesztölcön átvehette az „Év embere” díjat, idén pedig az ecseri Cserfalevél-díjat.

– Karácsony Olaszországban- Elena Cengelová Carina mesél a milánói ünnepi szokásokról
Inga Sivcova-Kuzmától megtudhatjuk, milyen a karácsony New Yorkban, hogyan őrzik hagyományaikat az ott élő szlovákok .

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább